Projekt varaždinske Aglomeracije postaje predmet istrage DORH-a.

Najveći projekt ikad u Varaždinu, s PDV-om vrijedan gotovo milijardu kuna zbog istrage će djelomice biti obustavljen na 90 dana.

Zaustavljaju se radovi u Varaždinu, Cestici, Vinici, Petrijancu i Sračincu.

Za to će se vrijeme Aglomeracijom baviti MUP, DORH i kontrolne službe za potrebe Europske unije pod sumnjom da je tvrtka u procesu javne nabave bila u sukobu interesa zbog potpisanih pisama namjere s Aquatehnikom u vremenu od siječnja do travnja 2017. godine.

U to je vrijeme direktor Varkoma i predsjednik Skupštine Aquatehnike bio Vlado Vlašić, a direktor Aquatehnike bio je Darko Katančić.

– Hrvatske vode su kao posredničko tijelo obavjestile DORH o potencijalnom sukobu interesa te istovremeno upozorile i Varkom da DORH-u treba vremena za utvrđivanje činjenica eventualnog sukoba interesa. Inače, mi smo sami još u veljači ove godine upozorili o mogućem sukobu interesa, iako je bilo visokih dužnosnika s nacionalne razine koji su nam savjetovali da to ne radimo – rekao je novinarima direktor Bunić na hitno sazvanoj pressici za danas u Gradskoj vijećnici.

Ministrica inzistirala

Radovi su obustavljeni na prijedlog Hrvatskih voda i inzistiranje ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, s kojom su se čelnici Varkoma i Grada sastali nekoliko puta.

Direktor Varkoma Željko Bunić na obustavu je pristao bez pogovora kako bi osigurao Varkom od potencijalnog plaćanja 550 milijuna kuna i velikih problema.

A baš to bi se dogodilo u slučaju da Varkom nastavi s projektom, a DORH potom utvrdi sukob interesa. Varkom bi ostao bez novaca od EU fonda i sam morao platiti projekt, što bi za tvrtku bilo pogubno.

Ipak, smatraju Željko Bunić i dogradonačelnik Varaždina, Zlatan Avar šteta je za Varkom već napravljena. Jedino se, kažu, nadaju da ona neće postignuti drastične razmjere.

– Požar gori, trenutno ga lokaliziramo, ali prijeti vatrena stihija – slikovito je upozorio direktor Bunić, koji je na mjesto direktora Varkoma došao prije pola godine i već se suočio s mogućom katastrofom.

On i zamjenik Avar glavnim krivcima za ovu situaciju smatraju bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša i članova SDP-a i HNS-a koji su tad’ većinom sjedili u Nadzornom odboru i upravama tvrtki ali nisu reagirali.

Zbog svega su Zlatan Avar i Željko Bunić dali naslutiti da će povesti i pravne korake protiv Gorana Habuša, a određene posljedice će snositi i Branka Matavulj, tad pročelnica u Gradu za poslove gradonačelnika, a danas zaposlena na drugom radnom mjestu u Gradskoj vijećnici.

Posljedice za radnike

Dobro poslovanje Varkoma u zadnje je vrijeme opasno poljuljano s najmanje četiri strane. Za otpremnine radnicima i dugove dobavljačima  u ugašenoj Aquatehnici plaćeno je 11 milijuna kuna, potrošnja vode ne raste, voda već osam godina ima istu cijenu, a u međuvremenu je došlo i do problema sa spornim ugovorima.

Istovremeno je konstantno rastao broj zaposlenih

Zbog toga Željko Bunić najavljuje ozbiljno restrukturiranje, a iako neće to konkretno reći očigledno će biti i otkaza. Promjene su već počele smanjivanjem koeficijenta plača za ukupno sedam posto i „više neće biti zaposlenih koji ništa ne rade“.

Iako će Aglomeracija na tromjesečno „čekanje“, neće sve zamrijeti. S radom će prestati dvije faze, dvije će se nastaviti, a i dalje se radi na nabavci pročistaća. Također, Varkom će do daljnjega staviti na stand by ostale aktivnosti na aglomeracijama u Varaždinskoj županiji.

Sad ne preostaje ništa osim 90 dugih dana čekanja kako bi se vidjelo hoće li Varaždin i okolica završiti svoj najveći projekt ikad. A, radnici Varkoma će vidjeti kako će se cijela situacija odraziti na njih. Direktor Bunić jedino kaže da će „promjena sigurno biti“ i poziva zaposlenike na lojalnost tvrtki u ovim izazovnim vremenima.

Komentari

Komentara

loading...