Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogaskinje iz Varaždinskih Toplica ponovno županijske prvakinje

Objavljeno:

- dana

SVESTRANA EKIPA

Kada jedna natjecateljska ekipa u svega pet godina osvoji čak 32 medalje, od čega 21 zlato, šest srebra i pet bronci, riječ je o rezultatu vrijednom svake pažnje i divljenja.

Upravo je to pošlo za rukom ekipi ženske mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice, koja je od svojeg prvog okupljanja i nastupa početkom kolovoza 2013. godine do danas zaredale sa sjajnim rezultatima.

– Prvi nastup odradile smo u Tužnom gdje smo osvojile 4. mjesto, dok smo na 10. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije u Lepoglavi, nakon svega mjesec dana uvježbavanja osvojile odlično 10. mjesto. No, nisu se naše ekipe mladeži, ženska i muška, kao i pomladak DVD-a bavile samo uvježbavanjem za natjecateljske nastupe. Kroz godinu smo organizirali razne radionice i zabavne igre, kroz koje su se djeca upoznavala s vatrogasnom opremom te važnosti pomaganja drugima. Neke od radionica bile su izrada božićnih čestitki i ukrasa, izrada i pečenje kolača, rezbarenje tikvi, vatrogasne igre i kvizovi – priča nam Marinela Belavić, voditeljica vatrogasne mladeži.

A da su se treninzi itekako isplatili pokazalo je već sljedeće županijsko natjecanje vatrogasne mladeži, na kojem je osvojeno prvo mjesto te su članice DVD-a po prvi puta u povijesti postale županijske prvakinje.

Ekipa ženske mladeži postala je sastavni dio društvenog života Varaždinskih Toplica što potvrđuju i prva pojedinačna priznanja i uspjesi.

– Prije dvije godine naša je članica Kristina Jantol nagrađena za promociju Grada Varaždinskih Toplica u zemlji i inozemstvu sudjelovanjem na međunarodnom simpoziju mladih u Luksemburgu. Nikolina Pantaler i Ivana Ratković su samnom kao voditeljicom, sudjelovale na trećoj razmjeni mladih u organizaciji PGD-a Šinkov Turn iz Slovenije, financiranoj od strane Slovenske nacionalne agencije MOVIT odnosno iz programa ERASMUS+, zajedno sa ciparskom organizacijom ESFC – dodaje Belavić.

U Društvu nastavljaju s redovitim treninzima, članice putuju na Prvenstvo Hrvatske u Pulu, ali i uživaju u raznim drugim aktivnostima. Tako je organizirana edukativna orijentacijska utrka kroz Varaždinske Toplice, ali i tečaj plesa koji je iznimno dobro prihvaćen.

– Makar nam cure rastu, odlaze u srednje škole, fakultete ili počinju raditi, njihov angažman i zalaganje u društvu ostaje. Zajedno s ostalim ekipama DVD-a znaju na pravi način iskoristiti slobodno vrijeme, te stjecati nova poznanstva i prijateljstva. Ovdje uče ne samo kako prevladati strah i tremu već uče kako biti dobar čovjek, biti nekome prijatelj, osloniti se na bližnjeg te mu pomoći kada mu je pomoć potrebna – zaključuje Belavić.

I na netom održanom 12. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije, članice DVD-a Varaždinske Toplice odnijele su titulu pobjednica, koja im je osigurala i odlazak na 13. Državno prvenstvo.

Tim ih je povodom primila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, čestitavši im na dosadašnjim uspjesima te im poželjela puno sreće u budućem radu kao i na državnoj završnici.

Izvor:
Foto: GVT

Život i društvo

U Klenovniku su pronađeni odbačeni ženski bicikli, traže se njihovi vlasnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su dojavu o pronalasku bicikla u Klenovniku.

Na mjestu događaja utvrđeno je kako je nepoznata osoba od 28. lipnja do 2. srpnja na putu ostavila dva ženska MTB bicikla, jedna marke Author Unica crvene boje i jedan MTB nepoznate marke boje trula višnja.

– S obzirom na to da se za navedenim biciklima ne traga, molimo građane da ukoliko imaju saznanja o porijeklu bicikala, te njihovim vlasnicima molimo da se jave u Policijsku postaju Ivanec ili na broj policije 192 – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: počela rekonstrukcija Ul. Tina Ujevića, produžit će se Jurkovićeva, a Bombellesova cesta dobiva javnu rasvjetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički danas su, 4. srpnja, obišli radove na rekonstrukciji Ulice Tina Ujevića te najavili daljnje planove uređenja grada.

– Počeli su radovi na uređenju Ulice Tina Ujevića na dijelu od Zagrebačke do Zrinskih i Frankopana, a za sljedeću godinu projektiramo dio skroz do POS-ovog naselja. Rekonstrukcija ovog dijela Tina Ujevića koštat će oko 1,3 milijuna kuna i napravit će se kompletna oborinska odvodnja, riješiti prilaz i parkirna mjesta te u potpunosti obnoviti ulica. Radovi moraju biti gotovi za vrijeme Špancirfesta, tako da smo postavili rok za završetak do Velike gospe, 15. kolovoza – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Gradonačelnik je najavio rokove završetka radova koji su trenutno u tijeku: „Nedavno smo krenuli s radovima u Hrašćici gdje je još potrebno iscrtati prometnu signalizaciju u Ulici Alojzija Stepinca. U Ulici kardinala Kuharića radovi su u tijeku i bit će gotovi do 20. srpnja. Trenutno traju radovi i u Fallerovom prolazu između Ulice Vladimira Nazora i Trenkove koji će završiti do kraja sljedećeg tjedna.“

Naglasio je kako u suradnji s Termoplinom i Varkomom ima podosta otvorenih gradilišta u Varaždinu: „Sljedeći tjedan Varkom mora završiti dio vezan uz kanalizaciju u Gojancu i onda će se krenuti s radovima na gotovo 1500 metara biciklističke staze. Termoplin provodi radove u dijelu grada između Optujske i varaždinskog groblja nakon kojih će se završiti Žumberačka ulica i Ulica Franje Račkog. Također, imamo interventna „krpanja“ koja obavlja PZC pa su se tako dosad proveli radovi na dijelu Ulice Dobriše Cesarića i Zagrebačke, između pruge i Gospodarske ulice. Usredotočili smo se i na provođenje denivelacija pločnika za naše sugrađane osobe s invaliditetom, kako bi im olakšali kretanje. Denivelacije smo dosad napravili na križanju Gospodarske i Zagrebačke, Koprivničke i Ruđera Boškovića.“

Komunalni radovi su u punom jeku, a gradonačelnik najavljuje i gradnju novih ulica u Varaždinu: „Potpisali smo ugovor o produžetku Jurkovićeve ulice gdje će se uskoro krenuti s izgradnjom nove ulice, da bi se dobila nova zona obiteljske stanogradnje. Kreće se uskoro i s prilazom zgradama u Koblenzovoj i uređenjem okoliša kako bi se mogli useliti naši stanari u POS naselje. Probit će se prolaz kraj trafostanice u Wissertovoj prema zgradama u Koblenzovoj.“

Završena je servisna cesta u Brezju, u tijeku je tehnički pregled nakon čega će biti izdana uporabna dozvola, što bi prema najavi trebalo biti ovaj mjesec: „To je preko 1,4 kilometara kompletno završene prometnice kroz zonu Brezje.“

Također, u tijeku je natječaj za uređenje Habdelićevog trga gdje će radovi krenuti nakon Špancirfesta. Spremna je i dokumentacija za početak radova u Ulici Vatroslava Lisinskog, koja će s uređenjem krenuti isto tako nakon Špancirfesta jer je nužno da za vrijeme trajanja festivala bude prohodna. Gradonačelnik je naveo i radove koji su u tijeku na sanacijama pločnika u Kućanu Donjem, od škole prema dječjem vrtiću, u Ulici Ruđera Boškovića te u Ulici Nikole Tesle.

Uskoro će krenuti i dugoočekivano postavljanje javne rasvjete na Bombellesovoj cesti za koju je završen natječaj, a zatim i u Ulici Vladimira Nazora, od Trga bana Jelačića do Fallerovog prolaza.

Za sve ove infrastrukturne i komunalne radove je u Proračunu Grada Varaždina osigurano oko 18 milijuna kuna, a gradonačelnik je pozvao sugrađane da prijave eventualne nedostatke s kojima se susreću na varaždinskim ulicama i zamolio za strpljenje: „Pozivam naše sugrađane da, ako vide i smatraju da negdje treba „pokrpati“ rupe, takve nedostatke prijave na naš sustav GRIC. Molio bih za strpljenje jer će za vrijeme trajanja radova biti narušena njihova kvaliteta života s obzirom na buku, prašinu i otežan prilaz do njihovih stanova ili kuća, ali rezultati će biti lijepe i kvalitetno uređene ulice u Varaždinu.“

Istaknuo je problem zbog poskupljenja radova: „Nedavno smo otvarali ponude za sortirnicu i ponude su zbog povećanja cijena materijala i građevinskih radova izuzetno porasle. Radi toga imamo velike izazove koje ćemo rješavati rebalansom u rujnu.“

Rotor Motičnjak će biti pušten u promet 22. srpnja, sukladno roku, a dodatno će se urediti dio ceste Motičnjak prema sortirnici i reciklažnom dvorištu koja je u lošem stanju.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković dodao je da se rješava puno problematičnih zaostatka od prethodne vlasti: „U Ulici Stjepana Vukovića dio ulice bio je zabranjen za dvosmjerni promet. Dobili smo suglasnost od MUP-a i mi ćemo to ponovo otvoriti. Naši sugrađani imaju ogromne probleme na tom dijelu Krležine i Stjepana Vukovića. Napravili smo elaborat, dobili suglasnost i provest ćemo da se može prolaziti dvosmjerno. Ne samo da radimo nove stvari, nego moramo uvijek i te zaostatke rješavati koje su prethodnici napravili vrlo loše. Treba još malo strpljenja naših sugrađana dok cijeli sustav ne posložimo do kraja, a onda će puno bolje funkcionirati.“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje