Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogaskinje iz Varaždinskih Toplica ponovno županijske prvakinje

Objavljeno:

- dana

SVESTRANA EKIPA

Kada jedna natjecateljska ekipa u svega pet godina osvoji čak 32 medalje, od čega 21 zlato, šest srebra i pet bronci, riječ je o rezultatu vrijednom svake pažnje i divljenja.

Upravo je to pošlo za rukom ekipi ženske mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice, koja je od svojeg prvog okupljanja i nastupa početkom kolovoza 2013. godine do danas zaredale sa sjajnim rezultatima.

– Prvi nastup odradile smo u Tužnom gdje smo osvojile 4. mjesto, dok smo na 10. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije u Lepoglavi, nakon svega mjesec dana uvježbavanja osvojile odlično 10. mjesto. No, nisu se naše ekipe mladeži, ženska i muška, kao i pomladak DVD-a bavile samo uvježbavanjem za natjecateljske nastupe. Kroz godinu smo organizirali razne radionice i zabavne igre, kroz koje su se djeca upoznavala s vatrogasnom opremom te važnosti pomaganja drugima. Neke od radionica bile su izrada božićnih čestitki i ukrasa, izrada i pečenje kolača, rezbarenje tikvi, vatrogasne igre i kvizovi – priča nam Marinela Belavić, voditeljica vatrogasne mladeži.

A da su se treninzi itekako isplatili pokazalo je već sljedeće županijsko natjecanje vatrogasne mladeži, na kojem je osvojeno prvo mjesto te su članice DVD-a po prvi puta u povijesti postale županijske prvakinje.

Ekipa ženske mladeži postala je sastavni dio društvenog života Varaždinskih Toplica što potvrđuju i prva pojedinačna priznanja i uspjesi.

– Prije dvije godine naša je članica Kristina Jantol nagrađena za promociju Grada Varaždinskih Toplica u zemlji i inozemstvu sudjelovanjem na međunarodnom simpoziju mladih u Luksemburgu. Nikolina Pantaler i Ivana Ratković su samnom kao voditeljicom, sudjelovale na trećoj razmjeni mladih u organizaciji PGD-a Šinkov Turn iz Slovenije, financiranoj od strane Slovenske nacionalne agencije MOVIT odnosno iz programa ERASMUS+, zajedno sa ciparskom organizacijom ESFC – dodaje Belavić.

U Društvu nastavljaju s redovitim treninzima, članice putuju na Prvenstvo Hrvatske u Pulu, ali i uživaju u raznim drugim aktivnostima. Tako je organizirana edukativna orijentacijska utrka kroz Varaždinske Toplice, ali i tečaj plesa koji je iznimno dobro prihvaćen.

– Makar nam cure rastu, odlaze u srednje škole, fakultete ili počinju raditi, njihov angažman i zalaganje u društvu ostaje. Zajedno s ostalim ekipama DVD-a znaju na pravi način iskoristiti slobodno vrijeme, te stjecati nova poznanstva i prijateljstva. Ovdje uče ne samo kako prevladati strah i tremu već uče kako biti dobar čovjek, biti nekome prijatelj, osloniti se na bližnjeg te mu pomoći kada mu je pomoć potrebna – zaključuje Belavić.

I na netom održanom 12. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije, članice DVD-a Varaždinske Toplice odnijele su titulu pobjednica, koja im je osigurala i odlazak na 13. Državno prvenstvo.

Tim ih je povodom primila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, čestitavši im na dosadašnjim uspjesima te im poželjela puno sreće u budućem radu kao i na državnoj završnici.

Izvor:
Foto: GVT

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje