Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogaskinje iz Varaždinskih Toplica ponovno županijske prvakinje

Objavljeno:

- dana

SVESTRANA EKIPA

Kada jedna natjecateljska ekipa u svega pet godina osvoji čak 32 medalje, od čega 21 zlato, šest srebra i pet bronci, riječ je o rezultatu vrijednom svake pažnje i divljenja.

Upravo je to pošlo za rukom ekipi ženske mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice, koja je od svojeg prvog okupljanja i nastupa početkom kolovoza 2013. godine do danas zaredale sa sjajnim rezultatima.

– Prvi nastup odradile smo u Tužnom gdje smo osvojile 4. mjesto, dok smo na 10. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije u Lepoglavi, nakon svega mjesec dana uvježbavanja osvojile odlično 10. mjesto. No, nisu se naše ekipe mladeži, ženska i muška, kao i pomladak DVD-a bavile samo uvježbavanjem za natjecateljske nastupe. Kroz godinu smo organizirali razne radionice i zabavne igre, kroz koje su se djeca upoznavala s vatrogasnom opremom te važnosti pomaganja drugima. Neke od radionica bile su izrada božićnih čestitki i ukrasa, izrada i pečenje kolača, rezbarenje tikvi, vatrogasne igre i kvizovi – priča nam Marinela Belavić, voditeljica vatrogasne mladeži.

A da su se treninzi itekako isplatili pokazalo je već sljedeće županijsko natjecanje vatrogasne mladeži, na kojem je osvojeno prvo mjesto te su članice DVD-a po prvi puta u povijesti postale županijske prvakinje.

Ekipa ženske mladeži postala je sastavni dio društvenog života Varaždinskih Toplica što potvrđuju i prva pojedinačna priznanja i uspjesi.

– Prije dvije godine naša je članica Kristina Jantol nagrađena za promociju Grada Varaždinskih Toplica u zemlji i inozemstvu sudjelovanjem na međunarodnom simpoziju mladih u Luksemburgu. Nikolina Pantaler i Ivana Ratković su samnom kao voditeljicom, sudjelovale na trećoj razmjeni mladih u organizaciji PGD-a Šinkov Turn iz Slovenije, financiranoj od strane Slovenske nacionalne agencije MOVIT odnosno iz programa ERASMUS+, zajedno sa ciparskom organizacijom ESFC – dodaje Belavić.

U Društvu nastavljaju s redovitim treninzima, članice putuju na Prvenstvo Hrvatske u Pulu, ali i uživaju u raznim drugim aktivnostima. Tako je organizirana edukativna orijentacijska utrka kroz Varaždinske Toplice, ali i tečaj plesa koji je iznimno dobro prihvaćen.

– Makar nam cure rastu, odlaze u srednje škole, fakultete ili počinju raditi, njihov angažman i zalaganje u društvu ostaje. Zajedno s ostalim ekipama DVD-a znaju na pravi način iskoristiti slobodno vrijeme, te stjecati nova poznanstva i prijateljstva. Ovdje uče ne samo kako prevladati strah i tremu već uče kako biti dobar čovjek, biti nekome prijatelj, osloniti se na bližnjeg te mu pomoći kada mu je pomoć potrebna – zaključuje Belavić.

I na netom održanom 12. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije, članice DVD-a Varaždinske Toplice odnijele su titulu pobjednica, koja im je osigurala i odlazak na 13. Državno prvenstvo.

Tim ih je povodom primila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, čestitavši im na dosadašnjim uspjesima te im poželjela puno sreće u budućem radu kao i na državnoj završnici.

Izvor:
Foto: GVT

Međimurje

FOTO Na nekoliko novih lokacija u Međimurju kućišta za fiksne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom ovoga tjedna na nekoliko prometnica na području Međimurske županije postavljena su nova kućišta u koja se mogu instalirati uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila (GATSO RT4).

Postavljanje novih kućišta financirano je proračunskim sredstvima Grada Preloga, Općine Nedelišće i Općine Strahoninec.

Prvih osam kućišta na međimurskim prometnicama postavljeno je tijekom 2019. godine, a s postavljenjem novih pet, ukupno je na području Policijske uprave međimurske instalirano 13 kućišta.

Podsjećamo, Policijska uprava međimurska raspolaže sa četiri kamere, koje će se prema sigurnosnoj procjeni seliti s jedne lokacije na drugu, dok će prazna kućišta obavljati svoju preventivnu funkciju. Osim nadzora brzine, putem fiksnih kamera mogu se utvrđivati i prekršaji nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa i mnogi drugi prekršaji.

Ujedno, upozoravamo sve sudionike u cestovnom prometu da se brzina kretanja vozila, osim spomenutih fiksnih kamera, utvrđuje i pomoću mobilnih uređaja za mjerenje brzine.

Lokacije na kojima se nadzire brzina kretanja vozila na području Međimurske županije (postavljena kućišta za kamere):

STARE LOKACIJE

NEDELIŠĆE, Varaždinska ulica,
ŠENKOVEC, Ulica maršala Tita,
ČAKOVEC, Južna obilaznica grada Čakovca,
ČAKOVEC, Zrinsko-frankopanska ulica,
MALA SUBOTICA, Glavna ulica,
MURSKO SREDIŠĆE, Ulica maršala Tita,
PRELOG, Čakovečka ulica,
BREZJE, Ulica Brezje

NOVE LOKACIJE

NEDELIŠĆE, Ulica Vladimira Nazora,
GORNJI HRAŠĆAN, Čakovečka ulica,
PUŠĆINE, Čakovečka ulica,
STRAHONINEC, Dravska ulica (Poleve),
PRELOG, Ulica Zrinskih.

Nastavite čitati

Život i društvo

Centar P4 za projekte usmjerene prema mladima od Grada Varaždina dobio 350.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin

Predsjednica varaždinske Udruge mladih V.U.K. (Varaždin underground klub) Etelka Kožar i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u srijedu su u Gradskoj vijećnici pred novinarima potpisali ugovor kojim se osigurava sredstvima iz proračuna sufinanciranje programa i aktivnosti u P4 Centru za mlade u visini 350 tisuća kuna.

– Ovo je jedna važna stvar za grad Varaždin. Ovime Grad Varaždin i udruga V.U.K. te cijeli Centar za mlade P4 na tri godine dugoročno sklapaju sporazum o međusobnoj suradnji. S obzirom na to da je Udruga V.U.K. uspjela dobiti europska i nacionalna sredstva u znatnom iznosu te da se sama nametnula kao partner koji se brine za mlade ljude te razvija nove projekte i programe u Centru P4, mislim da je ovo važna stvar. To je osobito važno zbog psiholoških i socijalnih programa usmjerenih prema mladim ljudima. Osobito mi je drago da ide ovaj program psihološke i socijalne podrške mladim ljudima u korona-krizi jer se o tome, nažalost, nitko danas ozbiljnije i sustavno ne bavi u Hrvatskoj. Udruga i Grad Varaždin to će ovime na neki način nadomjestiti. Stalno sam govorio da Centar za mlade nije zgrada, nije prostor. To su zapravo programi kojima se razvija povjerenje između Grada, zajednice, građana i samih mladih ljudi. Sada smo konačno dobili udruge koje zajedno s gradom mogu promicati interese mladih. Zato mi je i drago da smo izdvojili za to znatna sredstva iz proračuna za koja smatram ako su izdvojena za mlade nikada neće biti previsoka – rekao je gradonačelnik Čehok poslije potpisivanja dokumenta.

Etelka Kožar, predsjednica Udruge mladih V.U.K., trenutno najjače udruge koja se na području Varaždinske županije brine o mladima, zahvalila je na velikoj podršci koju Grad Varaždin daje Udruzi već nekoliko godina.

– Dobili smo veliku financijsku injekciju koja nam zaista pomaže u ovim kriznim vremenima, pogotovo da provodimo inovativne i kvalitetne programe za naše mlade. U pripremi su brojni programi i nadam se da će nam pandemija dopustiti da se sve to odvije u drugačijem obliku nego što je to bila praksa do sada – istaknula je Kožar.

Nino Preložnjak, programski direktor P4 Centra za mlade, predstavio je čime će se mladi baviti u Centru.

– Zahvaljujući Gradu Varaždinu, nacionalnoj Zakladi za razvoj civilnog društva te Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, ove godine krećemo s kvalitetnijom produkcijom naših programa i dodatnim novim sadržajima s fokusom na nezavisnu kulturu – rekao je Preložnjak, koji je uz najavu sadržaja vezanih uz kazališnu i muzičku djelatnost, istaknuo i programe koji će se baviti mentalnim zdravljem mladih te inovacijama.

Posebno je izdvojio radionice koje će se baviti metodom „storytelling“.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te nadležna pročelnica Mirna Kezele.

Uz ostalo, naglašeno je da je po prvi puta podrška voditelju programa P4 Centar za mlade predviđena do 2023. godine, s time da se ugovor sklapa na rok od jedne godine za provođenje programa u tekućoj godini s mogućnošću produženja do 2023.

Grad je obnovio i stavio u funkciju podrumske prostorije P4 Centra, a ove će godine biti obnovljeni i dotrajali klima uređaji.

Nastavite čitati