Povežite se s nama

Život i društvo

Velika obljetnica Socijalne zadruge Humana Nova: na svom stolu danas imaju više od 300 zamolbi za posao

Objavljeno:

- dana

Na sjeveru Hrvatske već 10 godina djeluje Socijalna zadruga Humana nova, iznikla iz projekta koji, nakon uspješnog vodstva i s jasnim ciljevima ulaganja u ljude i razvoja svoje zajednice, zapošljava 40-ak osoba, u najvećem dijelu osoba s invaliditetom ili onih koji su iz raznih razloga socijalno izolirani.

Oni bi vrlo teško pronašli redovno zaposlenje, a upravo im je Humana nova kao društveno poduzeće vratila smisao i dala mogućnost da doprinose svojoj zajednici.

Kako napominju, njihov smisao su i izrađeni gotovi proizvodi koje plasiraju na tržište, a koji su već stekli prepoznatljivost zbog svoje jedinstvenosti. Ono što nekome predstavlja smeće, oni pretvaraju u novi proizvod.

Uz svoju veliku obljetnicu na tržištu, odlučili su na podršci zahvaliti gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini te joj predstaviti svoj rad, uz dakako mnogobrojne planove za budućnost. U obilasku pogona uz Zorana Barata i upravitelja Ivana Božića, gradonačelnica je dobila priliku upoznati vrijedne ljude okupljene u zadruzi, ali i pogledati proizvode u nastajanju. Od doniranog materijala i tekstilnih viškova, do prerade i šivanja, pa do stvaranja novih vrijednosti i finalnih kreacija koje nalaze svoje mjesto na europskom tržištu.

– Vrijednost ovog društvenog poduzeća za našu zajednicu je velika, jer osiguravanjem egzistencije našim sugrađanima, mičemo ih iz začaranog kruga siromaštva i socijalne depresije. Na to se neposredno veže i ekonomski aspekt, jer izradom tekstilnih proizvoda od otpadnog materijala potiču inovativnost i kreativnost, a to je nešto čega u našoj zemlji u velikoj mjeri nedostaje. O zaštiti okoliša ne treba posebno govoriti, u Čakovcu i Međimurju vrlo dobro znamo da je otpad i sirovina, a u zadruzi Humana nova tekstil koji bi završio na odlagalištu koriste za nove proizvode i kreacije – pohvalila je čakovečka gradonačelnica.

Lokalna priča

Danas, kada su postigli zavidne rezultate i pokrenuli suradnju s više od 100 poslovnih subjekata diljem Hrvatske i Europe, s ponosom ističu da je mali krug ljudi pokrenuo Humanu novu te da su sve odrađivali sami, iako priznaju da je bilo iznimno teško.

Ponosni su i na sve svoje zaposlenike koji su im pomogli graditi poduzeće kakvo je danas, a naglašavaju kako je iznimno važno da upravo djelatnici ravnopravno sudjeluju u svim odlukama jer kao društveno poduzeće, sve što rade, oni rade i za sebe.

– Sav profit se reinvestira u ljude i procese poduzeća, a oni svako to ulaganje višestruko vraćaju – objasnio je upravitelj Ivan Božić dodavši kako okupljaju i 25 osoba s invaliditetom te 13 djelatnika iz ostalih društveno marginaliziranih skupina.

– Mislim da je najbolja potvrda njihove uspješnosti njihov poslovni rezultat koji je pozitivan, ali i rast broja zaposlenih te potražnje za njihovim proizvodima. To bi trebalo razuvjeriti i one skeptične prema ovakvoj vrsti poduzetništva i pokazati da imamo primjer koji možemo slijediti – rekla je pritom gradonačelnica.

– Zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila, njegovom ponovnom uporabom i reciklažom te lokalnim suradnjama, aktivno doprinosimo smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode – objasnili su.

Zbog načina na koji se u Humanoj novi ophodi s djelatnicima i zahvaljujući prilikama koje im se pružaju, priznaju da danas imaju više od 300 zamolbi za posao na svom stolu. Kako djeluju na tri područja – ekološkom, društvenom i ekonomskom, uspjeli su stvoriti prepoznatljivost svojih proizvoda, a izvoz im je u samo nekoliko godina porastao za 350 %.

Pritom se upravitelj Ivan Božić, među mnogobrojnim međunarodnim priznanjima za rad zadruge, može pohvaliti i titulom drugog najboljeg menadžera društvenih poduzeća za radnu integraciju u Europi, što dovoljno govori o liderstvu, predanosti i vrijednosti svih okupljenih u ovoj zajednici, ali i budućnosti kakva ih očekuje.

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje