Povežite se s nama

Život i društvo

Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel najbolji u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

Varaždinske Toplice po četvrti su puta ugostile kuhare i slastičare iz cijele Hrvatske te renomirane suce, kako iz Hrvatske, tako i drugih zemljama Europske unije. Naime, u Hotelu Minerva protekla četiri dana održavali su se 14. Dani hrvatskog kulinarstva, a zadnjeg dana manifestacije proglašen je i novi državni prvak u kulinarstvu.

Ova prestižna titula pripala je Marinu Samboleku koji je branio boje varaždinskog restorana Nobel, a proglašenju je prisustvovala i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Čestitavši svim natjecateljima, gradonačelnica Ratković naglasila je kako su Varaždinske Toplice, ali i cijela Varaždinska županija kraj poznat po bogatoj gastronomiji, dobrim vinima i velikom broju zaštićenih proizvoda zbog čega je ovo itekako dobra promocija grada.

-Zadovoljstvo mi je što smo po četvrti puta imali priliku ugostiti najbolje hrvatske kuhare i pokazati  im kakve sve čari nudi naš toplički kraj, ali i cijela Varaždinska županija. Varaždinske Toplice su biser kontinentalnog turizma, a održavanje ovakvih manifestacija pomaže nam da se još više pozicioniramo na turističkoj, ali i gastronomskoj karti Hrvatske – istaknula je Ratković.

Uz gradonačelnicu, proglašenju najboljih hrvatskih kuhara nazočio je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako Varaždinska županija kontinuirano radi na razvoju cjelokupne turističke ponude.

-U Šaulovcu uspostavljamo Europski talent centar u kojem ćemo spojiti znanje, okoliš, kulturu i turizam. Kada govorimo o turizmu bez gastronomije nema ničeg i čak možemo govoriti o tome da je obilježje neke države – rekao je župan Stričak dodavši kako je ovo prestižno natjecanje u Varaždinsku županiju dobrodošlo i svake naredne godine.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni istaknuo je kako je cijelo događanje bilo edukativno i zanimljivo, a posebno je zahvalio kolegama iz Italije, Slovenije i Grčke što su uveličali svečanost.

Novi vlasnik prestižne titule državnog prvaka u kulinarstvu kazao je kako je ovo veoma emotivan trenutak za njega.

-Od svih medalja koje imam, još mi je samo ova nedostajala. Bilo je teško, pripreme su dugo trajale, ali na kraju dana, sve se isplatilo. Mi ćemo tako nastaviti i dalje i vidimo se na idućim izazovima – poručio je Sambolek.

Hrvatsku će na prestižnom natjecanju Bocuse d’Or Europe predstavljati Tomislav Karamarko koji se  za ovaj nastup pripremao gotovo pola godine.

-U takvoj konkurenciji ne možeš očekivati pobjedu, ali dali smo sve od sebe. Sretan sam, no znam da me čeka puno posla – rekao je Karamarko.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje