Povežite se s nama

Novosti

Veliki industrijski potrošači plina pred bankrotom, građani prelaze na drva!

Objavljeno:

- dana

Obračuni za plin šokirali građane, a zbog povećanja cijena plina na udaru i industrija

Povećanje cijene plina sa 2,13 na 2,75 kuna od 1. srpnja za naše poduzeće znači mjesečno povećanje troška plina otprilike za pola milijuna kuna. Budući da ciglana nema alternativnog energenta, naše poslovanje i egzistencija 70 djelatnika dolazi pod veliki upitnik – upozoravaju iz Ciglane Cerje Tužno

Iako je poskupljenje plina bilo najavljeno i svi su očekivali veće račune, obračuni za plin koji su stigli na kućne adrese ipak su mnoge iznenadili, a neke i šokirali. Među njima je i varaždinska umirovljenica Jelena koja živi sama.

Srpanjski šok

– Prije mi je mjesečna rata bila 129 kuna, a sada ću plin mjesečno plaćati 180 kuna, dakle, 50-ak kuna više. I još sam 200 kuna dobila doplatu, a trošim isto kao i prije. I druge cijene idu gore, moja penzija je ista, a račune moraš plaćati. Kako? – pita umirovljenica te dodaje da one koji dižu cijene to, nažalost, nije briga.
Umirovljenica Jelena očekivala je više račune jer je primjena novih cijena plina započela s 1. svibnjem, ali da će joj za naredno obračunsko razdoblje računi biti za čak 40-ak posto veći, ipak se nije nadala. U šoku su ovih dana i u obitelji Njegovec. Prema pristiglom obračunu nadoplata za plin iznosi 3.500 kuna!
– Mjesečne rate za plin za narednih šest mjeseci su nam niže, ali iznos nadoplate nas je šokirao. Trošimo isto kao prošlih godina, šparamo, a sad odjednom 3.500 kuna za doplatu. Kako, a nismo platili samo zadnju ratu za plin? – pita se Grozdana Njegovec.

Iako je primjena novih cijena plina započela s 1. svibnjem ove godine, građani su najavljeno poskupljenje osjetili tek s pristiglim obračunima za plin te akontacijama za narednih šest mjeseci, koje su napravljeni na bazi ostvarene potrošnje plina u istom razdoblju prošle godine, odnosno od početka srpnja do kraja prosinca 2011. godine.
Svi koji su se nakon prvotnog šoka upustili u analizu pristiglog obračuna mogli su vidjeti promjene ne samo u cijeni, već i načinu obračuna. Naime, odlukom Vlade, od 1. svibnja uvedene su nove tarife opskrbe izražene u kWh. Varaždinskom distributera plina Termoplinu odobrena je tarifa opskrbe od 0,306672 kn/kWh bez PDV-a, što pretvorbom u dosadašnju mjernu jedinicu iznosi 2,84 kn/Sm3,bez PDV-a. Usporedbe radi, dosadašnja tarifa opskrbe bila je 2,275 kn/Sm3.
Uz to, od 1. ožujka uvedena je i nova, viša stopa poreza na dodanu vrijednost, odnosno PDV je skočio na 25 posto, što je i obračunato na pristiglom obračunu. Uz to, građani će ubuduće uz potrošeni plin mjesečno plaćati i fiksnu mjesečnu naknadu (Ts2) u iznosu od 16,50 kuna, bez PDV.
– Riječ je o naknadi koja nije vezana uz distribuiranu količinu prirodnog plina, a namijenjena je pokrivanju pripadajućeg dijela fiksnih troškova obavljanja distribucije prirodno plina (očitanje, umjeravanje i drugi vezani troškovi) – pojasnili su u Termoplinu.

U varaždinskom Termoplinu pak smatraju da ovakvih neugodnih iznenađenja nema, odnosno ne bi trebalo biti.
– Akontacije za razdoblje srpanj-prosinac 2012., bez obzira na višu cijenu plina, trebale bi biti na razini ispostavljenih akontacija siječanj – lipanj 2012. jer se radi o toplijem polugodištu. Ukoliko je plaćeno svih šest akontacija, a potrošnja plina je ostala u okvirima istog razdoblja prethodne godine, potrošači nisu dobili značajnije nadoplate – očitovali su se iz Termoplina iz kojeg su nas izvjesiti da su zadnjih dana zaprimili neznatan broj upita građana, najvećim dijelom vezanih na pretvorbu u novu mjernu jedinicu, a ne viših rata za plin i nadoplata.

Usprkos tome, građani zbog sve većih računa za struju i plin traže alternativne, jeftinije načine grijanja.
– Dok smo imali sve na plin troškovi su nam bili izuzetno visoki, pa se već pet godina grijemo na drva jer je povoljnije – otkrila je varaždinska umirovljenica Marija Vuk. O uvođenju grijanja na drva razmišlja i umirovljenik Ivan Minđek.

– Zimi mi je rata za plin bila oko 1.400, 1.500 kuna jer živimo u kući. Zbog poskupljenja plina i visokih troškova moram priznati da razmišljam da uvedem grijanje na drva. Osim što imam svoju šumu, mislim da će mi grijanjem na drva sveukupni troškovi biti niži – rekao je Minđek.

Nova poskupljenja?

Dok su mnogi građani već proživjeli šok zbog obračuna, industriju i velike potrošače on tek slijedi. Razlog je povećanje cijene plina za industriju od čak 30 posto, zbog čega je u pitanje doveden čak i opstanak nekih tvrtki!

prije mi je rata za plin bila 129 kuna, a sada ću plin plaćati 180 kuna

– S godišnjom potrošnjom od oko 5 milijuna m3 plina Ciglana Cerje Tužno ovo povećanje cijene plina ne može nikako podnijeti, jer je i prije ovog poskupljenja učešće plina u strukturi cijene koštanja proizvoda iznosilo 45 posto. Povećanje cijene plina sa 2,13 na 2,75 kuna od 1. srpnja za naše poduzeće znači mjesečno povećanje troška plina otprilike za pola milijuna kuna. Budući da ciglana nema alternativnog energenta, naše poslovanje i egzistencija 70 djelatnika dolazi pod veliki upitnik – upozorava Vjekoslav Bajić, direktor komercijale.
Navode kako će odlukom o povećanju cijene plina od preko 30 posto Vlada uništiti i ovo malo proizvodne industrije koja još postoji, a novi šokovi uslijedit će najesen.

– Iz određenih izvora doznajemo da će ovo povećanje trajati do 1. listopada ove godine, a tada će uslijediti novo. Velika recesija u građevinarstvu i, s tim u svezi, hiperprodukcija u proizvodnji opekarskih proizvoda ne omogućuje povećanje cijena opekarskih proizvoda, pa tako sav teret ovih drastičnih povećanja cijena ide na teret proizvođača. Smatramo da bi Vlada trebala davati poticaje za održavanje i poticanje industrijske proizvodnje, jer ovakvim potezima uništit će se mnogi proizvođači – poručuju iz te tvrtke.

S obzirom da su neki građani iznenađeni visokim iznosima nadoplata za plin, u Termoplinu smo provjerili je li moguće dobivene nadoplate otplatiti u nekoliko rata.
– Akontacijama smo omogućili obročno plaćanje plina koji je najvećim dijelom utrošen u razdoblju siječanj – travanj 2012. godine i koji je Termoplin već odavno podmirio prema Prirodnom plinu i Plinacro-u Zagreb, stoga plaćanje nadoplata u ratama nije moguće – jasni su u Termoplinu.

Ništa bolje odluku o povećanju cijene plina nisu dočekali ni drugi gospodarstvenici koji upozoravaju da će posljedice na industriju i gospodarstvo biti višestruke.
– S jedne strane ovo poskupljenje čini nas nekonkurentnim, a s druge strane budućim investitorima postavlja pitanje isplati li im se uopće ulagati u Hrvatsku – upozorava Franjo Turek, član Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije i direktor MIV-a koji naglašava da je i prije najnovijeg srpanjskog poskupljenja hrvatska industrija, u usporedbi s zemljama u regiji, imala – najskuplji plin.

Stoga ne čudi da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), prema pisanju zadnjeg broja Lidera,Vladi zaprijetili “lockoutom”, odnosno štrajkom poslodavaca tijekom kojeg bi stavili ključ u bravu svojih poduzeća na neodređeno vrijeme.

Izolirana kuća troši i do 80% manje energije

Izolirana u odnosu na neizoliranu kuću troši i do 80 posto manje energije za grijanje i hlađenje, a na izolaciju u ukupnoj investiciji gradnje kuće otpada prosječno samo 6 posto, upozorava Krešimir Benjak, marketing menadžer novomarofskog Knauf Insulationa.
Povrat investicije izolaciju, između ostalog, ovisi i o samoj izolaciji.

– Tako se prosječan povrat investicije u Knauf Insulation izolaciju od mineralne vune kreće oko pet godina, doznajemo od Benjaka koji naglašava da Knauf Insulation izolacija od mineralne vune, osim što štedi energiju i novce, doprinosi i ugodnom boravku u unutarnjem prostoru.

Upravo radi uštede energije i novca Vlada RH pokrenula je projekt energetske učinkovitosti kod javnih zgrada za koji nema velikog zanimanja među tvrtkama jer izvođač radova financira projekt, a vlasnik zgrade to otplaćuje na rok od najviše 14 godina.

Ovih dana završen je postupak javnog nadmetanja za poboljšanje energetske učinkovitosti za Gospodarsku i Srednju strukovnu školu u Varaždinu, prve objekte takve vrste. Posao vrijedan 1,7 milijuna kuna (bez PDV-a) dobila je zajednica ponuditelja na čelu sa zagrebačkom podružnicom slovenske tvrtke Reflex koja se bavi izvedbom staklenih fasada i izolacijom. U Reflexu, koji će postaviti i oborinsku kanalizaciju te solarne kolektore, nadaju se da će škole imati račune za struju, plin i vodu upola manje, a možda i do 70 posto.

Izvor: RT
Foto: RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje