Povežite se s nama

Međimurje

Veliko priznanje članu Udruge “Mladi informatičari Strahoninca”: Marinu Drabiću Rektorova nagrada

Objavljeno:

- dana

Još jedno veliko priznanje stiglo je na adresu Udruge „Mladi informatičari Strahoninca“.

Naime, član Udruge i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marin Drabić primio je Rektorovu nagradu za rad na polju umjetne inteligencije s naglaskom na duboko učenje.
– Tim se sastojao od četiri studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva i četiri studentice sa Stomatološkog fakulteta. Zadatak FER-ovaca bio je izraditi više modela za procjenu zubnog statusa korištenjem modela dubokog učenja, dok su kolegice sa Stomatološkog fakulteta pomagale u pribavljanju i pripremi materijala, odnosno snimaka zuba.

Duboko učenje je grana strojnog učenja koja je dio umjetne inteligencije bazirane na umjetnim neuronskim mrežama – objasnio je Marin Drabić.
Pojednostavljeno rečeno, FER-ovci su napravili programske modele koji samoučenjem, a temeljem rendgenskih snimaka zuba, samostalno donose odluke o starosti zuba, spolu osobe i ostalim identifikacijama.

„Članovi naše udruge jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u Hrvatskoj“

– Umjetna inteligencija jedan je od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice. Kombinacijom jeftine procesorske snage, ogromnih količina podataka i novih tehnika strojnog učenja, informatički stručnjaci razvijaju algoritme koji samostalno uče i nadograđuju se. Imaju sposobnost samoučenja, pa su tako znatno uspješniji od čovjeka. Značaj ove tehnologije na razvoj industrije je ogroman te se umjetna inteligencija počela primjenjivati gotovo u svim granama gospodarstva, ali i šire – pojašnjava dobitnik Rektorove nagrade.

Marinov zadatak u cijeloj priči bio je razvoj programskog modela koji samoučenjem predviđa starost osobe. Razvio je model konvolucijske neuronske mreže (CNN) za rješavanje regresijskog problema predviđanja starosti osobe u danima, a temeljem rendgenskih slika zuba.

– Softverski model razvijen je u Pythonu korištenjem „Tensor Flowa“, Googleove tehnologije za umjetnu inteligenciju, kao i Kerasa, dodatnog API-ja za umjetne neuronske mreže – zaključio je Marin.

– Članovi naše udruge jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u Hrvatskoj, kao što su FER, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu ili Prirodoslovno-matematički fakultet. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da kod djece i mladeži razvijamo izvrsnost na polju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, čime izravno doprinosimo stvaranju vrhunskog IT kadra koji će biti motor razvoja boljeg i modernijeg gospodarstva neophodnog za stvaranje društvenog boljitka – poručio je Dejan Drabić, predsjednik Udruge „Mladi informatičari Strahoninca“.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje