Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Jučer, danas, sutra – pametneša večer je od jutra!

Objavljeno:

- dana

U današnje (!) vrijeme već smo toliko naviknuti na navedene izraze da o njima ne razmišljamo. Kako bilo da bilo, činjenica je da uvelike utječu na naše razmišljanje i percepciju vremena.

Čakavci kažu „čera“, „jučera“, štokavci „jučer“ i „juče“, a kajkavci „fčera“, „fčara“, „ščera“… „Prekjučer“ ili „prekfčera“, „predefčarom“, „prekščera“… Varijabilnost je ovih izraza velika, vjerojatno i zato što se vrlo često upotrebljavaju. „Jučer“ je hrvatski standardni izraz za prethodnu večer. Doslovno je sklopljen od dviju riječi, koje znače„dan prije“.

Hespera

Zapravo je to pojam skraćen od „jučera“, koji dolazi od praslavenskog „včera“ (pri čemu između prva dva glasa dolazi poluglas). Taj praslavenski izraz je ustvari instrumental jednine riječi „večer“, odnosno„včer“, što je opet nastalo od praindoeuropskog „wekWspero“.

“Sutra” je naprosto skraćeni oblik od “sjutra” – izraza koji jednostavno znači “s novim jutrom”

U grčkom jeziku izraz se razvio u „hespera“, a u latinskom u „vespera“.
Ova je veza vidljiva i u nekim keltskim oblicima. Primjerice, u srednjevelškom jeziku riječ „večer“ postala je „ucher“, što nedvojbeno podsjeća na „jučer“. U indoeuropskom prajeziku „k*sep“ znači noć, dok prvi dio pojma („we“) još uvijek nije poznat, no postoji teorija da se radi o prefiksu koji označava „ono što prethodi“, „pred„ ili „prije“.

U srednjevelškom jeziku riječ “večer” postala je “ucher”, što nedvojbeno podsjeća na “jučer”

Zjutraj

Sličnu situaciju imamo i kad želimo izreći da će se nešto dogoditi dan poslije danas – „sutra“ ili „zutra“. Naime, „sutra“ je naprosto skraćeni oblik od „sjutra“ – izraza koji jednostavno znači „s novim jutrom“, baš kao što „fčera“ znači „prethodne večeri“, „od večeri“.Pojmovi „danas“ i „denes“ sami su po sebi relativno jasni – dolaze od riječi „dan“, a doslovno znače „ovoga dana“, „s ovim danom“.

Svi navedeni primjeri divan su simbol bogatstva jezika i prikaz njegove ekonomičnosti

Svi navedeni primjeri divan su simbol bogatstva jezika i prikaz njegove ekonomičnosti te relativiziranja vremena naših starih, koje je nastalo iz potrebe i razmišljanja o prošlosti i budućnosti. Teško je i zamisliti da su se mogli razviti drugačiji i bolji načini za njihovo izricanje s obzirom na povijesne, jezične i geopolitičke okolnosti, iako to nije bilo i nemoguće. U današnje (!) vrijeme već smo toliko naviknuti na navedene izraze da o njima ne razmišljamo. Kako bilo da bilo, činjenica je da uvelike utječu na naše razmišljanje i percepciju vremena.

Međimurje

Mursko Središće: uključite se u programe Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti „Move Week“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Gradom Mursko Središće i gradskom Turističkom zajednicom i ove godine organizira program „Move Week – Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti“.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se uključe u brojne sportsko-rekreativne aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu.

Ponedjeljak, 23. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – dvorište Dječjeg vrtića „Maslačak“ od 9 do 19 sati

– Pretrčimo 300 stepenica uz Muru na šetnici sv. Barbara: potezanje užeta, bacanje kugle, skok u dalj… – kod OŠ Mursko Središće od 18 do 19 sati

Utorak, 24. svibnja:

– Fizička aktivnost u zlatnim godinama – prostori Podružnice umirovljenika u 9 sati

– Joga i tehnike disanja – šetnica sv. Barbare od 18 do 19 sati

Srijeda, 25. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – šetnica sv. Barbare od 9 do 10 sati

– Nordijsko hodanje – ispred Centra za kulturu „Rudar“ od 18.30 do 19.30

Petak, 27. svibnja:

– Biciklijada – ispred zgrade Gradske uprave u 15.30

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Franciska Ćetković na čelu Udruge umirovljenika zamijenila Antuna Golubića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Grada Čakovca održala je redovnu godišnju skupštinu. Tom je prigodom temeljem odluke Izvršnog odbora za novu predsjednicu potvrđena dosadašnja dopredsjednica Franciska Ćetković, koja je na čelu Udruge zamijenila Antuna Golubića. Funkciju dopredsjednice je preuzela Dragica Dokleja.

Okupljene je pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, iskoristila priliku da zahvali na suradnji dosadašnjem vodstvu. Cividini je potvrdila da je svjesna problema s nedostatkom prostora za održavanje aktivnosti te naglasila da se u suradnji s Međimurskom županijom radi na pronalasku adekvatnog rješenja. Cividini je također otkrila da će se Grad Čakovec prijaviti i na novu fazu projekta „Zaželi“, koji uključuje organiziranje pomoći starim i nemoćnim građanima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje