Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Jučer, danas, sutra – pametneša večer je od jutra!

Objavljeno:

- dana

U današnje (!) vrijeme već smo toliko naviknuti na navedene izraze da o njima ne razmišljamo. Kako bilo da bilo, činjenica je da uvelike utječu na naše razmišljanje i percepciju vremena.

Čakavci kažu „čera“, „jučera“, štokavci „jučer“ i „juče“, a kajkavci „fčera“, „fčara“, „ščera“… „Prekjučer“ ili „prekfčera“, „predefčarom“, „prekščera“… Varijabilnost je ovih izraza velika, vjerojatno i zato što se vrlo često upotrebljavaju. „Jučer“ je hrvatski standardni izraz za prethodnu večer. Doslovno je sklopljen od dviju riječi, koje znače„dan prije“.

Hespera

Zapravo je to pojam skraćen od „jučera“, koji dolazi od praslavenskog „včera“ (pri čemu između prva dva glasa dolazi poluglas). Taj praslavenski izraz je ustvari instrumental jednine riječi „večer“, odnosno„včer“, što je opet nastalo od praindoeuropskog „wekWspero“.

“Sutra” je naprosto skraćeni oblik od “sjutra” – izraza koji jednostavno znači “s novim jutrom”

U grčkom jeziku izraz se razvio u „hespera“, a u latinskom u „vespera“.
Ova je veza vidljiva i u nekim keltskim oblicima. Primjerice, u srednjevelškom jeziku riječ „večer“ postala je „ucher“, što nedvojbeno podsjeća na „jučer“. U indoeuropskom prajeziku „k*sep“ znači noć, dok prvi dio pojma („we“) još uvijek nije poznat, no postoji teorija da se radi o prefiksu koji označava „ono što prethodi“, „pred„ ili „prije“.

U srednjevelškom jeziku riječ “večer” postala je “ucher”, što nedvojbeno podsjeća na “jučer”

Zjutraj

Sličnu situaciju imamo i kad želimo izreći da će se nešto dogoditi dan poslije danas – „sutra“ ili „zutra“. Naime, „sutra“ je naprosto skraćeni oblik od „sjutra“ – izraza koji jednostavno znači „s novim jutrom“, baš kao što „fčera“ znači „prethodne večeri“, „od večeri“.Pojmovi „danas“ i „denes“ sami su po sebi relativno jasni – dolaze od riječi „dan“, a doslovno znače „ovoga dana“, „s ovim danom“.

Svi navedeni primjeri divan su simbol bogatstva jezika i prikaz njegove ekonomičnosti

Svi navedeni primjeri divan su simbol bogatstva jezika i prikaz njegove ekonomičnosti te relativiziranja vremena naših starih, koje je nastalo iz potrebe i razmišljanja o prošlosti i budućnosti. Teško je i zamisliti da su se mogli razviti drugačiji i bolji načini za njihovo izricanje s obzirom na povijesne, jezične i geopolitičke okolnosti, iako to nije bilo i nemoguće. U današnje (!) vrijeme već smo toliko naviknuti na navedene izraze da o njima ne razmišljamo. Kako bilo da bilo, činjenica je da uvelike utječu na naše razmišljanje i percepciju vremena.

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje