Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pogledajte što to rade na VI. OŠ i zašto je u njoj sve moguće?

Objavljeno:

- dana

PREZENTACIJA NOVIH AKTIVNOSTI

Rade pokuse iz biologije i kemije, pohaju kruh i popravljaju gume na biciklima, ovisno o tome koju su izvannastavnu aktivnost odabrali.

Učenici VI. OŠ Varaždin “u ponudi” imaju preko deset različitih izvannastavnih aktivnosti,  od kojih su neke ove godine uvedene i od prvih razreda.

– Zbog velikog interesa učenika imamo Male znanstvenike već od prvog razreda, ali i Male tehničare te Fotografsku grupu – otkrio je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin na kojoj je danas održana prezentacija novih aktivnosti kurikuluma.

Već godinama vlada veliki interes učenika za domaćinstvo, jednu od izvnanastavnih aktivnosti u sklopu koje učenici uče peći palačinke i kolače, ali i kako zašiti  gumb i zabiti čavao.

Nije zapostavljena ni prometna kultura. Škola već godinama uspješno surađuje s policijom i HAK-om, pa tako  imaju i grupu gdje učenici polažu za samostalno upravljanje biciklom, ali i školsku prometnu jedinicu koja regulira promet kod škole. Oni koji se voze biciklom nije loše da znaju obaviti sitne popravke, pa je oformljena i grupa u sklopu koje učenici uče krpati gume ili popravljati kočnice.

U školi je popularna i radijska emisija “Mojih šest minuta” koja se emitira jedanput tjedno.

– U novinarskoj grupi radi čak pet profesora i mjesečno objavljujemo do 100 vijesti, a objavljujemo ih i na engleskom i njemačkom jeziku. Novo je to što su od ove školske godine u novinarsku grupu uključeni učenici od prvog razreda – otkrio je Stančić koji svaki tjedan ima i “čaj s učenicima” u sklopu kojeg, uz keksiće i čaj, razgovara o problemima te iz zajedno s učenicima pokušava riješiti.

Ističe da su sve ove aktivnosti rezultat rada i motivacije učitelja, ali i suradnje s roditeljima.

– Gotovo 70 posto profesora sudjelovalo je u nekom od EU projekata, što je donijelo nove, svježe ideje u školu i rezultiralo brojnim aktivnostima u našoj školi – zaključio je Stančić.

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati