Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pogledajte što to rade na VI. OŠ i zašto je u njoj sve moguće?

Objavljeno:

- dana

PREZENTACIJA NOVIH AKTIVNOSTI

Rade pokuse iz biologije i kemije, pohaju kruh i popravljaju gume na biciklima, ovisno o tome koju su izvannastavnu aktivnost odabrali.

Učenici VI. OŠ Varaždin “u ponudi” imaju preko deset različitih izvannastavnih aktivnosti,  od kojih su neke ove godine uvedene i od prvih razreda.

– Zbog velikog interesa učenika imamo Male znanstvenike već od prvog razreda, ali i Male tehničare te Fotografsku grupu – otkrio je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin na kojoj je danas održana prezentacija novih aktivnosti kurikuluma.

Već godinama vlada veliki interes učenika za domaćinstvo, jednu od izvnanastavnih aktivnosti u sklopu koje učenici uče peći palačinke i kolače, ali i kako zašiti  gumb i zabiti čavao.

Nije zapostavljena ni prometna kultura. Škola već godinama uspješno surađuje s policijom i HAK-om, pa tako  imaju i grupu gdje učenici polažu za samostalno upravljanje biciklom, ali i školsku prometnu jedinicu koja regulira promet kod škole. Oni koji se voze biciklom nije loše da znaju obaviti sitne popravke, pa je oformljena i grupa u sklopu koje učenici uče krpati gume ili popravljati kočnice.

U školi je popularna i radijska emisija “Mojih šest minuta” koja se emitira jedanput tjedno.

– U novinarskoj grupi radi čak pet profesora i mjesečno objavljujemo do 100 vijesti, a objavljujemo ih i na engleskom i njemačkom jeziku. Novo je to što su od ove školske godine u novinarsku grupu uključeni učenici od prvog razreda – otkrio je Stančić koji svaki tjedan ima i “čaj s učenicima” u sklopu kojeg, uz keksiće i čaj, razgovara o problemima te iz zajedno s učenicima pokušava riješiti.

Ističe da su sve ove aktivnosti rezultat rada i motivacije učitelja, ali i suradnje s roditeljima.

– Gotovo 70 posto profesora sudjelovalo je u nekom od EU projekata, što je donijelo nove, svježe ideje u školu i rezultiralo brojnim aktivnostima u našoj školi – zaključio je Stančić.

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Vinica: U subotu lovačka zabava uz gađanje glinenih golubova, tamburaše i domaće delicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lovačka udruga „Opeka“ Vinica u subotu, 20. kolovoza organizira lovačku zabavu uz gađanje glinenih golubova.

Sve posjetitelje zabavljat će glazbeni sastav Faringaši, a krijepit će se domaćim gulašom i drugim specijalitetima uz nezaobilaznu – vrhunsku viničku kapljicu.

Okupljanje lovaca/strijelaca počinje kod lovačkog doma u 9.30 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će pozorno motriti sve prije, za trajanja i nakon utakmice Varaždina i Šibenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 20. kolovoza, s početkom u 18.30 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu „Anđelko Herjavec“ odigrat će se nogometna utakmica 6. kola Supersport HNL, između NK Varaždin i HNK Šibenik.

Policija poziva sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

 • Ulazi u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 16.30 sati. 
 • Radi izbjegavanja gužvi, pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu.
 • Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima. 
 • Preporučamo posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici te prostor Autokluba Varteks u Gospodarskoj ulici.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

 • unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
 • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
 • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
 • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
 • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
 • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, 
 • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
 • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

 • posjetiteljima pod utjecajem alkohola, 
 • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu, 
 • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
 • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.   

Foto i video snimanje javnog okupljanja 

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivaju posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje