Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pogledajte što to rade na VI. OŠ i zašto je u njoj sve moguće?

Objavljeno:

- dana

PREZENTACIJA NOVIH AKTIVNOSTI

Rade pokuse iz biologije i kemije, pohaju kruh i popravljaju gume na biciklima, ovisno o tome koju su izvannastavnu aktivnost odabrali.

Učenici VI. OŠ Varaždin “u ponudi” imaju preko deset različitih izvannastavnih aktivnosti,  od kojih su neke ove godine uvedene i od prvih razreda.

– Zbog velikog interesa učenika imamo Male znanstvenike već od prvog razreda, ali i Male tehničare te Fotografsku grupu – otkrio je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin na kojoj je danas održana prezentacija novih aktivnosti kurikuluma.

Već godinama vlada veliki interes učenika za domaćinstvo, jednu od izvnanastavnih aktivnosti u sklopu koje učenici uče peći palačinke i kolače, ali i kako zašiti  gumb i zabiti čavao.

Nije zapostavljena ni prometna kultura. Škola već godinama uspješno surađuje s policijom i HAK-om, pa tako  imaju i grupu gdje učenici polažu za samostalno upravljanje biciklom, ali i školsku prometnu jedinicu koja regulira promet kod škole. Oni koji se voze biciklom nije loše da znaju obaviti sitne popravke, pa je oformljena i grupa u sklopu koje učenici uče krpati gume ili popravljati kočnice.

U školi je popularna i radijska emisija “Mojih šest minuta” koja se emitira jedanput tjedno.

– U novinarskoj grupi radi čak pet profesora i mjesečno objavljujemo do 100 vijesti, a objavljujemo ih i na engleskom i njemačkom jeziku. Novo je to što su od ove školske godine u novinarsku grupu uključeni učenici od prvog razreda – otkrio je Stančić koji svaki tjedan ima i “čaj s učenicima” u sklopu kojeg, uz keksiće i čaj, razgovara o problemima te iz zajedno s učenicima pokušava riješiti.

Ističe da su sve ove aktivnosti rezultat rada i motivacije učitelja, ali i suradnje s roditeljima.

– Gotovo 70 posto profesora sudjelovalo je u nekom od EU projekata, što je donijelo nove, svježe ideje u školu i rezultiralo brojnim aktivnostima u našoj školi – zaključio je Stančić.

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždinci u samom vrhu u Hrvatskoj po darivanju krvi: prikupljeno 3025 doza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u prvoj polovici 2021. godine u suradnji sa Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb provelo je ukupno 13 akcija darivanja krvi.

U akcijama organiziranim na terenu te na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin prikupljeno je ukupno 3025 doza krvi, što je 525 doza više od plana za ovu godinu.

– Ukoliko uzmemo u obzir da jedna doza može spasiti i do tri života, to je zaista impresivna brojka i pokazuje veliko srce naših sugrađana – ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Naime, u prvoj polovici ove godine čak je 160 osoba prvi puta darovala krv.

– To nam daje vjeru da će grad Varaždin i okolnih 10 općina i dalje biti u samom vrh dobrovoljnog davalaštva u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svima koji su u ovim teškim epidemiološkim uvjetima prepoznali važnost darivanja krvi i tako osigurali dostatne zalihe krvi i krvnih pripravaka za liječenje pacijenata u našim bolnicama. Hvala za darovanu krv – zaključuju iz varaždinskog Crvenog križa.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu se nastavlja borba protiv komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Djelatnost za provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije dostavio je Gradu Varaždin Obavijest o provedbi adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Suzbijanje komaraca provodit će se od 27. do 29. srpnja u terminu od 4 do 6 sati ujutro.

Dezinsekcija će se provoditi sa sintetskim piretroidom INDUSECT EC na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva.

Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) sa motornog vozila.

– Mole se građani da se u navedeno vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenim lokacijama i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari ukoliko na navedenim lokacijama imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca – ističu iz Grada Varaždina.

Tako će se dezinsekcija komaraca 27. srpnja provoditi u naseljima: Hraščica, Gojanec, Jalkovec, Poljana Biškupečka, Črnec Biškupečki, Kućan Marof, Kućan Donji, Kućan Gornji i Zbelava.

Idući dan u na redu je 5. mjesni odbor (omeđen ulicama: Hallerova aleja od ulice Gustava Krkleca, Krste Hegedušića, Optujska, Ante Starčevića, Široke ledine, Franje Seljana, Augusta Harambašića, Fabijanečka), Park Ivana Pavla 2, Park Mladih i Šetalište Vatroslava Jagića, a u četvrtak, 29. srpnja 6. mjesni odbor (omeđen ulicama: Koprivnička, Ruđera Boškovića, Ognjena Price, Frana Kurelca, Trg Matije Gupca, Trg Pavla Štoosa, Bombellesova cesta, Međimurska), Dravski bazeni i šetnica uz Dravski kanal.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!