Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pogledajte što to rade na VI. OŠ i zašto je u njoj sve moguće?

Objavljeno:

- dana

PREZENTACIJA NOVIH AKTIVNOSTI

Rade pokuse iz biologije i kemije, pohaju kruh i popravljaju gume na biciklima, ovisno o tome koju su izvannastavnu aktivnost odabrali.

Učenici VI. OŠ Varaždin “u ponudi” imaju preko deset različitih izvannastavnih aktivnosti,  od kojih su neke ove godine uvedene i od prvih razreda.

– Zbog velikog interesa učenika imamo Male znanstvenike već od prvog razreda, ali i Male tehničare te Fotografsku grupu – otkrio je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin na kojoj je danas održana prezentacija novih aktivnosti kurikuluma.

Već godinama vlada veliki interes učenika za domaćinstvo, jednu od izvnanastavnih aktivnosti u sklopu koje učenici uče peći palačinke i kolače, ali i kako zašiti  gumb i zabiti čavao.

Nije zapostavljena ni prometna kultura. Škola već godinama uspješno surađuje s policijom i HAK-om, pa tako  imaju i grupu gdje učenici polažu za samostalno upravljanje biciklom, ali i školsku prometnu jedinicu koja regulira promet kod škole. Oni koji se voze biciklom nije loše da znaju obaviti sitne popravke, pa je oformljena i grupa u sklopu koje učenici uče krpati gume ili popravljati kočnice.

U školi je popularna i radijska emisija “Mojih šest minuta” koja se emitira jedanput tjedno.

– U novinarskoj grupi radi čak pet profesora i mjesečno objavljujemo do 100 vijesti, a objavljujemo ih i na engleskom i njemačkom jeziku. Novo je to što su od ove školske godine u novinarsku grupu uključeni učenici od prvog razreda – otkrio je Stančić koji svaki tjedan ima i “čaj s učenicima” u sklopu kojeg, uz keksiće i čaj, razgovara o problemima te iz zajedno s učenicima pokušava riješiti.

Ističe da su sve ove aktivnosti rezultat rada i motivacije učitelja, ali i suradnje s roditeljima.

– Gotovo 70 posto profesora sudjelovalo je u nekom od EU projekata, što je donijelo nove, svježe ideje u školu i rezultiralo brojnim aktivnostima u našoj školi – zaključio je Stančić.

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje