Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici Reformista od načelnika i zamjenika traže povrat novca u općinski proračun

Objavljeno:

- dana

SRAČINEC

Prije početka rasprave o proračunu i prije ikakvog prijedloga proračuna, općinski vijećnici Reformista Općine Sračinec traže od načelnika i zamjenika načelnika povrat novaca temeljem Odluke Povjerenstva o sukobu interesa broj 771-I-1156-P-208-16/17-11-17 od 13. lipnja 2017., kojom im je dokazano da su oštetili općinski proračun za 25.000 kuna.

Reformisti upućuju ovaj zahtjev smatrajući da nikakvo osobno plaćanje kazne određeno Odlukom, a koja iznosi 5000 kuna (3000 načelnik i 2000 donačelnik), ne obeštećuje upravo one koji su njome oštećeni, a to su mještani.

– Naime, sada, u vrijeme dodjele stipendija, vraćanjem otuđenog iznosa moguće je, primjerice, isplatiti 50 mjesečnih studentskih stipendija, odnosno 125 učeničkih, a mogle bi se dodijeliti i godišnje stipendije svim preostalim, zbog zadanih kriterija odbijenim studentima. S obzirom i na to da je naš istaknuti HNS-ov načelnik ponovno javno iskazao svoju sklonost povijesti, samo ovaj put motivirajući stranačke kolege („…našim mudrim i ustrajalim političkim stavovima zajedno smo doprinijeli nemjerljivom povijesnom razvoju naše općine …“), Reformisti poručuju: premda se glede nemjerljivosti uklapate u čuveni Einsteinov citat, ovu, vrlo mjerljivu štetu nauštrb žitelja naše općine, izvolite nadoknaditi. Dovoljno dugo smo čekali da sami osjetite potrebu to učiniti – ističu vijećnici iz redova Reformista.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje