Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnik Lige za Varaždin zaštitio varaždinske obrtnike, komunalna naknada im niža 30 posto

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući inicijativi gradskih vijećnika Davora Patafte i Vjerana Strahonje, komunalna naknada za obavljanje gospodarskih djelatnosti na području grada Varaždina niža je za čak 30 posto od najavljene!

Podsjećamo, komunalna naknada za građane je oko 0,50 kuna po metru četvornom, sukladno odluci Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja je usvojena na prošloj sjednici.

No, za obavljanje gospodarske djelatnosti na gradskom području, primjenjuju se koeficijenti od 1 do 10, ovisno o djelatnosti. Zakon propisuje koeficijent do 5 za pojedine djelatnosti, a jedinice lokalne samouprave određuju koeficijent do najviše 10.

Slikovito, to znači da će, primjerice, kafići neke svoje djelatnosti plaćati do 5 kuna po metru četvornom, za razliku od građana čija je maksimalna naknada utvrđena u iznosu od 0,50 kuna po metru kvadratnom. Drugim riječima, obrtnici i poduzetnici mogu biti u obavezi 10 puta više nego građani!

Odnosno, do 1000 posto većoj obavezi, na što je na 16. sjednici Gradskog vijeća ukazao varaždinski poduzetnik i gradski vijećnik Davor Patafta. Iako su ti pokazatelji svedeni na apsolutne brojke naizgled mali, riječ je o velikoj disproporciji.

– Moj prijedlog, i prijedlog kolege Strahonje, je bio da pokušamo koeficijente ili te faktore pravednije rasporediti. Nažalost, došlo je do kontradiktorne situacije da se ne zna tumačiti razlika između pojedinih članaka Odluke o komunalnoj naknadi. Vidjeli smo i primjere drugih gradova u kojima trgovine manje od 200 metara četvornih plaćaju po manjim koeficijentima za razliku od protežiranih šoping centara – naglasio je ovaj vijećnik iz redova Lige za Varaždin.

Naime, činjenica je da je izrazito teško definirati djelatnosti koje se obavljaju u nekom prostoru. Primjerice, nameće se pitanje ima li urar veći prihod od prodaje ili popravka satova; ima li neka slastičarnica veći prihod od prodaje pića, kao kafić, ili pak slastica?

Štoviše, ova naknada izaziva dodatne kontroverze, jer se može postaviti i pitanje ima li neki frizerski salon veći prihod od prodaje kozmetike za njegu kose i brade ili od usluga šišanja, pranja kose ili feniranja?

Sve to, na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća „vagali“ su gradski vijećnici. No, ispostavilo se da gradonačelnik Ivan Čehok i njegovi suradnici smatraju da prije donošenja Odluke treba utvrditi situaciju na terenu i nakon toga definirati komunalni doprinos, na što je potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta rezolutno reagirao.

Nakon reakcije ovog varaždinskog poduzetnika, ali i vijećnika Vjerana Strahonje, gradonačelnik je pristao na kompromis, te vlastitim amandmanom korigirao komunalnu naknadu što je u konačnici rezultiralo smanjenjem obaveza za gotovo trećinu.

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje