Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnik Lige za Varaždin zaštitio varaždinske obrtnike, komunalna naknada im niža 30 posto

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući inicijativi gradskih vijećnika Davora Patafte i Vjerana Strahonje, komunalna naknada za obavljanje gospodarskih djelatnosti na području grada Varaždina niža je za čak 30 posto od najavljene!

Podsjećamo, komunalna naknada za građane je oko 0,50 kuna po metru četvornom, sukladno odluci Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja je usvojena na prošloj sjednici.

No, za obavljanje gospodarske djelatnosti na gradskom području, primjenjuju se koeficijenti od 1 do 10, ovisno o djelatnosti. Zakon propisuje koeficijent do 5 za pojedine djelatnosti, a jedinice lokalne samouprave određuju koeficijent do najviše 10.

Slikovito, to znači da će, primjerice, kafići neke svoje djelatnosti plaćati do 5 kuna po metru četvornom, za razliku od građana čija je maksimalna naknada utvrđena u iznosu od 0,50 kuna po metru kvadratnom. Drugim riječima, obrtnici i poduzetnici mogu biti u obavezi 10 puta više nego građani!

Odnosno, do 1000 posto većoj obavezi, na što je na 16. sjednici Gradskog vijeća ukazao varaždinski poduzetnik i gradski vijećnik Davor Patafta. Iako su ti pokazatelji svedeni na apsolutne brojke naizgled mali, riječ je o velikoj disproporciji.

– Moj prijedlog, i prijedlog kolege Strahonje, je bio da pokušamo koeficijente ili te faktore pravednije rasporediti. Nažalost, došlo je do kontradiktorne situacije da se ne zna tumačiti razlika između pojedinih članaka Odluke o komunalnoj naknadi. Vidjeli smo i primjere drugih gradova u kojima trgovine manje od 200 metara četvornih plaćaju po manjim koeficijentima za razliku od protežiranih šoping centara – naglasio je ovaj vijećnik iz redova Lige za Varaždin.

Naime, činjenica je da je izrazito teško definirati djelatnosti koje se obavljaju u nekom prostoru. Primjerice, nameće se pitanje ima li urar veći prihod od prodaje ili popravka satova; ima li neka slastičarnica veći prihod od prodaje pića, kao kafić, ili pak slastica?

Štoviše, ova naknada izaziva dodatne kontroverze, jer se može postaviti i pitanje ima li neki frizerski salon veći prihod od prodaje kozmetike za njegu kose i brade ili od usluga šišanja, pranja kose ili feniranja?

Sve to, na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća „vagali“ su gradski vijećnici. No, ispostavilo se da gradonačelnik Ivan Čehok i njegovi suradnici smatraju da prije donošenja Odluke treba utvrditi situaciju na terenu i nakon toga definirati komunalni doprinos, na što je potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta rezolutno reagirao.

Nakon reakcije ovog varaždinskog poduzetnika, ali i vijećnika Vjerana Strahonje, gradonačelnik je pristao na kompromis, te vlastitim amandmanom korigirao komunalnu naknadu što je u konačnici rezultiralo smanjenjem obaveza za gotovo trećinu.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje