Povežite se s nama

Zabava & Stil

Vikend pred nama u znaku je svetog Vinka – družite se uz rezidbu trsova ili sudjelujte na nekom od pohoda

Objavljeno:

- dana

Sveti Vinko ove se godine obilježava u ponedjeljak, 22. siječnja, a vikend pred nama zbog toga obiluje vinskim veselicama i rekreacijom.

Objavljujemo raspored manifestacija koje su došle do Regionalnog tjednika.

PD “Bundek” Mursko Središće poziva sve zainteresirane da im se pridruže na 26. Vincekov pohod koji će se održati u nedjelju, 21. siječnja.

Ovo je vrlo popularna te jedna od najposjećenijih planinarskih manifestacija u Hrvatskoj s dugogodišnjom tradicijom. Vincekov pohod održava se u povodu dana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Vincekovim pohodom predstavlja se planinarima okolica Murskog Središća i dio gornjeg Međimurja. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja, “službeni” početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Hodanje po vinorodnim međimurskim brežuljcima upotpunjeno je susretima s domaćim vinogradarima i raznim kulturnim manifestacijama.
Startnina za odrasle iznosi tri eura, a za djecu se ne naplaćuje. Ona podrazumijeva kontrolni kartončić za žigove, prigodni poklon i topli napitak u tijeku pohoda. U bregovitom dijelu održat će se obred simboličnog obrezivanja trsa uz prigodnu okrjepu. U Murskom Središću u organizirano je planinarsko druženje uz prigodni program, glazbu, ples i ugostiteljsku ponudu po pristupačnim cijenama (nije uračunato u startninu).
Organizatori iz Bundeka pojasnili su da se pohod odvija po vinorodnim brežuljcima, a nijedan nije viši od 300 metara. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za četiri do pet sati, uz brojne stajanke i odmorišta.

– Put započinjemo u Toplicama sv. Martin i nastavljamo preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu, na nekima do njih bit će tradicionalan Vincekov obred, krećemo prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Spuštamo se u ravničarski dio i potrebna su nam još oko tri kilometra do sportske dvorane gdje završavamo s hodanjem, a počinjemo planinarskom veselicom uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice). Hrana i piće nisu uključe u startninu pa molimo da to objasnite svojim članovima koji dolaze na pohod – pojasnili su organizatori.

Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv.Martin, na parkiralištu Toplica. Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice.
Svaki sudionik za 10., 15. 20. ili 25. Vincekov pohod dobiva nagradu.

Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice poziva sve ljude dobre volje da u subotu uoči Vincekova, 20. siječnja, u 14 sati dođu na ceremonijal i druženje na Baštar breg (Martinkovec).

Uz iće i piće za dobar štimung pobrinut će se „Podravski bandisti”.

Lokacija (46.216920, 16.428298) je na drugoj fotografiji, a svoje automobile ostavite na asfaltiranom putu te se pješice spustite do kleti, do koje je udaljenost otprilike 200 metara.

Turistička zajednica Općine Nedelišće u suradnji s općinama Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec i Šenkovec pozivaju na tradicionalni Vincekov pohod.

Okupljanje i preuzimanje bonova za hranu i piće uz kotizaciju od 5 eura je u subotu, 20.
siječnja 2024. godine, od 09:30 sati ispred Društvenog doma u Macincu. Službeni start pohoda je u 10 sati, a prva pauza i okrjepa svima će dobro doći u Gornjem Mihaljevcu kod Parka mladosti.

Druga pauza očekuje vas na tri četvrtine puta kod vinarije Dvanajščak – Kozol gdje će
sve biti spremno za kratki ceremonijal u vinogradu i popratni kulturni program. Krajnja točka pohoda je Društveni dom u Dragoslavcu, a sve sudionike očekuje okrjepa i veselo druženje uz zvukove tambura.

Da se lakše odlučite za ovogodišnji, malo kraći, ali izazovniji i zato atraktivan pohod,
očekuje vas organizirani prijevoz iz Lopatinca, Šenkovca, Strahoninca, Nedelišća i Gornjeg Mihaljevca do polazišta pohoda u Macincu te od 15:30 sati prijevoz iz Društvenog doma u Dragoslavcu natrag do Lopatinca, Šenkovca, Strahoninca, Nedelišća i Gornjeg Mihaljevca.

Voćansko Vincekovo ove će se godine održati u subotu, 20. siječnja. Start je u 9:30 kod vinogradarskog punkta u Gornjoj Voći (Gornja Voća 245 K).

Udruga vinogradara i voćara Barilček i Općina Donja voća organizatori su ove manifestacije koja počinje blagoslovom skulpture svetog Vinka. Start pohoda je u 10:30, a startnina je 5 eura.

Cilj je u Etno kući, a tamo će se od 15:30 održati podjela gulaša i druženje uz glazbu.

I Udruga vinogradara i voćara Sv. Antun iz Vidovca poziva sve na tradicionalnu proslavu Vincekova dana 20. siječnja s početkom u 13 sati.

Ovogodišnji je domaćin obitelj Ribarić, a njihov vinograd se nalazi na adresi Lukavec 68a.
Uz tradicionalni obred koji uključuje krštenje i rezidbu trsa ugodan provod je zajamčen, poručili su organizatori.

Udruga vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa i ove godine je pripremila bogat program povodom obilježavanja blagdana sv. Vinka u subotu, 20. siječnja, s početkom u 12 sati.

Dođite u Oštrice na Curlevi, uz samu ceremoniju rezidbe trsa biti će i kuburaši, živa glazba i naravno velike količine vina i hrane. Kotizacija je 5 eura.

A kao dobar uvod za veliku feštu preporučuju jutarnju šetnju okolnim bregima. Planinarska sekcija MZM-a poziva na planinarski pohod koji počinje u 9 sati ujutro u izletištu Lužec, a završava oko 12 sati u goricama gdje se slavi Vincekovo. Vodiči ovog pohoda su lokalni zaljubljenici u varaždinsko-topličko gorje koji su pripremili rutu bogatu raznim zanimljivostima. Moći ćete uživati u pogledu s vidikovaca, vidjeti sedrene slapove, kanjone, izvore, razne stijene pa i misteriozni čep.

U subotu, 20. siječnja, održat će se i Vincekovo po štrigovskim bregima.

Ovogodišnja staza dužine je oko 11 km te je umjereno zahtjevna, stoga neće biti problema za savladavanje.
Ovogodišnji punktevi su Vina Vuković, dobro znani član naše Međimurske vinske ceste. Nakon toga OPG Zlatko Novak, vrijedna obitelj koja se već dugi niz godina bavi i poljoprivredom i vinogradarstvom. Treći punkt su Vina Cmrečnjak, svima dobro znani domaćini Vincekovog.
Četvrti punkt je točka iznenađenja, o kojoj će posjetitelji sve saznati na sam dan Vincekovog.
Završetak je u Domu kulture Štrigova, gdje će biti osigurana hrana za sudionike. Bonovi će se prodavati od 8:30 do 9:30 ispred Doma kulture Štrigova u vrijednosti od 10 eura (četiri bona za piće, jedan za hranu), a ove godine stiže i jedan novitet koji vam otkrivamo sutra.
Na stazu se kreće u 9:30, a na stazi sudionike od početka do kraja prate Podrumari.

Pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec, Udruga vinogradara i voćara “Varaždinbreg” organizira „Vincekovo na Varaždin Bregu“ u subotu, 20. siječnja, u 14 sati.

Vincekovo će se održati kod klijeti obitelji Košćak (Varaždin Breg, Mali Vrh 427 A – Solarovo). Uz rezidbu i zalijevanje trsova po tradicijskim običajima, vinogradare će zabavljati tamburaški sastav Hajdina. Kotizacija je 10 eura po osobi a uključuje: čašu, etui, kuhani grah s buncekom, pečene kobasice i jeger, gemišti.

Općina Ljubešćica tako i godine, u sklopu Vincekovog, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Mejaši” Ljubešćica u subotu, 20. siječnja, obilježava Vincekovo na ljubeškom bregu Rudan uz prigodan program.

Organizirano okupljanje je na dvorištu iza Caffe bara “Europa”, a nakon toga predviđen je u 12:30 polazak do Rudana. Kasnije, u 16 sati biti će rezidba vinograda, a nakon toga uslijedit će domjenak uz domaće vino i druženje uz živu glazbu.

Za više informacija obratite se na broj 091 589 6249.

Udruga vinogradara „Vinea“ Vinica i Općina Vinica pozivaju sve vinogradarke i vinogradare na tradicionalnu proslavu blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda.

Tradicionalna proslava i obred održati će se ove subote, 20. siječnjam s početkom u 14 sati u vinogradu i podrumu obitelji Kovačić Roka u Slatnjaku. Bit će dobre kapljice, hrane i nastup domaćih muzikaša.

Zabava & Stil

Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe.

Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva te umjetnicima pružaju prostor i podršku u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

Rezidencija je oblikovana tako da će svaki umjetnik odnosno umjetnička grupa biti uključeni u dva festivala. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

U sklopu projekta, projektni partneri proveli su Javni poziv na koji je pristiglo 150 prijava umjetnika iz 22 zemlje. Za desetodnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrane su plesačice Farah Deen i Olivia Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetnička organizacija Stalker Teatro iz Italije.

Oni će tijekom festivala stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj- Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen.

Cilj projekta Green Streets of Europe je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija sa svrhom razvoja održivih festivala, a što se odnosi na kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i slično.

Projekt vrijedan 335 tisuća eura sa 60 % sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine. Ovo je treća godina kako će Špancirfest biti dio projekta sufinanciranog iz vodećeg programa Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, a koji festivalu daje dodatan sadržaj.

Lani je u sklopu projekta „People power partnership“ na Kapucinskom trgu održan veliki plesno-kazališni performans FACE T(W)O.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Synth-pop večer u P4 uz Pocket Palmu, Neyu i after!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu u petak, 5. travnja gostovat će Pocket Palma. Zagrebački synth-pop trio koji čine Anja Papa, Luka Vidović i Bruno Žibek dolazi drugi put u Varaždin.

Prvi su put nastupali u sklopu KVART festivala 2020. godine, a sada stižu u P4 u sklopu velike regionalne turneje na kojoj predstavljaju svoj treći studijski album “III”. Uz izvedbu pjesama s aktualnog albuma, publika može očekivat set-listu ispunjenu dobro poznatim himnama njihove generacije, kao što su “mene nema“, “Daleki poljupci” ili “zauvijek“. Ulaz u P4 podrum otvoren je od 20 sati.

“Zvuk na albumu III je puno mračniji i više pop te smo se zapravo vratili svojim korijenima”, poručuju dvostruki dobitnici nagrade Porin. Inače, Pocket Palma postala je poznata široj javnosti nakon izdavanja debitantskog albuma “pocket palma” iz 2019. s kojeg se ističu singlovi “godišnji” i “ono što nam inače nedostaje”, a drugim albumom “Atomi” nametnuli su se kao jedan od najkreativnijih autorsko-producentskih bendova nove generacije.

Prije zagrebačkog tria, kao predgrupa, nastupit će mlada nada domaće elektroničke scene – Neya! Neya ili pravog imena Valnea Bulić je svestrana autorica iz Labina s iskustvom u produciranju, pisanju tekstova i DJ-iranju koja je krajem 2023. izdala EP 333.

Nakon koncerata slijedi synth-pop party na kojem će Vikness puštati Depeche Mode, Svemirka, Denis i Denis, Pet Shop Boys, La Roux, Weeknd, Duran Duran i mnoge druge! Ulaznice za koncert u P4 dostupne su na online platformi Core Event. Pretprodajna cijena je 5 eura, dok će na dan koncerta biti 7 eura. Ulaznice su dostupne i u svim Tisak Media trgovinama u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje