Povežite se s nama

U fokusu

Više od 141 milijuna kuna za studentski dom, a ministar Tolušić najavio: riješit ćemo i FOIi

Objavljeno:

- dana

POTPISI NA VAŽAN UGOVOR

U Studentskom centru Varaždin danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima. 

Projekt je prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijava ”Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju”, u okviru Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija”. U sklopu ovog projekta bit će izgrađen studentski dom sa 600 ležajeva s pratećim sadržajima za koji su još početkom ožujka odobrena sredstava u iznosu od 141,6 milijuna kuna.

Moderna tehnologija sa što više hrvatskih proizvođača

Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

– Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene, žute ni plave boje, već su od interesa svih studenata koji studiraju u Varaždinu – poručio je Tolušić.

Sam projekt studentskog doma predstavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

– Veseli me što će kod gradnje studentskog doma biti korištene nove tehnologije, od solarnih kolektora do kišnice, što je već primijenjeno kod gradnje studentskog restorana i što se pokazalo uspješnim. Ono što se nadamo se da će i oprema koja će biti u domu biti od što više hrvatskih proizvođača – rekao je prof. dr. sc. Šimpraga, dok je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao da će se sa 600 novih ležajeva poboljšati studentski standard u Varaždinu. 

– Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene, žute ni plave boje – poručio je ministar Tolušić u Varaždinu

Ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš poručuje da je riječ o projektu za buduće generacije koji je napravljen uz svu suvremenu tehnologiju i sve ekološke standarde.

– Mi smo napravili sa svoje strane sve za daljni razvoj visokog školstva u Varaždinu – rekao je Milijaš i dodao kako je trenutno u tijeku žalbeni rok.

– Nismo čekali već smo odmah proveli javnu nabavu. Uspješno je provedena javna nabava za voditelja projekta i javna nabava za stručni nadzor. Kod građevinsko-obrtničkih radova, za koje je bilo deset zainteresiranih ponuđača, imamo najavljene dvije žalbe. Državna komisija je zatražila od ponuđača koji su se žalili da dostave određene dokaze i sad čekamo. Ako neće biti podnesene žalbe, radovi na novoj zgradi Studentskog doma mogu početi odmah – najavio je Milijaš.

Na potpisivanju je bio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko koji je rekao kako je potpisivanje ugovora konkretna prilika da se jasno pokaže kako se mogu koristiti EU fondovi.

– To je jedna disciplina koju prošla Vlada ili nije mogla ili nije htjela savladati. Drago mi je jer ako ulažemo u znanje i mlade ljude ulažemo u budućnost i u konačnosti u napredak gospodarstva i zato je ovo za mene jedan dobar dan – poručio je Karamarko u Varaždinu.

Ministar Tolušić: Riješit ćemo i FOI

– Riješili smo studentski restoran, sada počinje izgradnja studentskog doma i ono što nam još preostaje za riješiti je nova zgrada FOI-ja – rekao je na svečanosti potpisivanja ugovora varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Izgradnja nove zgrade planirana je na prostoru bivše Glazbene škole u Varaždinu. 
– Rekao bih da u proteklom razdoblju nije bilo sposobnosti, pa čak i mudrosti ispregovarati oko ovog projekta. No, postavili smo koncept da se takvi projekti, koji nisu samo u Varaždinu, realiziraju, odnosno, da se kroz izmjenu operativnog programa “ubace” u financiranje – poručio Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
Potvrdio je to i rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras.
– Nije problem u FOI-ju koji je pripremio projekte, nije problem u Zagrebačkom sveučilištu, već u tome da se osigura financiranje. Potporu Sveučilišta imamo, a imamo potporu lokalne zajednice i Vlade. Isto kao što smo dobili sredstva za Studentski dom, na isti način, uz zajedničke napore, možemo osgiurati i za FOI – uvjeren je prof. dr. sc. Boris.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje