Povežite se s nama

Međimurje

Više od 2600 sudionika bicikliralo Međimurjem

Objavljeno:

- dana

BIMEP

Još jedna međimurska biciklijada oduševila je više od 2600 sudionika.

Popularni BIMEP, koji se ove godine održao 12. puta povodom Dana Međimurske županije, Svjetskog dana zdravlja i Dana planeta Zemlje, zamišljen je kao jednodnevna sportsko-rekreativna manifestacija koja se odvija na području cijelog Međimurja s ciljem ukazivanja na potrebu redovne tjelesne aktivnosti.

Gosti iz inozemstva

– A kako takvu ideju bolje promovirati od organiziranja biciklijade? Naime, rekreativni biciklizam iznimno je popularan u Međimurskoj županiji, što se u konačnici vidi i kroz rast zanimanja za cikloturizam u Međimurju – ističe Alan Resma, član organizacijskog odbora BIMEP-a. Iako je ovogodišnja brojka sudionika nešto manje od prethodne godine, čemu je doprinijelo hladnije vrijeme uoči biciklijade, organizatore posebno veseli što su se uz veliki broj Međimuraca, manifestaciji priključili i gosti iz Varaždina, Koprivnice, Zagreba, Siska, Istre, a na nekoliko punktove registrirani su i biciklisti iz Slovenije, Italije, Francuske i Engleske.

BIMEP svijetu prezentira i turističke kapacitete Međimurja

– To je jedan od dokaza da se radimo kvalitetno zajedno s velikim brojem ljudi na terenu. BIMEP nije samo manifestacija kojom se promovira potreba za rekreacijom i zdravim načinom života već i prilika da se gostima iz Hrvatske i svijeta prezentira cjelokupna raznolikost Međimurja i turistička ponuda naše županije – dodaje A. Resman. Naime, BIMEP je manifestacija koja se održava na području cijelog Međimurja, a sudionici se mogu uključiti na određenim punktovima uzduž staze. Ove godine punktovi su bili u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu.

“Međimurski bicikli”

Sudionicima je na cijeloj ruti bila osigurana pomoć u slučaju kvarova na biciklima ili probušenih guma, a na punktovima se nalazila i okrjepa za vrijedne bicikliste. Održavanje biciklijada bila je prilika i da Policijska uprava međimurska još jednom istakne važnost zaštite bicikala od krađa kroz preventivni projekt “Zaštitimo svoj bicikl”. Stoga je predstavljena nov web aplikaciji za registraciju bicikala pod nazivom “Međimurski bicikli” kako bi građani mogli samostalno putem aplikacije registrirati svoj bicikl te eventualno prijaviti krađu njegovu krađu.

– Svake godine ovu tradicionalnu manifestaciju nadopunimo nečim novim. Planova je mnogo. Vjerujem kako ćemo ih u narednim godina uspjeti sve realizirati. Ovako veliki interes za BIMEP motivira nas da sudionicima omogućimo da dožive Međimurje u njegovom punom sjaju – zaključio je Alan. Resman.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje