Povežite se s nama

Međimurje

Više od 2600 sudionika bicikliralo Međimurjem

Objavljeno:

- dana

BIMEP

Još jedna međimurska biciklijada oduševila je više od 2600 sudionika.

Popularni BIMEP, koji se ove godine održao 12. puta povodom Dana Međimurske županije, Svjetskog dana zdravlja i Dana planeta Zemlje, zamišljen je kao jednodnevna sportsko-rekreativna manifestacija koja se odvija na području cijelog Međimurja s ciljem ukazivanja na potrebu redovne tjelesne aktivnosti.

Gosti iz inozemstva

– A kako takvu ideju bolje promovirati od organiziranja biciklijade? Naime, rekreativni biciklizam iznimno je popularan u Međimurskoj županiji, što se u konačnici vidi i kroz rast zanimanja za cikloturizam u Međimurju – ističe Alan Resma, član organizacijskog odbora BIMEP-a. Iako je ovogodišnja brojka sudionika nešto manje od prethodne godine, čemu je doprinijelo hladnije vrijeme uoči biciklijade, organizatore posebno veseli što su se uz veliki broj Međimuraca, manifestaciji priključili i gosti iz Varaždina, Koprivnice, Zagreba, Siska, Istre, a na nekoliko punktove registrirani su i biciklisti iz Slovenije, Italije, Francuske i Engleske.

BIMEP svijetu prezentira i turističke kapacitete Međimurja

– To je jedan od dokaza da se radimo kvalitetno zajedno s velikim brojem ljudi na terenu. BIMEP nije samo manifestacija kojom se promovira potreba za rekreacijom i zdravim načinom života već i prilika da se gostima iz Hrvatske i svijeta prezentira cjelokupna raznolikost Međimurja i turistička ponuda naše županije – dodaje A. Resman. Naime, BIMEP je manifestacija koja se održava na području cijelog Međimurja, a sudionici se mogu uključiti na određenim punktovima uzduž staze. Ove godine punktovi su bili u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu.

“Međimurski bicikli”

Sudionicima je na cijeloj ruti bila osigurana pomoć u slučaju kvarova na biciklima ili probušenih guma, a na punktovima se nalazila i okrjepa za vrijedne bicikliste. Održavanje biciklijada bila je prilika i da Policijska uprava međimurska još jednom istakne važnost zaštite bicikala od krađa kroz preventivni projekt “Zaštitimo svoj bicikl”. Stoga je predstavljena nov web aplikaciji za registraciju bicikala pod nazivom “Međimurski bicikli” kako bi građani mogli samostalno putem aplikacije registrirati svoj bicikl te eventualno prijaviti krađu njegovu krađu.

– Svake godine ovu tradicionalnu manifestaciju nadopunimo nečim novim. Planova je mnogo. Vjerujem kako ćemo ih u narednim godina uspjeti sve realizirati. Ovako veliki interes za BIMEP motivira nas da sudionicima omogućimo da dožive Međimurje u njegovom punom sjaju – zaključio je Alan. Resman.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje ove subote broji 13 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 111 uzoraka, od čega je evidentirano 11 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 9,9 % od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 122. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67 584 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema otpuštenih pacijenta, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje