Povežite se s nama

Život i društvo

Više od 5 milijuna za pomoć gospodarstvu gradova i općina ulažu HNS–ovi gradonačelnici i načelnici

Objavljeno:

- dana

Od samog početka krize, devet gradonačelnika i načelnika iz redova HNS-a iz Varaždinske županije (Ivanca, Lepoglave, Brezničkog Huma, Cestice, Klenovnika, Sračinca, Maruševca, Svetog Đurđa i Trnovca Bartolovečkog) pronalaze i donose mjere pomoći lokalnom gospodarstvu, posebice obrtnicima te mikro i malim poduzetnicima, kojima posljedice pandemije COVID 19 ozbiljno ugrožavaju poslovanje.

Riječ je o neposrednim mjerama od kojih su mnoge već u funkciji, a koje ukupno iznose više od pet milijuna kuna.

– Riječ je o mjerama poput oslobađanja od komunalne naknade, sufinanciranja najma prostora, bespovratnih potpora malim i srednjim poduzetnicima putem kojih će poduzetnici moći ostvariti iznose za kapitalna ulaganja, do kupnje opreme i inventara. Nadalje, tu je i oslobađanje plaćanja cijene javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te mnoge druge mjere ovisno o mogućnostima i resursima gradova i općina – naveo je glasnogovornik HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić, ističući da je u ovim trenucima najbitnije održati i pripomoći gospodarstvu ovim i sličnim mjerama, te pokrenuti investicijski ciklus kako bi se natrag pokrenulo gospodarstvo.

– Ovo je vrijeme kada politiku i politikantstvo, te stjecanje jeftinih političkih bodova, treba staviti po strani i napraviti, svatko u sklopu svojih mogućnosti, sve što možemo kako bi pomogli našim gospodarstvenicima – poručio je Lukačić i naglasio da je osim pomoći gospodarstvu, u fokusu i pomoć građanima.

– Kad govorimo o pomoći građanima, donesene su mjere oslobađanja od komunalne naknade, odgode naplate potraživanja. Svakako treba istaknuti i financiranje participacije vrtića, produženog boravka u školi kako bi se ublažavanjem mjera moglo normalno nastaviti raditi. To nije kraj, pripremaju se i druge mjere koje će ublažiti posljedice i pomoći kako gospodarstvu tako i građanima – zaključio je glasnogovornik županijskog HNS-a.

Život i društvo

Temperatura danas do 28 °C: još u utorak sunčano, slijedi pogoršanje vremena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će danas, 10. svibnja, u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, javlja DHMZ. Mnogima će danas biti posebno drago što će se najviša dnevna temperatura zraka kretati između ugodnih 26 i 28 °C.

U Varaždinu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 26 °C, a u Čakovcu 25 °C.

I biometeorološke prilike će danas biti uglavnom povoljne. – Uz danju toplo i pretežno sunčano vrijeme, mnogi će meteoropati biti dobrog raspoloženja i radne učinkovitosti. Zbog povremeno izraženijeg južnog strujanja, najosjetljiviji meteoropati mogu osjećati manje tegobe – ističu državni prognostičari.

Još u utorak lijepo, a potom pogoršanje

U utorak će biti djelomice sunčano, a popodne na zapadu slijedi naoblačenje te do kraja dana i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu i četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno s mjestimičnom kišom ili pljuskovima, lokalno i grmljavinom.

U utorak stoga još vrlo toplo, a od srijede svježije, temperatura zraka bit će niža za oko 5 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati