Povežite se s nama

Međimurje

Vlada im dala zgradu, no država ih – tužila

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Međimurska županija više neće biti upisana kao vlasnik poslovnih prostora u upravnoj zgradi u Murskom Središću u Martinskoj 2, u kojem je smještena ispostava Porezne uprave.

Utvrđeno je to nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu, koji je presudio u korist Republike Hrvatske. Upravo je država pokrenula parnični postupak protiv Međimurske županije, koja je osporavala njihov zahtjev, ali je sud je utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik poslovnih prostora.

Uredi Porezne

Riječ je o poslovnim prostorima u prizemlju zgrade koji se sastoje od sedam ureda, među kojima je i ured Porezne uprave, njihov arhiv i ostali pripadajući prostori, poput sanitarnih čvorova, čajne kuhinje, hodnika i kotlovnice, ukupne površine 159 četvornih metara. Temeljem ove presude Republika Hrvatska dužna je uknjižiti se kao vlasnik navedenog dijela nekretnine u zemljišnu knjigu. Inače, država je u tužbi isticala da je prizemlje zgrade njihovo, jer je – u trenutku stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – pravo korištenja nekretnine imalo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, a na temelju Zakona o poreznoj upravi, jer navedeni poslovni prostor koriste još od 1977. godine. Sudu je kao dokaz dostavljeno očitovanje Ministarstva financija u kojem se navode činjenice o stvarnom korištenju poslovnog prostora na mjestu Porezne uprave u Murskom Središću.

Provedeno etažiranje

Grad Mursko Središće u cijelosti je osporavao navode smatrajući ih promašenima i bez ikakve pravne osnove, navodeći da je upravo Grad vlasnik spornog poslovnog prostora, a većim dijelom navedeni prostor koristi ispostava Porezne uprave u Murskom Središću, a manjim dijelom Ured državne uprave Međimurske županije, bez ikakve naknade za korištenje. Vlasnik preostalih dviju etaža je Grad Mursko Središće.

Međimurska županija dužna je platiti i troškove parnice u iznosu od 2.000 kuna

Međimurska županija je na sudu istaknula da je vlasnik nekretnine postala još 13. svibnja 1996. godine, i to na temelju odluke Vlade RH. Radilo se o preraspodjeli vlasništva cjelokupne imovine bivše Općine Čakovec lokalnim jedinicama koje su se smatrale pravnim sljednicima bivše Općine Čakovec. Tom odlukom je Županija stekla pravo vlasništva šest mjeseci prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Uknjižba prava vlasništva provedena je temeljem prijedloga i odluke Vlade RH od 2. veljače 2000. godine.

Etažiranje je provela Županija kao zakoniti vlasnik nekretnine na temelju elaborata o iz 2005. godine. Napomenuli su da iz toga proizlazi da je Međimurska županija stekla pravo vlasništva i da je provedbu navedene odluke Vlade RH, kao pravne osnove za stjecanje vlasništva, izvršilo današnje Državno odvjetništvo. Osim toga, isticali su da su općine, gradovi i županije stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postali vlasnici nekretnina nad kojima su prije imali pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja, što je bio slučaj i s prostorom u Murskom Središću. Međutim, sud njihove argumente nije prihvatio.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje