Povežite se s nama

Međimurje

Vlada im dala zgradu, no država ih – tužila

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Međimurska županija više neće biti upisana kao vlasnik poslovnih prostora u upravnoj zgradi u Murskom Središću u Martinskoj 2, u kojem je smještena ispostava Porezne uprave.

Utvrđeno je to nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu, koji je presudio u korist Republike Hrvatske. Upravo je država pokrenula parnični postupak protiv Međimurske županije, koja je osporavala njihov zahtjev, ali je sud je utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik poslovnih prostora.

Uredi Porezne

Riječ je o poslovnim prostorima u prizemlju zgrade koji se sastoje od sedam ureda, među kojima je i ured Porezne uprave, njihov arhiv i ostali pripadajući prostori, poput sanitarnih čvorova, čajne kuhinje, hodnika i kotlovnice, ukupne površine 159 četvornih metara. Temeljem ove presude Republika Hrvatska dužna je uknjižiti se kao vlasnik navedenog dijela nekretnine u zemljišnu knjigu. Inače, država je u tužbi isticala da je prizemlje zgrade njihovo, jer je – u trenutku stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – pravo korištenja nekretnine imalo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, a na temelju Zakona o poreznoj upravi, jer navedeni poslovni prostor koriste još od 1977. godine. Sudu je kao dokaz dostavljeno očitovanje Ministarstva financija u kojem se navode činjenice o stvarnom korištenju poslovnog prostora na mjestu Porezne uprave u Murskom Središću.

Provedeno etažiranje

Grad Mursko Središće u cijelosti je osporavao navode smatrajući ih promašenima i bez ikakve pravne osnove, navodeći da je upravo Grad vlasnik spornog poslovnog prostora, a većim dijelom navedeni prostor koristi ispostava Porezne uprave u Murskom Središću, a manjim dijelom Ured državne uprave Međimurske županije, bez ikakve naknade za korištenje. Vlasnik preostalih dviju etaža je Grad Mursko Središće.

Međimurska županija dužna je platiti i troškove parnice u iznosu od 2.000 kuna

Međimurska županija je na sudu istaknula da je vlasnik nekretnine postala još 13. svibnja 1996. godine, i to na temelju odluke Vlade RH. Radilo se o preraspodjeli vlasništva cjelokupne imovine bivše Općine Čakovec lokalnim jedinicama koje su se smatrale pravnim sljednicima bivše Općine Čakovec. Tom odlukom je Županija stekla pravo vlasništva šest mjeseci prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Uknjižba prava vlasništva provedena je temeljem prijedloga i odluke Vlade RH od 2. veljače 2000. godine.

Etažiranje je provela Županija kao zakoniti vlasnik nekretnine na temelju elaborata o iz 2005. godine. Napomenuli su da iz toga proizlazi da je Međimurska županija stekla pravo vlasništva i da je provedbu navedene odluke Vlade RH, kao pravne osnove za stjecanje vlasništva, izvršilo današnje Državno odvjetništvo. Osim toga, isticali su da su općine, gradovi i županije stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postali vlasnici nekretnina nad kojima su prije imali pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja, što je bio slučaj i s prostorom u Murskom Središću. Međutim, sud njihove argumente nije prihvatio.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje