Povežite se s nama

Međimurje

Vlada im dala zgradu, no država ih – tužila

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Međimurska županija više neće biti upisana kao vlasnik poslovnih prostora u upravnoj zgradi u Murskom Središću u Martinskoj 2, u kojem je smještena ispostava Porezne uprave.

Utvrđeno je to nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu, koji je presudio u korist Republike Hrvatske. Upravo je država pokrenula parnični postupak protiv Međimurske županije, koja je osporavala njihov zahtjev, ali je sud je utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik poslovnih prostora.

Uredi Porezne

Riječ je o poslovnim prostorima u prizemlju zgrade koji se sastoje od sedam ureda, među kojima je i ured Porezne uprave, njihov arhiv i ostali pripadajući prostori, poput sanitarnih čvorova, čajne kuhinje, hodnika i kotlovnice, ukupne površine 159 četvornih metara. Temeljem ove presude Republika Hrvatska dužna je uknjižiti se kao vlasnik navedenog dijela nekretnine u zemljišnu knjigu. Inače, država je u tužbi isticala da je prizemlje zgrade njihovo, jer je – u trenutku stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – pravo korištenja nekretnine imalo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, a na temelju Zakona o poreznoj upravi, jer navedeni poslovni prostor koriste još od 1977. godine. Sudu je kao dokaz dostavljeno očitovanje Ministarstva financija u kojem se navode činjenice o stvarnom korištenju poslovnog prostora na mjestu Porezne uprave u Murskom Središću.

Provedeno etažiranje

Grad Mursko Središće u cijelosti je osporavao navode smatrajući ih promašenima i bez ikakve pravne osnove, navodeći da je upravo Grad vlasnik spornog poslovnog prostora, a većim dijelom navedeni prostor koristi ispostava Porezne uprave u Murskom Središću, a manjim dijelom Ured državne uprave Međimurske županije, bez ikakve naknade za korištenje. Vlasnik preostalih dviju etaža je Grad Mursko Središće.

Međimurska županija dužna je platiti i troškove parnice u iznosu od 2.000 kuna

Međimurska županija je na sudu istaknula da je vlasnik nekretnine postala još 13. svibnja 1996. godine, i to na temelju odluke Vlade RH. Radilo se o preraspodjeli vlasništva cjelokupne imovine bivše Općine Čakovec lokalnim jedinicama koje su se smatrale pravnim sljednicima bivše Općine Čakovec. Tom odlukom je Županija stekla pravo vlasništva šest mjeseci prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Uknjižba prava vlasništva provedena je temeljem prijedloga i odluke Vlade RH od 2. veljače 2000. godine.

Etažiranje je provela Županija kao zakoniti vlasnik nekretnine na temelju elaborata o iz 2005. godine. Napomenuli su da iz toga proizlazi da je Međimurska županija stekla pravo vlasništva i da je provedbu navedene odluke Vlade RH, kao pravne osnove za stjecanje vlasništva, izvršilo današnje Državno odvjetništvo. Osim toga, isticali su da su općine, gradovi i županije stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postali vlasnici nekretnina nad kojima su prije imali pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja, što je bio slučaj i s prostorom u Murskom Središću. Međutim, sud njihove argumente nije prihvatio.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje