Povežite se s nama

Međimurje

Vlada im dala zgradu, no država ih – tužila

Objavljeno:

- dana

PRESUDA

Međimurska županija više neće biti upisana kao vlasnik poslovnih prostora u upravnoj zgradi u Murskom Središću u Martinskoj 2, u kojem je smještena ispostava Porezne uprave.

Utvrđeno je to nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu, koji je presudio u korist Republike Hrvatske. Upravo je država pokrenula parnični postupak protiv Međimurske županije, koja je osporavala njihov zahtjev, ali je sud je utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik poslovnih prostora.

Uredi Porezne

Riječ je o poslovnim prostorima u prizemlju zgrade koji se sastoje od sedam ureda, među kojima je i ured Porezne uprave, njihov arhiv i ostali pripadajući prostori, poput sanitarnih čvorova, čajne kuhinje, hodnika i kotlovnice, ukupne površine 159 četvornih metara. Temeljem ove presude Republika Hrvatska dužna je uknjižiti se kao vlasnik navedenog dijela nekretnine u zemljišnu knjigu. Inače, država je u tužbi isticala da je prizemlje zgrade njihovo, jer je – u trenutku stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – pravo korištenja nekretnine imalo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, a na temelju Zakona o poreznoj upravi, jer navedeni poslovni prostor koriste još od 1977. godine. Sudu je kao dokaz dostavljeno očitovanje Ministarstva financija u kojem se navode činjenice o stvarnom korištenju poslovnog prostora na mjestu Porezne uprave u Murskom Središću.

Provedeno etažiranje

Grad Mursko Središće u cijelosti je osporavao navode smatrajući ih promašenima i bez ikakve pravne osnove, navodeći da je upravo Grad vlasnik spornog poslovnog prostora, a većim dijelom navedeni prostor koristi ispostava Porezne uprave u Murskom Središću, a manjim dijelom Ured državne uprave Međimurske županije, bez ikakve naknade za korištenje. Vlasnik preostalih dviju etaža je Grad Mursko Središće.

Međimurska županija dužna je platiti i troškove parnice u iznosu od 2.000 kuna

Međimurska županija je na sudu istaknula da je vlasnik nekretnine postala još 13. svibnja 1996. godine, i to na temelju odluke Vlade RH. Radilo se o preraspodjeli vlasništva cjelokupne imovine bivše Općine Čakovec lokalnim jedinicama koje su se smatrale pravnim sljednicima bivše Općine Čakovec. Tom odlukom je Županija stekla pravo vlasništva šest mjeseci prije stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Uknjižba prava vlasništva provedena je temeljem prijedloga i odluke Vlade RH od 2. veljače 2000. godine.

Etažiranje je provela Županija kao zakoniti vlasnik nekretnine na temelju elaborata o iz 2005. godine. Napomenuli su da iz toga proizlazi da je Međimurska županija stekla pravo vlasništva i da je provedbu navedene odluke Vlade RH, kao pravne osnove za stjecanje vlasništva, izvršilo današnje Državno odvjetništvo. Osim toga, isticali su da su općine, gradovi i županije stupanjem na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postali vlasnici nekretnina nad kojima su prije imali pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja, što je bio slučaj i s prostorom u Murskom Središću. Međutim, sud njihove argumente nije prihvatio.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovec domaćin besplatne edukacije o korištenju sunčeve energije u kućanstvima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zelena energetska zadruga (ZEZ) ponovno provodi turneju „Dobra energija“ kojom promovira korištenje solarne energije u hrvatskim gradovima, a domaćin prvog predavanja je grad Čakovec. Turneja „Dobra energija“ u Čakovcu će se održati u utorak, 19. listopada, a njezino središnje događanje je besplatna edukacija o solarnoj energiji koja će biti održana u zgradi Scheier od 16 sati.

Teme će biti: trošak ugradnje, kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje i udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije. Edukacija je besplatna, a svi zainteresirani svoje sudjelovanje moraju potvrditi putem prijavnog obrasca.

Zelena energetska zadruga kampanju provodi u suradnji s europskom inicijativom „Sporazum gradonačelnika“, Udrugom gradova i Udrugom „Pokret otoka“. Prošlogodišnje prvo izdanje turneje održano je u 11 gradova kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će se 12 gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani smijeha ove godine u Prelogu započinju 22. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kerekesh teatar

Već petu godinu zaredom Kerekesh Teatar u suradnji sa Gradom Prelogom organizira Dane smijeha, a ovogodišnji će se održati od 22. do 24. listopada.

U petak, 22. listopada, na redu je predstava „Ja, tata“ u izvedbi glumca Rakana Rushaidata, a dan kasnije, u subotu, 23. listopada, „Ja, trudnica“ u kojoj igraju Ana Begić Tahiri i Jan Kerekeš. Nedjelja je rezervirana za predstavu „Susjedi“ u kojoj igraju Ljubomir Kerekeš, Darko Janeš, Tamara Šoletić i Antonija Stanišić Šperanda.

Cijena ulaznice je 50 kuna za svaku od predstava, a broj mjesta ograničen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje