Povežite se s nama

Međimurje

Voćem i povrćem u borbi protiv visokog krvnog tlaka

Objavljeno:

- dana

PREHRANA

Pravilna prehrana jedan je od ključnih elemenata u prevenciji i kontroli hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Nutricionistica Marijana Krajačić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije objavila je povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije članak u kojemu savjetuje oboljele kako pravilnom prehranom smanjiti krvni tlak.

A koliki je tvoj tlak?!

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja pod motom – „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Hipertenzija je podmukla bolest i veliki broj ljudi nije ni svjesno da ima povišeni krvni tlak pa se time želi istaknuti važnost mjerenja, kontrole tlaka i prevencije. Prema informacijama iz članka, oko 40 posto populacije u Hrvatskoj ima arterijsku hipertenziju koja je češća kod žena nego muškaraca. Osobito su ugrožene osobe s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću kod kojih je potrebno polako mijenjati prehrambene i životne navike.

– Dokazano je kako gubitak deset suvišnih kilograma koji se postiže dijetom i održava se tijekom dvije godine uzrokuje sniženje vrijednosti krvnog tlaka za 6-9/4-6 mmHg – ističe Krajačić, uz napomenu da je jednako bitna i optimalna tjelesna aktivnost, najmanje 30 minuta svakodnevne tjelovježbe. Nutricionistica ističe kako se za “visokotlakaše” preporučuje takozvana DASH dijeta (Dietery Approaches to Stop Hypertension). Ispitivanja američkih znanstvenika pokazala su da je ova dijeta vrlo učinkovita i da ju osobe s visokim tlakom mogu prihvatiti dugoročno, kao način života. DASH dijeta se temelji na visokom unosu voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju unosa suhomesnatih proizvoda i soli. Kod osoba oboljelih od hipertenzije važno je smanjiti unos soli na maksimalno čajnu žličicu dnevno, a povećati unos kalija kojeg ima dosta u bananama, rajčicama i zelenom lisnatom povrću. 

Manje tableta

Pozitivan učinak na hipertenziju uočen je i kod osoba koje se pridržavaju mediteranske prehrane. Posebno je zdravo koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uočeno je da osobe koje redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niže vrijednosti krvnog tlaka, a njegova redovita konzumacija čak može smanjiti potrebu za antihipertenzivima (lijekovima za sniženje krvnog tlaka).

Promijenite stil života:

– smanjenje unosa soli
– uravnotežena prehrana i normalna tjelesna težina
– prestanak pušenja
– izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
– redovita tjelesna aktivnost

15% – smanjenje unosa soli
– uravnotežena prehrana i normalna tjelesna težina
– prestanak pušenja
– izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
– redovita tjelesna aktivnost

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje