Povežite se s nama

Međimurje

Voćem i povrćem u borbi protiv visokog krvnog tlaka

Objavljeno:

- dana

PREHRANA

Pravilna prehrana jedan je od ključnih elemenata u prevenciji i kontroli hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Nutricionistica Marijana Krajačić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije objavila je povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije članak u kojemu savjetuje oboljele kako pravilnom prehranom smanjiti krvni tlak.

A koliki je tvoj tlak?!

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja pod motom – „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Hipertenzija je podmukla bolest i veliki broj ljudi nije ni svjesno da ima povišeni krvni tlak pa se time želi istaknuti važnost mjerenja, kontrole tlaka i prevencije. Prema informacijama iz članka, oko 40 posto populacije u Hrvatskoj ima arterijsku hipertenziju koja je češća kod žena nego muškaraca. Osobito su ugrožene osobe s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću kod kojih je potrebno polako mijenjati prehrambene i životne navike.

– Dokazano je kako gubitak deset suvišnih kilograma koji se postiže dijetom i održava se tijekom dvije godine uzrokuje sniženje vrijednosti krvnog tlaka za 6-9/4-6 mmHg – ističe Krajačić, uz napomenu da je jednako bitna i optimalna tjelesna aktivnost, najmanje 30 minuta svakodnevne tjelovježbe. Nutricionistica ističe kako se za “visokotlakaše” preporučuje takozvana DASH dijeta (Dietery Approaches to Stop Hypertension). Ispitivanja američkih znanstvenika pokazala su da je ova dijeta vrlo učinkovita i da ju osobe s visokim tlakom mogu prihvatiti dugoročno, kao način života. DASH dijeta se temelji na visokom unosu voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju unosa suhomesnatih proizvoda i soli. Kod osoba oboljelih od hipertenzije važno je smanjiti unos soli na maksimalno čajnu žličicu dnevno, a povećati unos kalija kojeg ima dosta u bananama, rajčicama i zelenom lisnatom povrću. 

Manje tableta

Pozitivan učinak na hipertenziju uočen je i kod osoba koje se pridržavaju mediteranske prehrane. Posebno je zdravo koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uočeno je da osobe koje redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niže vrijednosti krvnog tlaka, a njegova redovita konzumacija čak može smanjiti potrebu za antihipertenzivima (lijekovima za sniženje krvnog tlaka).

Promijenite stil života:

– smanjenje unosa soli
– uravnotežena prehrana i normalna tjelesna težina
– prestanak pušenja
– izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
– redovita tjelesna aktivnost

15% – smanjenje unosa soli
– uravnotežena prehrana i normalna tjelesna težina
– prestanak pušenja
– izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
– redovita tjelesna aktivnost

Izvor:
Foto:

Međimurje

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc: “Očekuje nas neizvjesna jesen”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Maloj Subotici nedavno su obilježeni dani mjesta. Iako Općina svoje službene Dane slavi početkom srpnja, odlučili su da će, djelomice i zbog smanjenog druženja mještana tijekom pandemije, svako mjesto u sastavu Općine zasebno slaviti svoje dane. Da ih čeka neizvjesna jesen, uvodno nam je rekao općinski načelnik Valentino Škvorc.

FOTO: USR “Sport za sve”. Povodom dana naselja Mala Subotica održao se i 26. Međimurski festival sportske rekreacije žena.

Radovi na čekanju

– Najvažnija stavka koja nam jako utječe na Proračun i o kojoj nam jako ovise planovi cijene su energenata, osobito struje i plina. Troškovi su se jako uvećali. Ako Vlada intervenira, bit će lakše. Radovi u tijeku bit će završeni, a svi ostali će pričekati.

Za II. fazu obnove zdravstvene stanice u Maloj Subotici dobiveno je 350.000 kuna, što uključuje strojarske radove (grijanje) i radove na elektroinstalacijama. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili smo 120.000 kuna za II. fazu uređenja međugeneracijskog parka. Radovi su ugovoreni – uredit će se park sa stazama i rasvjetom.

Od Ministarstva kulture i medija dodijeljeno nam je 200.000 kuna za obnovu društvenog doma u Palovcu. Radovi su također u tijeku, a ukupno stoje 366.000 kuna. Uredit će se kompletni pod doma, kuhinja i sanitarne prostorije – kaže načelnik Škvorc.

Isto Ministarstvo, uz Općinu i Župu, financijski sudjeluje i u obnovi freski u crkvi u Svetome Križu, spomeniku nulte kategorije.

Mala Subotica ima i jedino schönstattsko svetište u Hrvatskoj!

Osvježen je i društveni dom u Držimurcu: vanjsko uređenje podrazumijevalo je limarske radove, a unutarnje svježu boju na zidovima. Kakva je pak situacija s cestom između Belice i Male Subotice, koja je još uvijek djelomično zatvorena za promet?

– Temeljem suradnje sa Županijskom upravom za ceste, pri čemu je ŽUC glavni nositelj radova, naručitelj i upravitelj, a Općina Mala Subotica sudjeluje s 200.000 kuna, izvodi se proširenje mosta, koji je stradao u prometnoj nesreći, s pješačkim stazama. Radovi su trebali završiti do kraja rujna, no zbog seljenja nekih instalacija produženi su pa će vjerojatno trajati oko mjesec dana duže – objašnjava Škvorc.

Lakša integracija

U suradnji s UNICEF-om završava se i resursni centar u Piškorovcu.

– Radi se o montažnom objektu od stotinjak kvadrata, a Općina sudjeluje u uređenju okoliša i parkirališta te priključaka, dok UNICEF pokriva troškove same izgradnje. Troškovi za Općinu iznose oko 300.000 kuna, a objekt bi trebao biti završen do kraja studenoga. Vrijedni objekt potom će biti stavljen u pogon te bi trebao olakšati integraciju Roma u naše društvo.

Završeno je dječje igralište u Držimurcu. Lani smo tamo otkupili jednu parcelu na kojoj je bila stara kuća u ruševnom stanju. Budući da je predstavljala opasnost, srušili smo je i uredili igralište na zadovoljstvo najmanjih mještana tog naselja. Za nj je potrošeno 80-ak tisuća kuna.

U Držimurcu-Strelcu planira se do kraja rujna u samom srcu naselja postaviti i dva usporivača prometa, s obzirom na to da se tamo nalaze škola i sportski park, a imamo velikih problema s nemarnim mještanima koji ne poštuju prometna pravila, tako da ih možemo samo fizički usporiti. Usporivače sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova – ističe načelnik.

Dodaje i da je došlo do ideje da svako selo za dan mjesta organizira druženja, seoske igre i koncerte kako bi se mještane potaknulo na zajedništvo.

S lanjskoga božićnog sajma. U listopadu će se organizirati jesenski, a na prvu ili drugu nedjelju adventa božićni sajam.

– Nadam se da će žitelji uživati u sadržajima koji im se nude. Početkom listopada u planu je jesenski sajam, dok će se božićni najvjerojatnije održati na prvu ili drugu adventsku nedjelju. Predstavljat će se lokalni OPG-ovi i udruge te će se održati razni koncerti – za kraj navodi sobočki načelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

“Punoljetni” Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje