Povežite se s nama

Međimurje

Voćem i povrćem u borbi protiv visokog krvnog tlaka

Objavljeno:

- dana

PREHRANA

Pravilna prehrana jedan je od ključnih elemenata u prevenciji i kontroli hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).

Nutricionistica Marijana Krajačić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije objavila je povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije članak u kojemu savjetuje oboljele kako pravilnom prehranom smanjiti krvni tlak.

A koliki je tvoj tlak?!

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja pod motom – „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Hipertenzija je podmukla bolest i veliki broj ljudi nije ni svjesno da ima povišeni krvni tlak pa se time želi istaknuti važnost mjerenja, kontrole tlaka i prevencije. Prema informacijama iz članka, oko 40 posto populacije u Hrvatskoj ima arterijsku hipertenziju koja je češća kod žena nego muškaraca. Osobito su ugrožene osobe s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću kod kojih je potrebno polako mijenjati prehrambene i životne navike.

– Dokazano je kako gubitak deset suvišnih kilograma koji se postiže dijetom i održava se tijekom dvije godine uzrokuje sniženje vrijednosti krvnog tlaka za 6-9/4-6 mmHg – ističe Krajačić, uz napomenu da je jednako bitna i optimalna tjelesna aktivnost, najmanje 30 minuta svakodnevne tjelovježbe. Nutricionistica ističe kako se za “visokotlakaše” preporučuje takozvana DASH dijeta (Dietery Approaches to Stop Hypertension). Ispitivanja američkih znanstvenika pokazala su da je ova dijeta vrlo učinkovita i da ju osobe s visokim tlakom mogu prihvatiti dugoročno, kao način života. DASH dijeta se temelji na visokom unosu voća i povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju unosa suhomesnatih proizvoda i soli. Kod osoba oboljelih od hipertenzije važno je smanjiti unos soli na maksimalno čajnu žličicu dnevno, a povećati unos kalija kojeg ima dosta u bananama, rajčicama i zelenom lisnatom povrću. 

Manje tableta

Pozitivan učinak na hipertenziju uočen je i kod osoba koje se pridržavaju mediteranske prehrane. Posebno je zdravo koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uočeno je da osobe koje redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niže vrijednosti krvnog tlaka, a njegova redovita konzumacija čak može smanjiti potrebu za antihipertenzivima (lijekovima za sniženje krvnog tlaka).

Promijenite stil života:

– smanjenje unosa soli
– uravnotežena prehrana i normalna tjelesna težina
– prestanak pušenja
– izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
– redovita tjelesna aktivnost

15% – smanjenje unosa soli
– uravnotežena prehrana i normalna tjelesna težina
– prestanak pušenja
– izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
– redovita tjelesna aktivnost

Izvor:
Foto:

Međimurje

Advent u Općini Donji Kraljevec bogat je sadržajima za djecu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lijepo će biti blagdansko vrijeme u Donjem Kraljevcu.

Naime, od 2. prosinca do Božića traje Advent u Općini Donji Kraljevec.

Program je fokusiran na sadržaje za najmlađe.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu će se održati 2. Božićni sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca na prostoru ispred Općine Pribislavec s početkom u 14 sati.

– Ovim putem pozivamo zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga. Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine – ističu iz Općine Pribislavec.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje