Povežite se s nama

U fokusu

Studenti u Varaždinu na sto muka: Voliš šnicle? Onda ništa od stana!

Objavljeno:

- dana

PROVJERILI SMO

Nakon vrućeg i zabavnog ljeta, dolaskom jeseni i početkom nove akademske godine brojni su mladi, posebice marljivi studenti i studentice, uskočili u pripreme oko “hvatanja” novog rasporeda predavanja, popunjavanja indeksa i odabira izbornih kolegija.

Posebno je teško onima koji su tek zakoračili u akademski život – brucošima. Njima će trebati neko vrijeme za prilagodbu na studentski život, bilo da žive u istom gradu u kojemu studiraju ili su svoje obrazovanje odlučili nastaviti kilometrima udaljeni od svog doma i roditeljske sigurnosti.

Zahtjevni stanodavci

Gotovo da ne postoji osoba koja se kada je promijenila grad u kojem je odrasla i provela svoje osnovnoškolske i srednjoškolske dane nije susrela s različitim zahtjevima koji su imali stanodavci. Među njima je i studentica Ana, koja je nedavno tražeći stan nabasala na jedan prilično neobičan oglas.

– Nedavno sam tražila stan i u oglasniku naišla na oglas da prednost pri najmu stana imaju osobe koje ne jedu meso. Meni je jasno da svaki stanodavac ima svoja pravila jer studenti ipak ulaze u njihov prostor, no stvarno ne vidim razlog zašto nekom vrijednom i urednom studentu ili studentici ne unajmiti stan ako nije vegetarijanac?! – čudi se Ana.

S kakvim se sve zahtjevima susreću studenti prilikom traženja sobe, stana ili garsonijere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji uvjerili smo se i sami.
Nazvali smo nekoliko oglasa za stanove predstavljajući se da smo studentice.

Studenti najam stana ili garsonijere traže preko oglasa u novinama ili na internetu

Svi stanodavci koje smo kontaktirali bili su jako ljubazni i rado su nam odgovorili na pitanja o cijeni stana, plaćanju režija, posebnim zahtjevima ili dovođenju društva.
Posebno se istaknula jedna stanodavkinja s kojom smo telefonski razgovarali više od deset minuta. Iskazala je žaljenje što je ranije tog dana iznajmila garsonijeru jednom dečku, jer bi to sigurno učinila meni jer “zvučim jako simpatično preko telefona”.

– Živjele bismo na istom dvorištu, čak bismo ponekad i kavu popile. A i htjela sam uzeti djevojku, koja bi živjela u garsonijeri, s kojom bih ponekad otišla u šetnju u grad ili na kolač – rekla je i naglasila da stanodavci mladima ne trebaju dodatno komplicirati život jer se ionako susreću s brojnim problemima tijekom studija.

A jedan od problema koji studentima pušačima zadaje najviše problema prilikom najma stana ili sobe je taj  da u unajmljenim stanovima nema pušenja. Čak je jedan stanodavac, nakon što je objasnio što se sve nalazi u stanu i koliko će iznositi smještaj, na naš upit o pušenju u stanu odmah rekao da ga to strašno smeta i da ne iznajmljuje pušačima, iako su odgovorni studenti.

Svi stanodavci s kojima smo razgovarali bili su vrlo ljubazni

Međutim, stanodavac iz Varaždina kojeg smo kontaktirali rekao je da nema problema s pušenjem u stanu te da se slobodno poslužimo i balkonom, ali nije nužno.
– Da, možete pušiti u stanu jer i ja to činim, samo nije dozvoljena droga. Ne želim imati problema s policijom – rekao je sa smiješkom i dodao da su zahtjevi poput vegetarijanstva kao uvjeta za najam stana nepotrebna gnjavaža za studente.

Cijene?

A kada se prođu uvjeti kao što su vegetarijanstvo i dozvoljeno ili nedozvoljeno paljenje cigareta, jedna od glavnih stvari na koje studenti obraćaju pozornost jest cijena stanova, soba ili garsonijera u kojima će provoditi svoje vrijeme.
Prema istraživanju koje smo proveli, najjeftiniji smještaj u Varaždinu iznosi 750 kuna mjesečno, a uključuje sobu sa zajedničkim dijeljenjem kupaonice i kuhinje, ali i dodatno plaćanje režija.

U Međimurskoj županiji moguće je pronaći sobu za smještaj čak i jeftiniju od 750 kuna, no to uključuje dijeljenje svoje intime s još barem dvije osobe. 
Ako student odluči biti sam u stanu od, primjerice, 30 kvadrata s besplatnim neograničenim pristupom internetu, za to će morati izdvojiti najmanje 1500 kuna mjesečno. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje