Povežite se s nama

U fokusu

Studenti u Varaždinu na sto muka: Voliš šnicle? Onda ništa od stana!

Objavljeno:

- dana

PROVJERILI SMO

Nakon vrućeg i zabavnog ljeta, dolaskom jeseni i početkom nove akademske godine brojni su mladi, posebice marljivi studenti i studentice, uskočili u pripreme oko “hvatanja” novog rasporeda predavanja, popunjavanja indeksa i odabira izbornih kolegija.

Posebno je teško onima koji su tek zakoračili u akademski život – brucošima. Njima će trebati neko vrijeme za prilagodbu na studentski život, bilo da žive u istom gradu u kojemu studiraju ili su svoje obrazovanje odlučili nastaviti kilometrima udaljeni od svog doma i roditeljske sigurnosti.

Zahtjevni stanodavci

Gotovo da ne postoji osoba koja se kada je promijenila grad u kojem je odrasla i provela svoje osnovnoškolske i srednjoškolske dane nije susrela s različitim zahtjevima koji su imali stanodavci. Među njima je i studentica Ana, koja je nedavno tražeći stan nabasala na jedan prilično neobičan oglas.

– Nedavno sam tražila stan i u oglasniku naišla na oglas da prednost pri najmu stana imaju osobe koje ne jedu meso. Meni je jasno da svaki stanodavac ima svoja pravila jer studenti ipak ulaze u njihov prostor, no stvarno ne vidim razlog zašto nekom vrijednom i urednom studentu ili studentici ne unajmiti stan ako nije vegetarijanac?! – čudi se Ana.

S kakvim se sve zahtjevima susreću studenti prilikom traženja sobe, stana ili garsonijere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji uvjerili smo se i sami.
Nazvali smo nekoliko oglasa za stanove predstavljajući se da smo studentice.

Studenti najam stana ili garsonijere traže preko oglasa u novinama ili na internetu

Svi stanodavci koje smo kontaktirali bili su jako ljubazni i rado su nam odgovorili na pitanja o cijeni stana, plaćanju režija, posebnim zahtjevima ili dovođenju društva.
Posebno se istaknula jedna stanodavkinja s kojom smo telefonski razgovarali više od deset minuta. Iskazala je žaljenje što je ranije tog dana iznajmila garsonijeru jednom dečku, jer bi to sigurno učinila meni jer “zvučim jako simpatično preko telefona”.

– Živjele bismo na istom dvorištu, čak bismo ponekad i kavu popile. A i htjela sam uzeti djevojku, koja bi živjela u garsonijeri, s kojom bih ponekad otišla u šetnju u grad ili na kolač – rekla je i naglasila da stanodavci mladima ne trebaju dodatno komplicirati život jer se ionako susreću s brojnim problemima tijekom studija.

A jedan od problema koji studentima pušačima zadaje najviše problema prilikom najma stana ili sobe je taj  da u unajmljenim stanovima nema pušenja. Čak je jedan stanodavac, nakon što je objasnio što se sve nalazi u stanu i koliko će iznositi smještaj, na naš upit o pušenju u stanu odmah rekao da ga to strašno smeta i da ne iznajmljuje pušačima, iako su odgovorni studenti.

Svi stanodavci s kojima smo razgovarali bili su vrlo ljubazni

Međutim, stanodavac iz Varaždina kojeg smo kontaktirali rekao je da nema problema s pušenjem u stanu te da se slobodno poslužimo i balkonom, ali nije nužno.
– Da, možete pušiti u stanu jer i ja to činim, samo nije dozvoljena droga. Ne želim imati problema s policijom – rekao je sa smiješkom i dodao da su zahtjevi poput vegetarijanstva kao uvjeta za najam stana nepotrebna gnjavaža za studente.

Cijene?

A kada se prođu uvjeti kao što su vegetarijanstvo i dozvoljeno ili nedozvoljeno paljenje cigareta, jedna od glavnih stvari na koje studenti obraćaju pozornost jest cijena stanova, soba ili garsonijera u kojima će provoditi svoje vrijeme.
Prema istraživanju koje smo proveli, najjeftiniji smještaj u Varaždinu iznosi 750 kuna mjesečno, a uključuje sobu sa zajedničkim dijeljenjem kupaonice i kuhinje, ali i dodatno plaćanje režija.

U Međimurskoj županiji moguće je pronaći sobu za smještaj čak i jeftiniju od 750 kuna, no to uključuje dijeljenje svoje intime s još barem dvije osobe. 
Ako student odluči biti sam u stanu od, primjerice, 30 kvadrata s besplatnim neograničenim pristupom internetu, za to će morati izdvojiti najmanje 1500 kuna mjesečno. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati