Povežite se s nama

U fokusu

Na proslavi 60. obljetnice Bolnice u Varaždinskim Toplicama potvrđeno: Spinalni centar do kraja 2019.

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA VELIKOG JUBILEJA

– S novom ekipom u Varaždinskoj županiji uspjeli smo izboriti da projekt Spinalnog centra ide dalje i očekujemo ga do kraja 2019. godine.

Time će hrvatska medicina napraviti iskorak više – rekao je Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, koja je u subotu svečano proslavila 60. godišnjicu rada.  

Dali doprinos razvoju rehabilitacijske medicine

Početkom 1957. godine otvoren je bolnički odjel za rehabilitaciju traumatiziranih s oko 50 kreveta, a danas se o gotovo tisuću pacijenata dnevno brine 670 djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koja to ime nosi od 1993. godine.

– Mi smo jedna od najvećih rehabilitacijskih ustanova u Hrvatskoj. Uz liječnike tu je i 105 medicinskih sestara i 140 fizioterapeuta. Naši stručnjaci sudjeluju na svim relevantnim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu – rekao je Mihalić.

Na skupu u Varaždinskim Toplicama bio je i predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu prof. dr. sc. Tonko Vlak.

– Bolnica u Varaždinskim Toplicama dala je nemjerljiv doprinos nastanku hrvatske rehabilitacijske medicine – istaknuo je Vlak.

– Želim da budete perjanica u rehabilitaciji, ne samo u Hrvatskoj nego i u EU – istaknula je gradonačelnica Ratković

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković čestitala je obljetnicu bivšim i sadašnjim djelatnicima bolnice.

– Za dvije godine okupit ćemo se na još većoj svečanosti jer imamo ljude, kapacitete i znanje, sve što treba jedna bolnica u Varaždinskim Toplicama. Želim da budete perjanica u rehabilitaciji, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji – poručila je. Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin je istaknuo kako bolnica i Varaždinske Toplice imaju velike mogućnosti za daljnji razvoj.

– Ljepota prirode, pristupačnost ljekovite vode, blizina Zagreba, prometna povezanost, tradicija lječilišta, ljudi koji su kroz predani rad dali sebe, posebno za vrijeme Domovinskog rata, da ljudima pomognu. To sve daje okvir u kojem bi se Toplice i lječilišni turizam trebali razvijati. Jedan od koraka je izgradnja Spinalnog centra. Projekti već dugo postoje, ali sada smo pokrenuli završni proces, osigurali 108 milijuna kuna i krenulo se u izradu glavnog projekta. U sljedeće dvije godine dobit ćemo Spinalni centar i Varaždinske Toplice pozicionirati na nacionalnoj razini – rekao je Vugrin.

Na svečanosti se govorilo o 60 godina bolničkog odjela Specijalne bolnice, o balneologiji, znanosti koja se bavi istraživanjem ljekovitih mineralnih voda, te o Specijalnoj bolnici danas i sutra. Na kraju svečanosti obilježavanja 60. godišnjice bolničkog odjela u Varaždinskim Toplicama gosti su obišli novouređene odjele Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Izvor:
Foto: Varaždinske Toplice

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje