Povežite se s nama

Međimurje

Vraćaju nam se liječnici iz Irske, Njemačke i Zagreba

Objavljeno:

- dana

JUBILEJ

Jubilarna peta obljetnica međimurske Hitne obilježena je u znaku širenja na nove ispostave i zapošljavanja novih liječnika, od kojih su neki povratnici iz inozemstva.

– Kruna svih pet godina nova su zapošljavanja u Zavodu, prvenstveno za potrebe Murskog Središća, ali i dolazak mladih liječnika. Osobito veseli povratak liječnika i medicinskog osoblja iz Irske i Njemačke, a čak imamo i povratnicu iz zagrebačke klinike – istaknuo je ravnatelj Zavoda Tomislav Novinščak tijekom svečanog obilježavanja 5. obljetnice Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. 

Novi liječnici

Jubilej je obilježen prigodnom svečanošću uz predstavljanje novih mladih liječnika i tehničara te potpisivanjem ugovora, čime s radom kreće ispostava Hitne u Murskom Središću. Prema riječima ravnatelja, mnogo se toga promijenilo od osnutka Zavoda; od reforme medicine, “na koju su se svi morali privikavati” do osnivanja Ispostave Prelog, rekonstrukcije Zavoda, nabavke nove opreme, tehnologija, uvođenja standarda i digitalizacije. Sa županom Matijem Posavcem potpisao je ugovor o financiranju dugo očekivane Ispostave Mursko Središće u iznosu od 300.000 kuna. Svečano otvorenje Hitne u Murskom Središću upriličit će se 12. svibnja, a službeni rad počinje 15. svibnja. Obavljene su finalne provjere Povjerenstva Ministarstva zdravstva i zadovoljeni su svi uvjeti za tim T2 za područje Grada Mursko Središće i susjednih općina. Za potrebe rada tima u Murskom Središću zaposleno je deset ero medicinskih tehničara i sestara. Osim toga, u Županiji je također zaposleno četvero mladih liječnika kao zamjene za odlaske na specijalizaciju te još dvoje novozaposlenih za radna mjesta medicinske sestre i vozača. To je ukupno 16 novih radnih mjesta, pa župan ističe da u Međimurju “nema problema s odlaskom liječnika kao što je to u drugim sredinama”. – Upravo suprotno, k nama se vraćaju i dolaze – ističe župan. Svi su se složili da je neophodno dati poticaj mladim zdravstvenim djelatnicima kroz poticajnu sredinu, a tome će pridonijeti i tri nove specijalizacije iz EU fondova koje su odobrene za potrebe Hitne.

Izvor:
Foto:

Međimurje

I Varaždinska županija podržala inicijativu za modernizacijom pruge od Kotoribe do Zagreba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon gradova Čakovca i Varaždina te Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, inicijativu za obnovom, modernizacijom i elektrifikacijom pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Novi Marof – Zabok – Zagreb službeno je podržala i Varaždinska županija.

Naime, inicijativu je varaždinskom županu Anđelku Stričaku predstavio njezin inicijator Željko Pavlic, predsjednik Međimurskog demokratskog saveza i saborska zastupnica Andreja Marić, koja će je predstavljati u Hrvatskom saboru. Inicijativa je službeno podržana od strane Varaždinske županije na posljednjoj sjednici Skupštine održanoj u srijedu, 22. rujna, i to jednoglasnim usvajanjem zaključka.

Inicijativom se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da u programske i proračunske dokumente uvrsti projekt i osigura sredstva za modernizacijom pruge u cijeloj dužini od Kotoribe preko Čakovca i Varaždina do Zagreba.

Nastavite čitati

Međimurje

„Moji doli i bregi“: Lea Ciglarić i Mario Blažević snimili najbolje fotografije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine u organizaciji Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ održan je sada već tradicionalni fotografski natječaj „Moji doli i bregi“. Natječaj je bio otvoren od 17. lipnja do 31. kolovoza 2021. godine, a ukupno je pristiglo 58 fotografija.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: PG Geler, OPG Nenad Preiner, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“, OPG Nedin Sarač, OPG Christian Preložnjak, OPG Igor Hrustek, OPG Vesna Branilović, OPG Vlasta Sršan, Vina Jakopić i Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“.

Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama poljoprivrede i turizma, a sve su morale biti snimljene na području LAG-a „Međimurski doli i bregi“. Stručni žiri, koji su sačinjavali Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, odabrao je po dvije fotografije iz svake kategorije.

U kategoriji Poljoprivrede prvo mjesto pripalo je Lei Ciglarić, a fotografija prikazuje u Međimurju već pomalo nesvakidašnji motiv – stočarstvo. Na drugom mjestu pažnju žirija je privukla zlatnožuta boja s međimurskih polja autorice Alenke Novak s motivom koji dočarava radišnost međimurskog kraja.

U kategoriji Turizam prvo mjesto otišlo je u ruke Marija Blaževića s fotografijom prekrasnih „bregi“ gornjega brdovitog Međimurja i slovenskim planinama u pozadini, a da Međimurci znaju i uživati govori motiv autorice Andreje Turk s međimurskog ribnjaka koji to zorno i prikazuje pa je zaslužio drugo mjesto.

– Zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na velikom odazivu te kvalitetnim i zanimljivim fotografijama naših dolova i bregova – poručuju iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Lea Ciglarić
Mario Blažević
Alenka Novak
Andreja Turk

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje