Povežite se s nama

Međimurje

“Vrapčići“ iz Šenkovca obožavaju Luciju

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Predstavnici Općine Šenkovec još jednom hvalevrijednom gestom pokazali su da cijene i ne zaboravljaju mještane koji su ponekad nepotrebno suočeni s predrasudama okoline u kojoj žive.

Naime, ovih je dana u organizaciji Općine darovano prijenosno računalo Luciji Munđar, djevojci sa sindromom Down koja već skoro tri godine kao volonterka radi u šenkovečkom Dječjem vrtiću “Vrapčić“. Kako doznajemo od Melite Pergar, ravnateljice spomenute ustanove za predškolski odgoj djece, Lucija Munđar predano obavlja poslove kao pomoćna kuharica s ciljem inkluzivnog volontiranja.

– Ona je za nas iznimno važan član kolektiva. Iznimno je vrijedna djevojka koju djeca obožavaju i taj njihov odnos je uzajaman. Ako je slučajno nema na poslu, mališani odmah pitaju za nju – rekla je Pergar. Lucijini roditelji uputili su zahvalu mještanima Općine Šenkovec na darovanom prijenosnom računalu.

Ako je slučajno neki put nema na poslu, naši mališani odmah pitaju za nju, rekla je ravnateljica Melita Perga

– Ganuti smo plemenitošću i dobrom voljom svih koji su omogućili da se naša Lucija osjeća ravnopravnom te da pokaže svoje potencijale, od načelnika, ravnateljice Vrtića i kuharice koja je usmjerava pa sve do odgojiteljica i djece koja su je isto tako srdačno prihvatila. Ni jednom gestom nismo primijetili predrasude prema njoj, nego naprotiv, dobronamjernost i spremnost na pomoć – ističu supružnici Munđar. Inače, ovom gestom predstavnici Općine Šenkovec željeli su nagraditi Luciju za njezin trud. Nema sumnje kako će je to potaknuti da i ubuduće dolazi nasmijana i raspoložena u općinski vrtić, koji u pet grupa polazi stotinjak mališana. Kad već spominjemo njihove vrijedne kuharice, među kojima je i Lucija, treba znati da vrtićari i njihove tete dio zdrave hrane sami proizvode.

– Dječji Vrtić “Vrapčić“ ima svoj vrt i uključeni smo u projekt “Mi jedemo zdravo“, koji provodimo u suradnji s Udrugom “Lijepa naša“ – pojasnila je ravnateljica Melita Pergar.
U svom dvorištu “vrapčići“ su prošlog tjedna za Valentinovo pronašli i slasne “ftičekove” kolačiće, koje su im spremile vrijedne kuharice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje