Povežite se s nama

Međimurje

“Vrapčići“ iz Šenkovca obožavaju Luciju

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Predstavnici Općine Šenkovec još jednom hvalevrijednom gestom pokazali su da cijene i ne zaboravljaju mještane koji su ponekad nepotrebno suočeni s predrasudama okoline u kojoj žive.

Naime, ovih je dana u organizaciji Općine darovano prijenosno računalo Luciji Munđar, djevojci sa sindromom Down koja već skoro tri godine kao volonterka radi u šenkovečkom Dječjem vrtiću “Vrapčić“. Kako doznajemo od Melite Pergar, ravnateljice spomenute ustanove za predškolski odgoj djece, Lucija Munđar predano obavlja poslove kao pomoćna kuharica s ciljem inkluzivnog volontiranja.

– Ona je za nas iznimno važan član kolektiva. Iznimno je vrijedna djevojka koju djeca obožavaju i taj njihov odnos je uzajaman. Ako je slučajno nema na poslu, mališani odmah pitaju za nju – rekla je Pergar. Lucijini roditelji uputili su zahvalu mještanima Općine Šenkovec na darovanom prijenosnom računalu.

Ako je slučajno neki put nema na poslu, naši mališani odmah pitaju za nju, rekla je ravnateljica Melita Perga

– Ganuti smo plemenitošću i dobrom voljom svih koji su omogućili da se naša Lucija osjeća ravnopravnom te da pokaže svoje potencijale, od načelnika, ravnateljice Vrtića i kuharice koja je usmjerava pa sve do odgojiteljica i djece koja su je isto tako srdačno prihvatila. Ni jednom gestom nismo primijetili predrasude prema njoj, nego naprotiv, dobronamjernost i spremnost na pomoć – ističu supružnici Munđar. Inače, ovom gestom predstavnici Općine Šenkovec željeli su nagraditi Luciju za njezin trud. Nema sumnje kako će je to potaknuti da i ubuduće dolazi nasmijana i raspoložena u općinski vrtić, koji u pet grupa polazi stotinjak mališana. Kad već spominjemo njihove vrijedne kuharice, među kojima je i Lucija, treba znati da vrtićari i njihove tete dio zdrave hrane sami proizvode.

– Dječji Vrtić “Vrapčić“ ima svoj vrt i uključeni smo u projekt “Mi jedemo zdravo“, koji provodimo u suradnji s Udrugom “Lijepa naša“ – pojasnila je ravnateljica Melita Pergar.
U svom dvorištu “vrapčići“ su prošlog tjedna za Valentinovo pronašli i slasne “ftičekove” kolačiće, koje su im spremile vrijedne kuharice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje