Povežite se s nama

Međimurje

“Vrapčići“ iz Šenkovca obožavaju Luciju

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Predstavnici Općine Šenkovec još jednom hvalevrijednom gestom pokazali su da cijene i ne zaboravljaju mještane koji su ponekad nepotrebno suočeni s predrasudama okoline u kojoj žive.

Naime, ovih je dana u organizaciji Općine darovano prijenosno računalo Luciji Munđar, djevojci sa sindromom Down koja već skoro tri godine kao volonterka radi u šenkovečkom Dječjem vrtiću “Vrapčić“. Kako doznajemo od Melite Pergar, ravnateljice spomenute ustanove za predškolski odgoj djece, Lucija Munđar predano obavlja poslove kao pomoćna kuharica s ciljem inkluzivnog volontiranja.

– Ona je za nas iznimno važan član kolektiva. Iznimno je vrijedna djevojka koju djeca obožavaju i taj njihov odnos je uzajaman. Ako je slučajno nema na poslu, mališani odmah pitaju za nju – rekla je Pergar. Lucijini roditelji uputili su zahvalu mještanima Općine Šenkovec na darovanom prijenosnom računalu.

Ako je slučajno neki put nema na poslu, naši mališani odmah pitaju za nju, rekla je ravnateljica Melita Perga

– Ganuti smo plemenitošću i dobrom voljom svih koji su omogućili da se naša Lucija osjeća ravnopravnom te da pokaže svoje potencijale, od načelnika, ravnateljice Vrtića i kuharice koja je usmjerava pa sve do odgojiteljica i djece koja su je isto tako srdačno prihvatila. Ni jednom gestom nismo primijetili predrasude prema njoj, nego naprotiv, dobronamjernost i spremnost na pomoć – ističu supružnici Munđar. Inače, ovom gestom predstavnici Općine Šenkovec željeli su nagraditi Luciju za njezin trud. Nema sumnje kako će je to potaknuti da i ubuduće dolazi nasmijana i raspoložena u općinski vrtić, koji u pet grupa polazi stotinjak mališana. Kad već spominjemo njihove vrijedne kuharice, među kojima je i Lucija, treba znati da vrtićari i njihove tete dio zdrave hrane sami proizvode.

– Dječji Vrtić “Vrapčić“ ima svoj vrt i uključeni smo u projekt “Mi jedemo zdravo“, koji provodimo u suradnji s Udrugom “Lijepa naša“ – pojasnila je ravnateljica Melita Pergar.
U svom dvorištu “vrapčići“ su prošlog tjedna za Valentinovo pronašli i slasne “ftičekove” kolačiće, koje su im spremile vrijedne kuharice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati