Povežite se s nama

Međimurje

Beličani do svojih njiva stizali plaćanjem kazne

Objavljeno:

- dana

BUNT

Pedesetak članova Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i njihovih podupiratelja okupilo se u četvrtak u Novom Selu Rok na prosvjedu koji je trebao kulminirati dolaskom brojnih traktorista u Čakovec.

Ovog puta cijene krumpira nisu bile razlog njihovu buntu.
– Imamo problem s Gradom Čakovcem, koji je u Ulici Matije Gupca, koja prolazi Novim Selom Rok, postavio znakove i ograničio prometovanje vozila na maksimalnih pet tona težine – pojasnio je Damir Mesarić dio razloga koji su potaknuli prosvjed. Čelnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira izjavio je da njihovi traktori s prikolicama tu više ne smiju prolaziti jer je postavljena dopunska ploča s informacijom da se ograničenje ne odnosi samo na lokalne zemljoposjednike.

– Ni to ne poštuju! Nigdje se na svijetu od poljoprivrednika “na cesti“ ne traže vlastovnice. Ako je naši proizvođači iz Belice nemaju, u prekršaju su i moraju platiti kaznu.

Problem traje već dvije godine, imali smo sastanke i na zadnjem, održanom u listopadu 2016., dogovoreno je da će Grad urediti alternativni put. Nažalost, to dosad nije riješeno – ustvrdio je Mesarić, ogorčen što gradske službe dosad nisu uklonile sporne table sa zabranom prometovanja. Prosvjednici smatraju da su prisiljeni boriti se za svoja prava.

– Politika se previše miješa u struku i poljoprivrednike nitko ne sluša. Lobiji vladaju, uvozi se sve i svašta, najviše smeća. Iako su države članice EU zabranile korištenje pojedinih pesticida, treće zemlje ih koriste i mi, nažalost, jedemo opasnu hranu – vele organizatori prosvjeda. Inače, Udruzi, koja okuplja 100-tinjak članova, na prosvjedu su se pridružili i drugi poljoprivrednici koji odobravaju aktivnosti usmjerene prema ostvarivanju prava domaćih proizvođača.

– Policija je ta koja nas je zaustavljala radi postavljenih znakova, dok su prijave najčešće djelo mještana obližnjeg naselja. Njima, barem tako tvrde, smeta buka i prašina – rekao je Mesarić, na kojeg se nadovezao Stjepan Janušić, koji smatra da su se Međimurci pogospodili.

– Ovi koji nam brane prolaz do njiva su odrasli na poljoprivrednim imanjima, a sada su postali jako osjetljivi. Nažalost, zbog njih su i međimurski policajci na “hujstri“, pa nam naplaćuju kazne – zaključio je Janušić. Dolaskom predstavnika Grada Čakovca u Novo Selo Rok postignut je dogovor da se zabrana prolaska ipak ukine te su se prosvjednici razišli. Riječ je o privremenom rješenju dok se ne uredi alternativni poljski put.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju sedam novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih od testiranih pao na 6,8 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 56 uzoraka, od čega je evidentirano 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, priopćio je 19. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 56.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih, otpušten je 1 pacijent, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Epidemiološka situacija se i ovoga tjedna popravlja te je udio pozitivnih osoba u broju testiranja pao na 6,8%. 7-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 38, dok je 14-dnevna incidencija 111 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tijekom vikenda nastavlja se cijepljenje građana.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Preloški umirovljenici proslavili 50 i 60 godina braka: “Recept za tako veliki jubilej je unikatan”

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 17. lipnja, u Muzeju „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečanost povodom obilježavanja 50 i 60 godina braka umirovljenika s područja Grada Preloga.

Velikih 50 godina braka proslavilo je osam parova, dok su dijamantnih 60 godina proslavila tri bračna para.

Marta i Branko Horvat iz Orehovice, Vera i Pavao Mikec iz Otoka, Marija i Franjo Matić iz Podbresta, Marija i Đuro Matić, Katarina i Vladimir Pavčec iz Preloga, Nada i Antun Mlinarec iz Preloga, Neva i Vinko Filipić iz Preloga te Anica i Stjepan Bahlen također iz Preloga proslavili su 50 godina braka, dok su Marija i Rok Sokač iz Draškovca, Marija i Valent Barić iz Donjeg Pustakovca te Nada i Pavao Kalšan iz Prela proslavili 60 godina braka.

Zdravlja i ljubavi

Program je vodila dopredsjednica Udruge umirovljenika Prelog Antonija Krleža, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pozdravili sve prisutne, slavljenicima čestitali na lijepim obljetnicama te im zaželjeli puno zdravlja, sreće i ljubavi u narednim godinama.

Župan Posavec istaknuo je dobru suradnju Županije i Udruge umirovljenika te poručio da očekuje istu takvu ili još bolju u vremenu koje slijedi.

– Recept za tako veliki jubilej nije univerzalan, već je unikatan, a glavni sastojci su puno ljubavi, razumijevanja i bezuvjetna podrška. Slavite velike brojke i trebate biti ponosni. Nažalost, koronavirus nas je spriječio da se okupimo i proslavimo u još većem broju, stoga svima želim najviše zdravlja i uživanja s vašim obiteljima, a pogotovo unucima i praunucima – rekla je dopredsjednica Udruge umirovljenika Antonija Krleža.

Uslijedio je zatim prigodni program koji su pripremili članovi Udruge umirovljenika. Prva je nastupala Marija Bermanec sa svojom pjesmom naziva „Jesen“, a potom je plesno-scenska sekcija izvela dramsko-scenski skeč pod nazivom „Priločke su mlade snehe“.

Katarina Herman recitirala je „Hvalospjev ljubavi“, nakon koje su nastupale Ivanka Novak pa Marija Markač sa svojim čestitkama koje su napisale prigodno za slavljenike.

Druženje

Na kraju programa slavljenici su od Udruge dobili darove, a razveselio ih je i župan Posavec sa svojim darovima koje im je uručio.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje uz zakusku, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Organizatorica i koordinatorica proslave je Mateja Balent, a volonteri na ovom okupljanju bili su Olga Hoblaj, Nevenka Kovačić, Štefica Novak, Nina Pilaš i Marija Markač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!