Povežite se s nama

Međimurje

Vrijeme je da se iskoristi novac

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKTI

Fondovi Europske unije pružaju cijeli niz pogodnosti, kako jedinicama lokalne samouprave tako i gospodarskim subjektima, ako se dobro poznaje proces prijave projekata.

Kako bi se međimurski poduzetnici upoznali s raspoloživim izvorima financiranja i iskustvima u provođenju EU projekata, Regionalna razvojna agencija REDEA i Međimurska županija, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, proveli su Dan otvorenih vrata EU projekata. U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol na temu EU potpora za poduzetnike.

Pomoć Županije

Međimurska županija ističe se među najboljim jedinicama lokalne samouprave u privlačenju sredstava iz Europske unije. To je dokaz kvalitetnog rada županijskih agencija, ali i ostalih službi koje tvrtkama i poduzetnicima stalno stoje na raspolaganju u nastojanju da im pomognu oko osiguravanja europskih potpora za razvoj njihova poslovanja.
– Imamo ujedno i najbolji europski projekt u zemlji koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja, onaj Udruge MURID. Ali, naravno, upravo su poduzetnici ti koji su ključni faktor u nastojanju da privučemo još više sredstava iz Europske unije. Međimurska županija aktivno sudjeluje u pružanju podrške lokalnim poduzetnicima kroz dodjelu potpora za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije, za što je do kraja godine otvoren javni poziv. To je jedan od načina na koji Županija sudjeluje u jačanju gospodarstva, a poduzetnicima daje potporu kroz znanje i iskustva naših stručnih službi – rekao je na druženju s poduzetnicima međimurski župan Matija Posavec.
– Sada je pravo vrijeme da se iskoriste brojne mogućnosti i novac koji nam stoji na raspolaganju. U sljedećem razdoblju raspoloživa sredstva će se smanjivati, stoga se ne smije gubiti vrijeme – dodao je saborski zastupnik Darko Horvat.

Pozitivna iskustva

Trenutno hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju stoji 1,2 milijarde kuna za financiranje poduzetničkih aktivnosti.
– Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva, pa je prije desetak dana čak povećana alokacija. Od prošlog tjedna prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije na stranicama HAMAG-BICRO, što dodatno pojednostavljuje proceduru i sredstva čini još dostupnijima poduzetnicima – objasnio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave tvrtke HAMAG-BICRO. Tijekom predavanja održano je i predstavljanje otvorenih i najavljenih natječaja u sklopu programa Konkurentnost i kohezija, koje je predstavila Kristina Pevec, stručna suradnica u Odjelu za razvoj gospodarstva REDEA-e, kao i okrugli stol na kojem su poduzetnici opisali primjere dobre prakse te iskustva vezana uz samu proceduru prijave dokumentacije, pripremu i provedbu projekta. Svoja su iskustva prenijeli Franjo Sobočan, vlasnik i direktor tvrtke Sobočan Interijeri, i Vesna Vrbanec, direktorica tvrtke DIA. Zajednički zaključak svih sudionika rasprave bio je da nikad nije bilo više izvora financiranja na raspolaganju, uz jasnu poruku poduzetnicima da u skladu s vlastitim ciljevima poslovanja pripreme projekte.

INTERES

Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva. Prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije.

NAJBOLJI

MURID je nositelj najboljega europskog projekta koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO „Zelena čistka“ u Murskom Središću: i veliki i mali građani zajedničkim snagama očistili okoliš

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće drugi puta ove godine uključio se u nacionalnu kampanju zaštite okoliša „Zelena čistka 2021.“ I ovoga puta Zelenoj čistki odazvao se veliki broj građana potaknutih osjećajem osobne odgovornosti za čisti okoliš, a kampanji su se pridružili i gradonačelnik Dražen Srpak, brojni članovi udruga, djelatnici gradskog komunalnog poduzeća i članovi mjesnih odbora.

Komunalni redar i predstavnici mjesnih odbora prethodno su obišli svoja naselja i šumarke oko naselja te odredili točke kojima je potrebno pridati najviše pažnje. Podijeljeni u skupine, građani su počistili teren.

Probuditi ekološku svijest

Osim samog čišćenja smeća, smisao akcije je probuditi ekološku svijest kod građana i spriječiti ili svesti na minimum daljnja zagađenja.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio je sve koji su se ponovno aktivno uključili u akciju te naglasio da je zadaća svih građana prijaviti svako nesavjesno odlaganje smeća ili paljenje istog.

Iako Grad Mursko Središće ima sve uvjete za adekvatno odlaganje otpada – mogućnost korištenja smeđih kanti, vršenje selekcije otpada, mogućnost odvoza glomaznog otpada, reciklažno dvorište, kompostanu i propisani sustav odvoza komunalnog otpada, u prirodi su, nažalost, opet pronađene veće količine otpada koje će se zbrinjavati tijekom idućeg tjedna.

Na nizu kolegija gradonačelnika i na gradskim vijećima pozivali su se građani da prijavljuju osobe koje odbacuju smeće te je gradonačelnik ujedno naložio komunalnom redarstvu da se počinitelji obavezno kažnjavaju.

– Pozivamo sve građane da prijavljuju nesavjesno odlaganje smeća, kao i svako smeće na koje naiđu prilikom šetnje, vožnje, radova u polju ili bilo kojom drugom prilikom. Suradnjom građana i gradskih komunalnih službi osigurat ćemo lijep i čist okoliš, za nas i za generacije koje dolaze – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje