Povežite se s nama

Međimurje

Vrijeme je da se iskoristi novac

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKTI

Fondovi Europske unije pružaju cijeli niz pogodnosti, kako jedinicama lokalne samouprave tako i gospodarskim subjektima, ako se dobro poznaje proces prijave projekata.

Kako bi se međimurski poduzetnici upoznali s raspoloživim izvorima financiranja i iskustvima u provođenju EU projekata, Regionalna razvojna agencija REDEA i Međimurska županija, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, proveli su Dan otvorenih vrata EU projekata. U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol na temu EU potpora za poduzetnike.

Pomoć Županije

Međimurska županija ističe se među najboljim jedinicama lokalne samouprave u privlačenju sredstava iz Europske unije. To je dokaz kvalitetnog rada županijskih agencija, ali i ostalih službi koje tvrtkama i poduzetnicima stalno stoje na raspolaganju u nastojanju da im pomognu oko osiguravanja europskih potpora za razvoj njihova poslovanja.
– Imamo ujedno i najbolji europski projekt u zemlji koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja, onaj Udruge MURID. Ali, naravno, upravo su poduzetnici ti koji su ključni faktor u nastojanju da privučemo još više sredstava iz Europske unije. Međimurska županija aktivno sudjeluje u pružanju podrške lokalnim poduzetnicima kroz dodjelu potpora za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije, za što je do kraja godine otvoren javni poziv. To je jedan od načina na koji Županija sudjeluje u jačanju gospodarstva, a poduzetnicima daje potporu kroz znanje i iskustva naših stručnih službi – rekao je na druženju s poduzetnicima međimurski župan Matija Posavec.
– Sada je pravo vrijeme da se iskoriste brojne mogućnosti i novac koji nam stoji na raspolaganju. U sljedećem razdoblju raspoloživa sredstva će se smanjivati, stoga se ne smije gubiti vrijeme – dodao je saborski zastupnik Darko Horvat.

Pozitivna iskustva

Trenutno hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju stoji 1,2 milijarde kuna za financiranje poduzetničkih aktivnosti.
– Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva, pa je prije desetak dana čak povećana alokacija. Od prošlog tjedna prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije na stranicama HAMAG-BICRO, što dodatno pojednostavljuje proceduru i sredstva čini još dostupnijima poduzetnicima – objasnio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave tvrtke HAMAG-BICRO. Tijekom predavanja održano je i predstavljanje otvorenih i najavljenih natječaja u sklopu programa Konkurentnost i kohezija, koje je predstavila Kristina Pevec, stručna suradnica u Odjelu za razvoj gospodarstva REDEA-e, kao i okrugli stol na kojem su poduzetnici opisali primjere dobre prakse te iskustva vezana uz samu proceduru prijave dokumentacije, pripremu i provedbu projekta. Svoja su iskustva prenijeli Franjo Sobočan, vlasnik i direktor tvrtke Sobočan Interijeri, i Vesna Vrbanec, direktorica tvrtke DIA. Zajednički zaključak svih sudionika rasprave bio je da nikad nije bilo više izvora financiranja na raspolaganju, uz jasnu poruku poduzetnicima da u skladu s vlastitim ciljevima poslovanja pripreme projekte.

INTERES

Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva. Prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije.

NAJBOLJI

MURID je nositelj najboljega europskog projekta koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani otvorenih vrata Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani dr. Rudolfa Steinera, povodom obilježavanja njegovog 163. rođendana, će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Program događanja obuhvaća predavanje Indijskog veleposlanika Nj. E. Raja Kumara Srivastave i ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, na temu Biodinamika i Ayurveda.

Također, biti će otvorena izložba radova mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec, a na kraju večeri slijedi rođendanska torta.

Detaljan raspored događanja možete pronaći u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje