Povežite se s nama

Međimurje

Vrijeme je da se iskoristi novac

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKTI

Fondovi Europske unije pružaju cijeli niz pogodnosti, kako jedinicama lokalne samouprave tako i gospodarskim subjektima, ako se dobro poznaje proces prijave projekata.

Kako bi se međimurski poduzetnici upoznali s raspoloživim izvorima financiranja i iskustvima u provođenju EU projekata, Regionalna razvojna agencija REDEA i Međimurska županija, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, proveli su Dan otvorenih vrata EU projekata. U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol na temu EU potpora za poduzetnike.

Pomoć Županije

Međimurska županija ističe se među najboljim jedinicama lokalne samouprave u privlačenju sredstava iz Europske unije. To je dokaz kvalitetnog rada županijskih agencija, ali i ostalih službi koje tvrtkama i poduzetnicima stalno stoje na raspolaganju u nastojanju da im pomognu oko osiguravanja europskih potpora za razvoj njihova poslovanja.
– Imamo ujedno i najbolji europski projekt u zemlji koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja, onaj Udruge MURID. Ali, naravno, upravo su poduzetnici ti koji su ključni faktor u nastojanju da privučemo još više sredstava iz Europske unije. Međimurska županija aktivno sudjeluje u pružanju podrške lokalnim poduzetnicima kroz dodjelu potpora za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije, za što je do kraja godine otvoren javni poziv. To je jedan od načina na koji Županija sudjeluje u jačanju gospodarstva, a poduzetnicima daje potporu kroz znanje i iskustva naših stručnih službi – rekao je na druženju s poduzetnicima međimurski župan Matija Posavec.
– Sada je pravo vrijeme da se iskoriste brojne mogućnosti i novac koji nam stoji na raspolaganju. U sljedećem razdoblju raspoloživa sredstva će se smanjivati, stoga se ne smije gubiti vrijeme – dodao je saborski zastupnik Darko Horvat.

Pozitivna iskustva

Trenutno hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju stoji 1,2 milijarde kuna za financiranje poduzetničkih aktivnosti.
– Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva, pa je prije desetak dana čak povećana alokacija. Od prošlog tjedna prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije na stranicama HAMAG-BICRO, što dodatno pojednostavljuje proceduru i sredstva čini još dostupnijima poduzetnicima – objasnio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave tvrtke HAMAG-BICRO. Tijekom predavanja održano je i predstavljanje otvorenih i najavljenih natječaja u sklopu programa Konkurentnost i kohezija, koje je predstavila Kristina Pevec, stručna suradnica u Odjelu za razvoj gospodarstva REDEA-e, kao i okrugli stol na kojem su poduzetnici opisali primjere dobre prakse te iskustva vezana uz samu proceduru prijave dokumentacije, pripremu i provedbu projekta. Svoja su iskustva prenijeli Franjo Sobočan, vlasnik i direktor tvrtke Sobočan Interijeri, i Vesna Vrbanec, direktorica tvrtke DIA. Zajednički zaključak svih sudionika rasprave bio je da nikad nije bilo više izvora financiranja na raspolaganju, uz jasnu poruku poduzetnicima da u skladu s vlastitim ciljevima poslovanja pripreme projekte.

INTERES

Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva. Prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije.

NAJBOLJI

MURID je nositelj najboljega europskog projekta koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Međimurje proglašeno najuspješnijom destinacijom održivog turizma ispred Hvara i Malog Lošinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je proglašeno destinacijom godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija), a priznanje je jučer, 6. listopada, preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti dodjele održanoj povodom Dana hrvatskog turizma u Šibeniku. 

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Kroz višednevni program Dana hrvatskog turizma tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj te se putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Dio programa čini i svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada, uz izravni televizijski prijenos. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, predstavnicima turističke industrije te najboljim odredištima i subjektima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja.

Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.

U velikoj konkurenciji s Malim Lošinjom i Stari Gradom na Hvaru, Međimurje je ponijelo titulu destinacije godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija),  što je još jedna potvrda dobrog promišljanja i strategije turizma, ali i odlične suradnje svih dionika u turističkom i uslužnom sektoru, ističu iz Međimurske županije.

– To je samo dio rezultata u turizmu kojima se možemo pohvaliti posljednjih godina, a ovo važno priznanje stiglo je samo nekoliko tjedana nakon što je ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina dodijeljen certifikat Ecolabel, čime je ova međimurska kuća postala prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj kojem je dodijeljena takva oznaka – istaknuli su iz Županije.

– U godini kada se u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini, najviše govori o održivom turizmu Međimurje je osvojilo nagradu za najuspješniju destinaciju održivog turizma. To govori koliko je Međimurje i u tom segmentu daleko napredovalo, jer održivi turizam podrazumijeva ulaganje u kulturnu baštinu, prirodne ljepote, enogastronomiju, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i postotak odvajanja, dakle jedan širi spektar onoga čime se u Međimurju ponosimo i što je dio našeg identiteta. Ova nagrada, kao i sve dosadašnje, je zasluga svakog međimurskog čovjeka koji marljivošću doprinosi tome da je Međimurje najuređeniji dio Hrvatske – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U Međimurje je uz ovo priznanje, stiglo i još jedno, i to Termama Sveti Martin koje su proglašene najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj, a nagradu je preuzela direktorica Terma Nuša Korotaj.

Među finalistima je iz Međimurske županije bila i agencija Potepuh putovanja iz Podbresta nominirana u kategoriji malih turističkih agencija.

Svečanosti dodjele nagrada nazočila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a nagradu je županu Posavcu uručio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

Međimursku županiju na Danima hrvatskog turizma predstavljaju načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, voditelj Odsjeka za turizam MŽ Marko Puškadija te predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Iva Mađarić i Petra Murković.

Nastavite čitati

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje