Povežite se s nama

Međimurje

Vrijeme je da se iskoristi novac

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKTI

Fondovi Europske unije pružaju cijeli niz pogodnosti, kako jedinicama lokalne samouprave tako i gospodarskim subjektima, ako se dobro poznaje proces prijave projekata.

Kako bi se međimurski poduzetnici upoznali s raspoloživim izvorima financiranja i iskustvima u provođenju EU projekata, Regionalna razvojna agencija REDEA i Međimurska županija, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, proveli su Dan otvorenih vrata EU projekata. U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol na temu EU potpora za poduzetnike.

Pomoć Županije

Međimurska županija ističe se među najboljim jedinicama lokalne samouprave u privlačenju sredstava iz Europske unije. To je dokaz kvalitetnog rada županijskih agencija, ali i ostalih službi koje tvrtkama i poduzetnicima stalno stoje na raspolaganju u nastojanju da im pomognu oko osiguravanja europskih potpora za razvoj njihova poslovanja.
– Imamo ujedno i najbolji europski projekt u zemlji koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja, onaj Udruge MURID. Ali, naravno, upravo su poduzetnici ti koji su ključni faktor u nastojanju da privučemo još više sredstava iz Europske unije. Međimurska županija aktivno sudjeluje u pružanju podrške lokalnim poduzetnicima kroz dodjelu potpora za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije, za što je do kraja godine otvoren javni poziv. To je jedan od načina na koji Županija sudjeluje u jačanju gospodarstva, a poduzetnicima daje potporu kroz znanje i iskustva naših stručnih službi – rekao je na druženju s poduzetnicima međimurski župan Matija Posavec.
– Sada je pravo vrijeme da se iskoriste brojne mogućnosti i novac koji nam stoji na raspolaganju. U sljedećem razdoblju raspoloživa sredstva će se smanjivati, stoga se ne smije gubiti vrijeme – dodao je saborski zastupnik Darko Horvat.

Pozitivna iskustva

Trenutno hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju stoji 1,2 milijarde kuna za financiranje poduzetničkih aktivnosti.
– Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva, pa je prije desetak dana čak povećana alokacija. Od prošlog tjedna prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije na stranicama HAMAG-BICRO, što dodatno pojednostavljuje proceduru i sredstva čini još dostupnijima poduzetnicima – objasnio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave tvrtke HAMAG-BICRO. Tijekom predavanja održano je i predstavljanje otvorenih i najavljenih natječaja u sklopu programa Konkurentnost i kohezija, koje je predstavila Kristina Pevec, stručna suradnica u Odjelu za razvoj gospodarstva REDEA-e, kao i okrugli stol na kojem su poduzetnici opisali primjere dobre prakse te iskustva vezana uz samu proceduru prijave dokumentacije, pripremu i provedbu projekta. Svoja su iskustva prenijeli Franjo Sobočan, vlasnik i direktor tvrtke Sobočan Interijeri, i Vesna Vrbanec, direktorica tvrtke DIA. Zajednički zaključak svih sudionika rasprave bio je da nikad nije bilo više izvora financiranja na raspolaganju, uz jasnu poruku poduzetnicima da u skladu s vlastitim ciljevima poslovanja pripreme projekte.

INTERES

Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva. Prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije.

NAJBOLJI

MURID je nositelj najboljega europskog projekta koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje