Povežite se s nama

Međimurje

Za Dane grada srednjovjekovne igre, Toplički sajam i koncert E.T-a

Objavljeno:

- dana

Lovrečevo 2016.

Rođendanska proslava Grada Varaždinske Toplice – Lovrečevo 2016. – je počela.

Na programu ovogodišnje, čak dvotjedna proslava, – 0d 3. do 15. kolovoza – svi će građani i njihovi gosti zasigurno pronaći nešto za sebe.

Bit će tu književnosti – promocija antičkih pripovjetki, knjižnica na otvorenom; brojnih događanja – postavljanje klopoca, prezentacija vatrogasne opreme, gradsko vatrogasno natjecanje, srednjovjekovni sajam, toplički sajam, prvi glas Toplica birat će se karaokama; sportskih događanja– turnir u odbojci na pijesku, prezentacija ekstremnog biciklizma, Aqua Dirt Jim Martina Ranteša, vozača Red Bull ekipe, turnir u beli, šahovski turnir; otvorena vrata dječjih vrtića, bazena…; brojni tematski partyji – pizza party, juice vota party, pan party, stock cola party, rebarca party, sladoled party, crni burger party, gemišt party. Održati će se i dva velika koncerta – grupa El Combo nastupa u petak, 12 kolovoza dok je E.T na programu  nastupa dan kasnije.

Obaviti će se i protokolarna događanja – Svečana sjednica – te obilježiti dva blagdana, svjetovni i vjerski – Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza i Dan hrvatskih branitelja – kad će se polaganjem vijenaca i svijeća odati počast poginulim i nestalim braniteljima – te 15. kolovoza, blagdan Velike Gospe.

Evo detaljnijeg programa za  prvih pet dana rođendanskog slavlja.

Danas, 3. kolovoz

18 sati – Promocija antičkih pripovjedaka autora Vladimira Čajevca, atrij Starog grada

Cijeli dan – Villa Toplisa, Fileki 26 kuna

Četvrtak, 4. kolovoz

9.30 do 11 i 15.45 do 16.45 – Dan otvorenih vrata Dječjeg vrtića „Čarobno ogledalce“

Cijeli dan – Juice votka party, caffe bar AS i Pizza party, Villa Toplissa – dvije pizze 45 kuna

Petak, 5. kolovoz

7.30  – Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Varaždinskim Toplicama

8.30 – Polaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima u V. Toplicama

9 – Sveta misa za poginule i nestale branitelje, Svibovec

10– Polaganje vijenaca, Svibovec

20 – Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Trg Republike Hrvatske

Cijeli dan – Fiš paprikaš 35 kuna u Villi Toplissa, Pan party u caffe baru As

Subota, 6. kolovoz

10 – Knjižnica na otvorenom, šetnica u ulici Nad zidom

10 do 13 – Radionica sviranja Edo Golubić, Trg Republike Hrvatske

16 – Polaganje klopoca, Leskovec Toplički, Višograd

16 – Prezentacija vatrogasne opreme i vozila, Trg Republike Hrvatske

18 – Vatrogasna vježba

Cijeli dan – Stock cola party – 8 kuna stock cola, caffe bar Martin

Nedjelja, 7. kolovoz

10 – Turnir u odbojci na pijesku, Tuhovec Milina

17 – Marin Ranteš – Aqua dirt Jim, prezentacija ekstremnog biciklizma, pokraj OŠ A. i I. Kukuljevića

Villa Toplisa – ručak s tri slijeda 70 kuna

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Selnici godinama radi ilegalni kafić, a goste prima i tijekom zabrane zbog korone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kafić bar pijenje alkohol
Foto: Ilustracija

Mještani Selnice, u Međimurju, godinama se žale na ilegalni kafić koji radi u njihovu mjestu.

Cijeli slučaj završio je s pravomoćnom sudskom presudom, no ilegalni kafić radi i dalje, barem tako tvrdi načelnik Selnice Ervin Vičević, a piše dnevnik.hr.

Kafić koji i inače radi ilegalno nastavio je raditi i za vrijeme zabrane tijekom epidemije koronavirusa.

– Već više od dvije godine vodimo bitku protiv ilegalnog kafića koji u mjestu vodi Marijan Krajačić. Kafić ne samo da radi ilegalno, bez ikakvih papira i dozvola, već radi unatoč koroni i odlukama Stožera o zabrani rada kafića – ispričao je načelnik Selnice Ervin Vičević.

– Brojni mještani prijavljivali su taj problem policiji, no vlasnik kafića rekao bi da se ljudi kod njega privatno okupljaju i policija tu nije mogla ništa”, rekao je mještanin Selnice koji je želio ostati anoniman.

Lokal se nalazi u prizemlju obiteljske kuće, radi na crno bez kase i bez dozvola, a tamo se okupljaju i lokalni moćnici te policajci.

Načelnik Selnice sve je fotografirao te slučaj prijavio policiji i međimurskome Stožeru. Policija je uz inspektore u svibnju obavila nadzor te utvrdila kako je vlasnik počinio prekršaj iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Temeljem prijave Državnog inspektorata, prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu donio je krajem listopada presudu kojom je vlasnik proglašen krivim za obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti te je kažnjen s 10.000 kuna.

Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, ilegalni kafić i dalje radi.

– Nek’ načelnik priča što god hoće – rekao je prozvani vlasnik novinarima kad su ga nazvali.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine sjever Hrvatske se uključio u međunarodnu akciju zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Goran Čižmešija, privatna arhiva

Protekle nedjelje, 17. siječnja, održana je akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica. Već 23 godine zaredom u akciju je uključena i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– I upravo je sjeverna regija prepoznata kao lokalitet s najviše ptica. Posljednjih godina imamo odličnu suradnju s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimurska priroda“, Javom ustanovom za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gimnazijom Varaždin, uz sve veći interes volontera i studenata PMF-a iz naše regije – otkriva Goran Čižmešija, koordinator akcije za sjevernu Hrvatsku i aktivist ZEU “Senjar”.

A da se za održavanje ove međunarodne akcije u Hrvatskoj ne treba brinuti u budućnosti, najbolje potvrđuje primjer sudjelovanja sedmogodišnjeg Jaše Bušića iz Varaždina koji se spremno dohvatio dalekozora i tako pripomogao u prebrojavanju ptica na terenu.

Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, kada su sve ptice vodarice na svojim zimovalištima pa je samim time i njihova koncentracija najveća. Ptice tijekom siječnja još nisu započele s proljetnom seobom te se tako izbjegava mogućnost eventualnoga dvostrukog prebrojavanja.

U iščekivanju ovogodišnjih rezultata podsjetimo na prošlogodišnje. Prebrojavanje ptica 2020. godine u Hrvatskoj održano je na 329 lokaliteta. Sudjelovalo je više od 120 volontera, a prebrojane su ukupno 179.723 ptice, od čega 173.656 vodarica. Najbrojnije vrste bile su divlja patka, liska i lisasta guska, dok su lokaliteti s najviše ptica bili područja Donje Dubrave, Pakre i Stobreča.

Nastavite čitati