Povežite se s nama

Život i društvo

Za direktne potpore poljoprivrednicima Varaždinska županija osigurala 4,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija je danas, 6. ožujka, objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Za direktne potpore osigurano je 4.108.000 kuna, što je 1,1 milijun kuna više nego prošle godine.

Potpore se mogu ostvariti putem 12 različitih mjera, i to: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.

Posebno je važna mjera, „Održiva poljoprivredna proizvodnja“, koju je Varaždinska županija uvela prošle godine s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih potakne da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku.

– Kontinuirano povećavamo proračun za poljoprivredu, koji ove godine iznosi 6 milijuna kuna. Povećali smo ga za dodatnu trećinu, prvenstveno zbog mjere „Održiva poljoprivredna proizvodnja“ koja je ostvarila veliki uspjeh. U 2017. je bilo svega 5 osiguranih OPG-ova, dok ih je u 2018. bilo čak 363. Proizvodnja je bila osigurana na gotovo 113 milijuna kuna, od čega se 34,4 milijuna kuna odnosi na stočarsku, a 78,6 milijuna kuna na ratarsku proizvodnju. Vjerujemo da će ove godine još veći broj OPG-ova koristiti ovu mjeru te da će svi koji se profesionalno bave poljoprivredom, a njih je 700 do 800 u županiji, ući u sustav osiguranja, čime će u potpunosti izbjeći rizik od elementarnih i drugih nepogoda – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Potporama Županije lani su sufinancirane, primjerice, tri pakirnice za povrće, 19 korisnika je nabavljalo nove ili moderniziralo postojeće staklenike i plastenike, a među ostalim je nabavljeno 10 krava i šest junica te je posađeno gotovo 3.000 komada borovnica, 2.400 komada jabuka i 5.400 komada lijeske.

Nastavlja se s provođenjem još jedne mjere pokrenute lani. Riječ je o „Proljetnoj sjetvi“ koja se provodi putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA). Budući da je najkritičnija točka svake poljoprivredne proizvodnje uprava sjetva ili sadnja, Županija i ove godine putem GARA-e izdaje jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

– Jamstva za kredite za sjetvu ili sadnju su druga iznimno važna mjera. Nije problem u novcu ili kamatama, nego u procedurama i količinama papira koje banke traže od poljoprivrednika. Zbog toga je Županija ponovno osigurala sredstva za jamstveni fond u iznosu od 250.000 kuna. Zanimanje za ovu mjeru raste. U 2018. godini izdano je 5 jamstva u ukupnom iznosu od 350.000 kuna, a ove godine je interes dosad iskazalo 10-ak poljoprivrednika te je u pripremi realizacija jamstava u iznosu od 440.000 kuna. Ponovno ćemo zatvoriti ciklus podrške našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nastavljamo i s programom „Kratki lanci opskrbe“, po kojem smo također pioniri u Hrvatskoj, a kojim se potiče da se u što većoj mjeri u našim školama i bolnicama koristi povrće i meso proizvedeno u našoj županiji – istaknuo je Župan Radimir Čačić.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je naveo da su ove županijske potpore specifične po tome da se dodjeljuju za ona ulaganja za koja se potpore ne mogu ostvariti na razini države. – Pozivam sve poljoprivrednike da se jave i iskoriste potpore. Nama je jednako važan poljoprivrednik kojima ima proizvodnju na 0,15 hektara, kao i onaj s 15 hektara. Cilj je da ljudi ostanu ovdje i obrađuju svoju zemlju, da svi mi jedemo zdravu hranu i imamo čisti okoliš – istaknuo je.

I dok se za mjeru „Proljetna sjetva“ zahtjevi dostavljaju GARA-i, zahtjevi za potpore po Javnom pozivu podnose se Varaždinskoj županiji.

– Zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2019. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Skrećem pozornost da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2019. godini, a procedura je vrlo jednostavna. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici www.varazdinska-zupanija.hr – naveo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje