Povežite se s nama

Život i društvo

Za direktne potpore poljoprivrednicima Varaždinska županija osigurala 4,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija je danas, 6. ožujka, objavila Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Za direktne potpore osigurano je 4.108.000 kuna, što je 1,1 milijun kuna više nego prošle godine.

Potpore se mogu ostvariti putem 12 različitih mjera, i to: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.

Posebno je važna mjera, „Održiva poljoprivredna proizvodnja“, koju je Varaždinska županija uvela prošle godine s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih potakne da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku.

– Kontinuirano povećavamo proračun za poljoprivredu, koji ove godine iznosi 6 milijuna kuna. Povećali smo ga za dodatnu trećinu, prvenstveno zbog mjere „Održiva poljoprivredna proizvodnja“ koja je ostvarila veliki uspjeh. U 2017. je bilo svega 5 osiguranih OPG-ova, dok ih je u 2018. bilo čak 363. Proizvodnja je bila osigurana na gotovo 113 milijuna kuna, od čega se 34,4 milijuna kuna odnosi na stočarsku, a 78,6 milijuna kuna na ratarsku proizvodnju. Vjerujemo da će ove godine još veći broj OPG-ova koristiti ovu mjeru te da će svi koji se profesionalno bave poljoprivredom, a njih je 700 do 800 u županiji, ući u sustav osiguranja, čime će u potpunosti izbjeći rizik od elementarnih i drugih nepogoda – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Potporama Županije lani su sufinancirane, primjerice, tri pakirnice za povrće, 19 korisnika je nabavljalo nove ili moderniziralo postojeće staklenike i plastenike, a među ostalim je nabavljeno 10 krava i šest junica te je posađeno gotovo 3.000 komada borovnica, 2.400 komada jabuka i 5.400 komada lijeske.

Nastavlja se s provođenjem još jedne mjere pokrenute lani. Riječ je o „Proljetnoj sjetvi“ koja se provodi putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA). Budući da je najkritičnija točka svake poljoprivredne proizvodnje uprava sjetva ili sadnja, Županija i ove godine putem GARA-e izdaje jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

– Jamstva za kredite za sjetvu ili sadnju su druga iznimno važna mjera. Nije problem u novcu ili kamatama, nego u procedurama i količinama papira koje banke traže od poljoprivrednika. Zbog toga je Županija ponovno osigurala sredstva za jamstveni fond u iznosu od 250.000 kuna. Zanimanje za ovu mjeru raste. U 2018. godini izdano je 5 jamstva u ukupnom iznosu od 350.000 kuna, a ove godine je interes dosad iskazalo 10-ak poljoprivrednika te je u pripremi realizacija jamstava u iznosu od 440.000 kuna. Ponovno ćemo zatvoriti ciklus podrške našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nastavljamo i s programom „Kratki lanci opskrbe“, po kojem smo također pioniri u Hrvatskoj, a kojim se potiče da se u što većoj mjeri u našim školama i bolnicama koristi povrće i meso proizvedeno u našoj županiji – istaknuo je Župan Radimir Čačić.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je naveo da su ove županijske potpore specifične po tome da se dodjeljuju za ona ulaganja za koja se potpore ne mogu ostvariti na razini države. – Pozivam sve poljoprivrednike da se jave i iskoriste potpore. Nama je jednako važan poljoprivrednik kojima ima proizvodnju na 0,15 hektara, kao i onaj s 15 hektara. Cilj je da ljudi ostanu ovdje i obrađuju svoju zemlju, da svi mi jedemo zdravu hranu i imamo čisti okoliš – istaknuo je.

I dok se za mjeru „Proljetna sjetva“ zahtjevi dostavljaju GARA-i, zahtjevi za potpore po Javnom pozivu podnose se Varaždinskoj županiji.

– Zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2019. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Skrećem pozornost da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2019. godini, a procedura je vrlo jednostavna. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici www.varazdinska-zupanija.hr – naveo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje