Povežite se s nama

U fokusu

Za obiteljske kuće, kleti i građevine do 600 kvadrata građevinska dozvola 800 kuna

Objavljeno:

- dana

Neusklađenost – usklađena

Više ne bi trebalo biti zbrke oko izdavanja građevinskih dozvola na terenu, odnosno, njihovih cijena, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

>>Građani u šoku: građevinska dozvola skočila na 14.000 kuna?!

Na sjednici u četvrtak Vlada je usvojila izmjenu Uredbe o tarifi upravnih pristojbi, čime je ona usklađena s izmjenama Zakona o gradnji, koji je stupio na snagu 9. ožujka. 

Neusklađenost – usklađena

Dosad su, naime, na snazi bile izmjene zakona, koje su propisivale razvrstavanje građevina u tri skupine, dok je važeća Uredba propisivala razvrstavanje građevina u pet skupina. Zbog ove neusklađenosti, primjerice obiteljska kuća, ako se gledalo Zakon, bila je u 2. skupini, zajedno s velikim poslovnim i industrijskim objektima, višestambenim zgradama i neboderima, ali i vikendicama, a za tu 2. skupinu građevina, prema važećoj Uredbi, troškovi izdavanja građevinske dozvole nisu smjeli biti niži od 14.000 kuna.

Izmijenjenom Uredbom sada se propisuje razvrstavanje građevina u tri skupine. Tako iznos upravne pristojbe za izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola za građevine za koje se provodi procjena utjecaja na okoliš i prihvatljivost zahvata za ekološku mrežu iznosi 12.000 kuna, za zgradu koja nije veća od 600 m2  iznosi 800 kuna , a za zgradu bruto građevinske površine od 600 m2 do 2 000 m2.500 kuna. Drugim riječima, izdavanje građevinske dozvole za obiteljsku kuću koja je manja od 600 kvadrata košta 800 kuna.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Još danas se možete samopopisati, od sutra na teren kreću popisivači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra počinje terenski dio popisa stanovništva, a još danas imate vremena da podatke unesete sami putem sustava e građani.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani  i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo, što znači ako se i više članova kućanstva koristi sustavom E-građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada 2021., na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Više o samom načinu provođenja popisa stanovništva možete pročitati ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje