Povežite se s nama

Kultura

Za početak – Joy Division, Jasmine French i Najsretnija djevojka na svijetu

Objavljeno:

- dana

Ljetno kino kina Galerija

Od 3. srpnja do 3. kolovoza kino Galerija seli u jedno od najljepših lokacija u Varaždinu – dvorište palače Sermage. Palača Sermage nalazi se u samom centru grada, na Trgu Miljenka Stančića, a  sa svojim osebujnim ambijentom i velikim zidom idealna je ljetna varijanta kina. Projekcije, uz iznimku ove subote – Jasmine French – u 21.30, počinju u 21 sat, a održavat će se svakog četvrtka, subote i nedjelju.

Ulaznica za filmove je 15 kuna, a “Ljetni kino  pass” koji omogućava nesmetan ulaz na sve projekcije Ljetnog kina je 100 kuna. Naši stalni posjetitelji, penzioneri, studenti i nezaposleni, ulaznice će plaćati 10 kuna, dok smo za njih napravili i cjeloljetnu filmsku poslasticu još dostupnijom – da gledaju sve filmove s “Ljetnim kino passom” za samo 50 kuna. U slučaju kiše, projekcije se sele u kino Galeriju i počinju već u 20 sati. Obavijest o neodržavanju projekcije – toga dana do 17 sati. 

Ulaznice i Ljetni kino pass se kupuju tamo gdje se održava projekcija toga dana – pola sata prije početka filma, a Ljetni kino pass moguće je kupiti već od sada na blagajni kina prije redovnog kino programa. 

Joy Division (četvrtak, 3. srpnja u 21 sat  –  dokumentarni, glazbeni / 93′ / 2007.

Drzak i beskompromisan poput proslavljenog post-punka 70-ih, film Joy Division pruža “fascinantan uvid u kratku ali značajnu zvjezdanu putanju benda  koji je pokopan zajedno sa svojim preopterećenim frontmanom, Ianom Curtisom,” (Jason Gargano, Cincinnati CityBeat ), da bi kasnije uskrsnuo u obliku jednako uspješnog New Ordera. Kroz intervjue sa svim preživjelim članovima benda, film Joy Division istražuje mančesterske korijene ovog revolucionarnog benda, njihovo partnerstvo s Tonyjem Wilsonom, osnivačem etikete Factory Records, kao i suradnju s legendarnim producentom Martinom Hannettom. “Više nalik rekvijemu nego slavlju u čast benda, (film Joy Division) daje zgusnut, bogat i uzbudljiv pogled na sastav koji je suvremenoj pop glazbi omogućio da postane doista suvremena” (Cinematical.com ). Dokumentarac je fascinantan uvid u kratku, ali značajnu zvjezdanu putanju benda Joy Division

Jasmine French – Subota, 5. 7. u 21.30 (Blue Jasmin, kom, drama/SAD 98′ / 2013.)

Nakon što joj se brak (a time i čitav život) s imućnim biznismenom Halom počne raspadati, njujorška bogatašica i pripadnica visokog društva Jasmine seli u skroman stan njezine sestre u San Francisco. Rastrgnuta između sjećanja o privilegiranom prošlom životu i tamne svakodnevice koju želi ignorirati, Jasmine se nastoji oporaviti i izgraditi vlastitu karijeru. Hoće li, međutim, morati platiti posljedice svojeg narcizma i snobizma?

Novi film legendarnog Woodyja Allena, američkog filmaša koji je osvojio četiri nominacije Oscar, od čega jednu u kategoriji najbolje režije i tri za najbolji scenarij, slobodna je prerada kazališne drame Tramvaj zvan čežnja Tennesseeja Williamsa. Jasmine French mnogi nazivaju najboljim Allenovim filmom u posljednjih desetak godina. 

Nagrade i festivali: Los Angeles Film Critics Association Awards 2013 – najbolja glumica
New York Film Critics Circle Awards 2013 – najbolja glumica
Zlatni globusi 2014 – nominacije za najbolju glavnu i najbolju sporednu glumicu

Najsretnija djevojka na svijetu – Nedjelja, 6. srpnja u 21 sat ( Cea mai fericita fata din lume / igrani, komedija;  Rumunjska, Nizozemska, Francuska / 90′ / 2009.

Kad Delia, tinejdžerica iz radničke obitelji, osvoji luksuzni automobil u promotivnoj kampanji, odlazi s roditeljima u Bukurešt snimiti reklamu u kojoj zahvaljuje sponzorima na automobilu. Snimanje se odulji, a automobil postaje i objekt i katalizator apsurdna sraza želje, vrijednosti i volje između nje i njezinih siromašnih roditelja…

Najsretnija djevojka na svijetu dugometražni je prvijenac Radua Judea, redatelja ‘Katodne cijevi’ (2006), najnagrađivanijeg rumunjskog kratkog filma svih vremena (Sundance, San Francisco, Los Angeles, Bilbao, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa…) koji je naša publika mogla gledati u programu Zagreb Film Festivala 2007. godine. Najsretnija djevojka na svijetu prikazana je također u konkurenciji Zagreb Film Festivala, na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2009. film je osvojio nagradu C.I.C.A.E. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji 2009. nagradu FIPRESCI.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Dani folklora u Maruševcu iz godine u godinu oduševljavaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine, u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu održani su 21. Dani folklora u Maruševcu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš te uz pokroviteljstvo Općine Maruševec.

Uz Povorku Jure Zelenog, Dani folkora u Maruševcu tradicionalna je kulturna manifestacija koja iz godine u godinu oduševljava ljubitelje folklora. U ovogodišnjem je izdanju ugostila Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar iz Bjelovara koji su se publici predstavili koreografijama „Ajde cure u kolo igrati“ i „I ja jesam posavačko dete“ i Kulturno-umjetničko društvo Tomislav iz Svetog Ivana Žabno s koreografijama „Kolovođo, kolovođo daj kolo povedi“ i „Žabničari, milo lane“ uz domaćine Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca.

-Svoje ime, običaje i vrijedne ljude KUD Klaruš s ponosom predstavlja na folklornim manifestacijama diljem Lijepe naše, s nacionalno prepoznatljivom Maruševečkom nošnjom i Jurom Zelenim – istaknuo je na početku programa najznačajnijeg kulturnog događaja u Općini Maruševec tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, dodavši kako su od prvog izdanja 2002. godine na manifestaciji nastupila 94 gostujuća društva s preko 3000 folkloraša koji su izveli više od 200 plesnih točaka u preko 60 sati programa.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša naznačio je pritom kako ova manifestacija preko dvadeset godina obogaćuje kulturni život Općine Maruševec i slavljenički program u povodu obilježavanja Dana Općine i blagdana svetog Jurja.

Osim velikog broj proba koje su nužne za brojne smotre i nastupe širom Lijepe naše ali i izvan njenih granica u Sloveniji i Mađarskoj gdje su predstavljali našu tradiciju i kulturu ovoga kraja, u KUD Klaruš su unazad godinu dana za sav taj uloženi trud, vrijeme i pokoju ozljedu stigle i vrijedne nagrade i priznanja. Nagradu Varaždinske županije, odnosno Priznanje Župana Varaždinske županije u povodu obilježavanja Dana Varaždinske županije primio je Zlatko Peharda, plaketu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije za izniman cjeloživotni doprinos na unapređivanju i promicanju vrijednosti kulturno-umjetničkog amaterizma Varaždinske županije uručena je pak predsjednici KUD Ani Rehvald, a KUD-u Klaruš je prije nekoliko dana, za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja dodijeljena i nagrada, odnosno Plaketa Općine Maruševec – istaknuo je načelnik Klapša te zaključio kako je sve navedeno pravi dokaz da je Općina Maruševec svojevrsni brend kad se govori o očuvanju tradicije i promociji kulture zahvaljujući najboljem KUD-u u Varaždinskoj županiji – KUD-u Klaruš.

Uz koreografije „Šečem, šečem drotičko“ mlađe dječje grupe, „Pod mostec“ starije dječje grupe, „Oj divojko Bunjevko“ prve folklorne postave KUD-a, „Dajte Juri vina da mu nebu zima“ grupe odraslih folkoraša, na 21. Danima folklora u Maruševcu KUD Klaruš je premijerno izveo koreografiju Pjerina Hrvaćanina uz glazbenu obradu Franje Plantaka – „Maruševečki majpan“ u kojoj su predstavljeni davno zaboravljeni svibanjski folklorni običaji maruševečkog kraja. Uvodnu pjesmu, Marijo svibnja kraljice, otpjevala je Danijela Kundija, dok je završna stara pjesma zapisana u Donjem Ladanju, Shajala nam zvezdica.

U raznolikom i nadasve bogatom folklornom programu izvedene su koreografije Hrvatskog zagorja (maruševečki kraj i okolica), Međimurja, Bilogore, Posavine, Moslavine te bunjevačkih Hrvata.

Pucanjem iz kubura Kuburaške udruge Maruševec najavljen je početak manifestacije, dok je kao popratni program pripremljena izložba Etnografske sekcije KUD-a Klaruš s fotografijama iz obiteljskih albuma mještana iz svih naselja Općine Maruševec koje su vrijedno prikupljali Anica Šimunec, Davor Gregur i Sanja Kolenko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje