Povežite se s nama

U fokusu

Za projekt Aglomeracije iskorišteno prvih četiri milijuna kuna iz EU fondova, a radovi tek iduće godine

Objavljeno:

- dana

Međimurci rade, Varaždinci planiraju

Dok se u susjednoj Međimurskoj županiji već naveliko radi na projektu Aglomeracije Čakovec i rekonstrukciji i modernizaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u Varaždinskoj županiji projekt Aglomeracije još je u fazi pripreme. 

Početak radova krajem godine, u proljeće, a možda u ljeto

– Iskorištena su prva sredstva iz EU fondova u iznosu od četiri milijuna kuna, a radi se o izradi projektne dokumentacije koja je nedostajala za provedbu projekta. U tijeku su natječaji i zasad sve ide prema planu iako nemamo utjecaja na njihovo trajanje s obzirom na postupak javne nabave i mogućnost žalbi. No, po svemu sudeći, natječajnu dokumentaciju provest ćemo do kraja godine i očekujemo da ćemo u proljeće iduće godine započeti s radovima. Postoji mogućnost da dio radova započne krajem ove godine, no to ovisi o vremenskim uvjetima – najavio je Vlado Vlašić, direktor Varkoma na današnjoj završnoj konferenciji “Aglomeracija Varaždin s pridruženim aglomeracijama Cestica i Greda”, na kojoj su bili i predstavnici gradova i općina s područja Varaždinske županije uključeni u ovaj projekt.

– Sustav odvodnje otpadnih voda na području Varaždinske županije u potpunosti bi trebao biti riješen 2023. godine – najvio je župan

Prognoze župana Predraga Štromara po pitanju početka radova su drugačije.  

– Imamo još nekih nedoumica oko katastra i zemljišnjih knjiga, no mislim da će svi natječaji do ožujka biti vani, pa bi u ljeto trebali početi raditi. Postavljanje cijevi na području Varaždina moglo bi početi već u ožujku, s obzirom da su pri kraju natječaji za izvođenje kanalizacije u prvom dijelu odvodnje, a radi se i dokumentacija za pročistač. Njegov kapacitet trebao biti takav da prihvati otpadne vode svih općina i Varaždina – najavio je Štromar.

Sve u svemu do 2018., odnosno, 2019. godine glavnina projekta trebala bi biti završena.

– Projekt pročistača treba završiti do kraja 2018. godine, dok je rok za dovršetak kanalizacijskog sustava do kraja 2019. godine. Neke manje aglomeracije se trebaju dovršiti do 2021. godine, odnosno 2023. godine kada bi u potpunosti trebao biti riješen sustav odvodnje otpadnih voda – najavio je župan.

U projekt Aglomeracije Varaždin uključen je Varaždin te 10 općina: Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica. Vrijednost projekta je 800 milijuna kuna. Većinu novaca bit će osigurano iz EU.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati