Povežite se s nama

Međimurje

Za promet svečano otvorena rekonstruirana Ulica kralja Petra Krešimira IV.

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, predstavnici tvrtke Pavlic-asfalt-beton d.o.o. te brojni uzvanici i građani uveličali su otvorenje rekonstruirane Ulice kralja Petra Krešimira IV. u Prelogu.

Podsjećamo, radovi na rekonstrukciji i uređenju Ulice kralja Petra Krešimira IV. započeli su u rujnu ove godine i do kraja studenoga izvedeni su nogostupi, proširena je cesta te su uređena parkirna mjesta. Vrijednost radova iznosila je 1.223.428 kuna s PDV-om, a iste su zajednički financirali Grad Prelog i Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske s iznosom od 600.000 kuna. Spomenuta sredstva su Gradu Prelogu uz ostalih osam općina u Međimurskoj županiji dodijeljena u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu, čija je ukupna vrijednost za Međimursku županiju iznosila 2.129.000 kuna. Radove je izvela tvrtka Pavlic-asfalt-beton iz Goričana, a nadzor je obavljala tvrtka OGP d.o.o. iz Preloga. Sve one koji će prometovati ovom ulicom blagoslovio je domaći župnik prečasni Antun Hoblaj. Gradonačelnik Kolarek u ovoj je prigodi istaknuo želju i potrebu za daljnjim uređenjem ulica na području Grada Preloga.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mursko Središće: započelo uređenje novog dječjeg igralište kod Rudarske etno kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudarska etno kuća, novi turistički proizvod Murskog Središće dobiva dodatni sadržaj namijenjen najmlađima. Naime, ovih je dana započelo uređenje dječjeg igrališta u dvorištu Rudarske kuće, a posebnost je da će biti u rudarskom stilu.

Sadržavat će metalnu ljuljačku za djecu u invalidskim kolicima, dva tobogana, ljuljačku košaru, ljuljačku za malu djecu sa zaštitom, dječji vlak s dva vagona, dječju kućicu, tunel za provlačenje i dvije njihalice.

Projekt uređenja novog dječjeg igrališta većim će se dijelom financirati novcima iz EU fondova, točnije iznosom od 300.000 kuna, dok je preostalih 70.000 kuna osigurano iz gradskoga proračun.

Nastavite čitati

Međimurje

Goričan: škola arheologije kao novi turistički proizvod goričanske nekropole pod tumulima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Tekst pripremila Jelena Berečić, Regionalni turistički centar

U ljudskoj prirodi je potreba da zna što budućnost nosi svakome od nas. Korak tome nam daje arheologija koja uz malo truda pokazuje povijesne činjenice i otkriva nam tajne što se sve u povijesti događalo i oblikovalo nas je u osobe kakve smo i danas. Povijest se ponavlja i tu leži tajna naše budućnosti.

U subotu, 10. travnja, na arheološkoj rekonstrukciji nekropole pod tumulima u Goričanu prvi put je organizirana škola arheologije. Interpretatorica baštine bila je Darija Dunjko koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora. Detalji poput njihova života, vjerovanja u zagrobni život, svih legendi o kralju Arturu i povezanosti s Asterixom i Obelixom su prestali biti misterija i postali stvarnost. Glavni organizator događanja je Općina Goričan, a Turistička zajednica Međimurske županije i Regionalni turistički centar su se priključili kao turistička podrška.

Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, sa svojom zamjenicom Ines Bašnec prezentirao je nastavak razvoja navedenog turističkog proizvoda putem novoga projekta rekonstrukcije keltskog sela koje će se u budućnosti graditi odmah uz samu Nekropolu pod tumulima i samim time upotpuniti jednu cjelinu povijesne vrijednosti. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula u kratkim crtama prezentirao je ideju o izgledu i funkcionalnosti samoga interpretacijskog centra koji svoje mjesto zauzima u Eko muzeju „Međimurje malo“. Voditeljica Regionalnoga turističkog centra, Jelena Berečić, u znak konkretne podrške ovakvim projektima organizirala je dolazak grupe iz Zagreba koje je potaknula želja da upoznaju rodni kraj jedne članice njihove grupe, Općinu Goričan. Sami itinerar izleta je započeo na Mađerkinu bregu, međimurskome prirodnom vidikovcu, nastavio se uz kvalitetnu kapljicu vina vinarije Cmrečnjak i obilazak Mlina na Muri i interpretacijskog centra koji je dio Eko muzeja „Međimurje malo“.

Sve kojima smo uspjeli zagolicati maštu pozivamo da u budućem periodu budu dijelom škole arheologije koja će se udomaćiti kao novi turistički proizvod u ponudi međimurske destinacije. Sve dodatne informacije o novom turističkom proizvodu mogu se pronaći na internetskoj stranici Visit Medimurje.

Nastavite čitati