Povežite se s nama

Međimurje

Za socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu dobili 350.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) proširila je svoj prostor na novih 150 četvornih metara, opremila je dvije multisenzoričke dvorane u kojima započinje program poludnevnog boravka za djecu s autističnim teškoćama, opremljen je dijagnostički centar, a uskoro će dobiti i dijagnostički tim.

– Proteklih godinu dana vrlo smo aktivno radili zahvaljujući kontinuiranoj podršci Međimurske županije te postajemo lokalni model socijalnih usluga i rane intervencije, kojom se bavimo. Naša inovativnost se prenosi na druge krajeve Hrvatske, ali i šire, upravo zahvaljujući sufinanciranju na razini državnog, županijskog i lokalnog proračuna, pri čemu pomažu i roditelji korisnika – rekla je izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko.

A kako bi opravdao sve što je direktorica Pucko istaknula, međimurski župan Matija Posavec potpisao je ugovor o dodjeli 350.000 kuna za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije.

– Sustavna briga na svim razinama izrazito je važna, jer da bi naša zajednica bila čvrsta i dobro organizirana, moramo brinuti i o njezinim najranjivijim skupinama – istaknuo je Posavec.

– Međimurska županija razvija model koji je primjer svima u Hrvatskoj, Prvi smo sredstvima Europske unije razvili socijalni i akcijski plan koji nastavljamo provoditi u smjeru zadovoljenja osnovnih životnih potreba. To pokazuju svi projekti koje provodimo za osobe s invaliditetom, za mlade, osobe starije životne dobi i sve one koji su zatečeni u nekoj situaciji u kojoj im je potrebna pomoć – dodala je Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu.

MURID je zasad jedini pružatelj socijalne usluge rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zbog čega mnogi njihovi korisnici dolaze iz drugih županija, a pokretači su i inovativnog modela 20-satne terapije, na temelju koje će zajedno s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom provoditi znanstvenu studiju o učinkovitosti kako bi mogli dokazati potrebu za financiranjem programa.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati