Povežite se s nama

Život i društvo

Zabavni turnir u odbojci: igrali nogometaši, košarkaši, nogometašice…

Objavljeno:

- dana

Dan Grada Lepoglave

Rođendanska proslava Lepoglave je počela.

Sedmodnevna događanja su započela odbojkaškim turnirom devet ekipa. Natjecali su se  Nogometni klub Lepoglava, Klub igrača malog nogometa, Košarkaški klub Lepoglava, Ženski odbojkaški klub Lepoglava, Ženski nogometni klub Lepoglava, Udruga za šport i rekreaciju “Sport za sve” Višnjica te ekipa Grada Lepoglave, učiteljska ekipa pod nazivom “Umreženi učitelji” te ekipa članova Teniskog kluba Lepoglava i Planinarskog društva “Pusti duh”.

Nakon višesatnog sportskog nadmetanja pobjeda je pripala mladim lepoglavskim odbojkašicama Ženskog odbojkaškog kluba Lepoglava, koje su u finalu pobijedile  ekipu Teniskog kluba Lepoglava i Planinarskog društva “Pusti duh”.

U borbi za treće mjesto Ženski nogometni klub Lepoglava savladao je Košarkaški klub Lepoglavu.

Program prvog dana obilježavanja Dana Grada nastavljen je u Domu kulture uz večer glazbe i teatra za koju se pobrinuo KUD Lepoglavski pušlek.

Pušleki, stariji i oni mlađi, na satiričan su način prikazali jedan načelnički radni dan te probleme s kojima se susreću osnovnoškolci. U glazbenom djelu večeri, pjevačka je sekcija KUD-a okupljenu publiku razveselila pjesmom.

Na ugodnoj je večeri članovima KUD-a Lepoglavski pušlek zahvalio gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši im  što čuvaju lepoglavsku tradiciju i njeguju lepoglavski govor.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje