Povežite se s nama

Život i društvo

Zabrinjavajući trend u V. Toplicama: za 67 posto porastao broj prometnih nesreća

Vijeće za komunalnu prevenciju Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama održana je sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju koju je predvodila njegova predsjednica i gradonačelnica Dragica Ratković.

I dok je s jedne strane pohvaljena činjenica da je u 2018. godini zabilježeno deset kaznenih djela manje nego godinu dana ranije, brine podatak o povećanju broja prometnih nesreća za čak 67 posto.

– Tome treba pridodati i čak 29 posto više ozlijeđenih dok je jedna osoba smrtno stradala. Treba imati na umu da je proteklih godina porasla gustoća prometa kroz većinu gradskih naselja, a samim time i rizik od prometnih nesreća je daleko veći – rečeno je na Vijeću tijekom rasprave.

Kao jedan od problema u prometu istaknut je primjer Tuhovca, naselja u kojem školski autobus staje na nekoliko mjesta i prikuplja djecu te ih odvozi u školu. Problem predstavljaju velike brzine automobila, ali i gusti kamionski promet.

– Već smo nekoliko puta na Gradskom vijeću Varaždinskih Toplica predlagali inicijative oko obilježavanja i osvjetljivanja pješačkog prijelaza, ali i druge mjere poput dodatnih prometnih znakova, ležećih policajaca, mjerača brzina… Znamo da policija provodi brojne preventivne, ali i represivne mjere, ali će se veća sigurnost na prometnici kroz Tuhovec postići nakon provedene rekonstrukcije. Grad će i dalje ustrajati na inicijativi prema nadležnim institucijama kako bi se dodatnim mjerama postigla veća sigurnost – naglasila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Iako je broj kaznenih djela smanjen, ostao je gotovo jednaki broj provala i krađa, posebno u vikendice.
– I tom će se problemu u većoj mjeri doskočiti nakon što na još nekoliko lokacija postavimo video nadzor. Ova inicijativa je dobro prihvaćena kod naših građana, pa je sve više onih koji i na stambene zgrade postavljaju video nadzor, kako bi se spriječili pokušaji provala i krađa – rekla je gradonačelnica Ratković.

Grad velikih problema ima i s ilegalnim odbacivanjem otpada u okoliš. Nelegalno bacanje smeća poprimilo je velike razmjere, a gradskom komunalnom redarstvu u većini takvih slučajeva su vezane ruke. Naime, nakon što se pronađe ilegalni deponij, krivac za bacanje smeća ostaje nepoznat, a Gradu ostaje troška zbrinjavanja odlagališta.

– A taj iznos na godišnjoj razini premašuje nekoliko stotina tisuća kuna. Jedno od rješenja je da na teren izlaze inspektori Ministarstva zaštite okoliša, ali oni nisu toliko ažurni. Pokušat ćemo takve slučajeve prijaviti policiji na čiji se poziv inspektori Ministarstva moraju odazvati. Vjerujem, također, da ćemo izgradnjom reciklažnog dvorišta smanjiti broj slučajeva ilegalno odbacivanja otpada. Važno je edukativno i preventivno djelovati prema našim građanima te im ukazati na sve dostupne načine za legalno zbrinjavanje otpada – zaključila je Ratković.

Toplička vatrogasna zajednica upozorila je na problem paljenja na otvorenom. Iako je posljednjih godina manje otvorenih požara, štete koje nastaju prilikom nesavjesnog paljenja korova su sve veće.
– Vatrogasce treba pozvati na kontrolirano spaljivanje. Na taj način sprečavaju se sve neželjene posljedice. U pripremi je i novi Zakon kojim će se zabraniti bilo kakav oblik spaljivanja na otvorenom jer se troše preveliki novci u slučaju intervencija i sanacija požarišta – otkrili su vatrogasci.

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje