Povežite se s nama

U fokusu

HNS i SDP terete načelnika Vidovca za dodjelu posla HDZ-ovcu, a o tome odlučivala i SDP-ovka Livija Faić

Objavljeno:

- dana

REVANŠ ZA AFERU EURO CONSULTING?

Klub oporbenih vijećnika HNS-a i SDP-a Općine Vidovec javno je zatražio od načelnika Općine Vidovec očitovanje o natječaju provedenom za izgradnju etno-kuće, odnosno Kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra u Domitrovcu.

Načelnik Vidovca Bruno Hranić je 15. veljače ugovor o gradnji etno-kuće vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna potpisao s GK Grupom iz Varaždina. Za oporbene vijećnike je sporno što je posao dobila tvrtka u vlasništvu člana HDZ-a Roberta Gotića, a član te stranke je i načelnik Hranić.

– Ovaj postupak javne nabave podsjeća na novu aferu HDZ-a, a podsjećamo vas da ste kampanju za parlamentarne izbore vodili pod sloganom „Vjerodostojno“  – navode oporbeni vijećnici.

Ne znaju za Elektronički oglasnik javne nabave?

Pogleda li se Elektronički oglasnik javne nabave, vidljivo je da je Općina Vidovec postupak javne nabave za izbor izvođača radova za gradnju etno-kuće pokrenula još u rujnu prošle godine. Iz objavljenog zapisnika je vidljivo da je stiglo ukupno šest ponuda, a GK Grupa je izabrana budući da je njihova ponuda bila najpovoljnija.

Žalbu na takvu odluku podnijeli su zajednica ponuditelja Zagorje-Tehnobeton i Vodolim, no Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ju je 17. siječnja ove godine odbila kao nepravodobnu.

Zanimljivo je da su javno dostupne i objavljene podatke, koje smo mi uspjeli naći za nekoliko minuta, oporbeni vijećnici odlučili zatražiti od načelnika Hranića, i to putem priopćenja.

Iz objavljenih dokumenata je vidljivo da je članica povjerenstva, koje je donosilo odluku o izboru ponuđača, bila i Livija Faić, članica SDP-a.

Zadnja stranica zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda objavljena na Elektroničkom oglasniku javne nabave

Reakcija tek nakon afere Euro Consulting…

Stoga se postavlja pitanje je li riječ o odgovoru HNS-a i SDP-a na aferu Euro Consulting, a riječ je o tvrtki u vlasništvu člana HNS-a Nikole Kučiša, donedavno najbližeg suradnika župana Predraga Štromara. Riječ je, naime, o bivšem direktoru AZRA-e.

Sumnja se na namještanje natječaja budući da su u javnost procurjeli dokumenti iz kojih je vidljivo da je, umjesto četiri nogometna kluba iz varaždinskih prigradskih naselja, postupak bagatelne javne nabave proveo Euro Consulting.

Vidovečki vijećnici sada, neposredno nakon otkrivanja te afere, od načelnika Hranića traže da javno kaže i odakle planira osigurati sredstva za projekt etno-kuće.

– U proračunu je, kako je poznato, osigurano pedeset posto sredstava spomenute vrijednosti projekta, a ostatak ste rekli da očekujete iz EU fondova. Međutim, projekt niste prijavili, pa nas zanima hoće li sve stati na rekla- kazala, što ne bi bilo prvi put, ili se novac preko ministarstava u vrijeme vaše vjerodostojne Vlade dijeli na temelju usmenih dogovora? Ako ste u međuvremenu bez našeg znanja projekt prijavili molimo vas da nas o tome izvijestite – istaknuli su u priopćenju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / Općina Vidovec

U fokusu

Održan seminar zbog sve veće opasnosti za vatrogasce na odlagalištima otpada i reciklažnim dvorištima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu održan je u srijedu jednodnevni seminar „Vatrogasne intervencije i opasnosti za vatrogasce na reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada“.

Organiziran u suradnji Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) i Hrvatske vatrogasne zajednice, seminar se bavio tematikom s kojom se vatrogasci često susreću u svojim intervencijama, a koja je osobito aktualna posljednjih dana kada se i Zagreb suočava s incidentnom situacijom na odlagalištu otpada.

Pritom je nekoliko radnika stradalo, a u kojoj su također bili angažirani vatrogasci.

Uvodno izlaganje su održali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik UPVH-a, ujedno zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Zapovjednik Tucaković ovom je prilikom održao prezentaciju na temu Požari plastike pri čemu je ukazao na specifičnosti i učinke te naveo primjere iz bliske prošlosti.

– Ovdje je posebno važno naglasiti da se ozljede vatrogasaca neminovno događaju na intervencijama, ali stalnim proširenjem znanja, kompetencija i vještina utječemo na njihovo smanjivanje. I u narednom razdoblju planiraju se organizirati seminari i stručni skupovi u kojima će važnu ulogu imati Državna vatrogasna škola – istaknuo je Tucaković te zahvalio UPVH-u na suorganizaciji današnjeg seminara.

Seminar je okupio vatrogasne stručnjake iz cijele Hrvatske: zapovjednika VZ Grada Zagreba Sinišu Jembriha, zapovjednika VZŽ Varaždinske Željka Nagyja,  zapovjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Marija Paluha, zapovjednika VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josipa Hegera, zapovjednika VZŽ Zagrebačke Darija Kezerića, zapovjednika VZŽ Ličko-senjske Zvonimira Lončarića te predsjednika VZŽ Karlovačke Roberta Hranilovića, kao i brojne vatrogasce iz cijele RH. 

Predavanja su obuhvaćala teme zapovijedanja i taktičkog raspoređivanja vatrogasaca na požaru reciklažnih dvorišta, problematike toksičnih učinaka spojeva koji nastaju gorenjem otpada, odnosa učinkovitosti gašenja u odnosu na provedene mjere zaštite od požara.

Jedna od tema bavi se i preventivnim mjerama zaštite zdravlja vatrogasaca, a na seminaru su izneseni i statistički podaci vezani za požare odlagališta otpada te preporuke za unaprjeđenje preventivnog pristupa postupanja vatrogasne službe i drugih subjekata.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje