Povežite se s nama

U fokusu

HNS i SDP terete načelnika Vidovca za dodjelu posla HDZ-ovcu, a o tome odlučivala i SDP-ovka Livija Faić

Objavljeno:

- dana

REVANŠ ZA AFERU EURO CONSULTING?

Klub oporbenih vijećnika HNS-a i SDP-a Općine Vidovec javno je zatražio od načelnika Općine Vidovec očitovanje o natječaju provedenom za izgradnju etno-kuće, odnosno Kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra u Domitrovcu.

Načelnik Vidovca Bruno Hranić je 15. veljače ugovor o gradnji etno-kuće vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna potpisao s GK Grupom iz Varaždina. Za oporbene vijećnike je sporno što je posao dobila tvrtka u vlasništvu člana HDZ-a Roberta Gotića, a član te stranke je i načelnik Hranić.

– Ovaj postupak javne nabave podsjeća na novu aferu HDZ-a, a podsjećamo vas da ste kampanju za parlamentarne izbore vodili pod sloganom „Vjerodostojno“  – navode oporbeni vijećnici.

Ne znaju za Elektronički oglasnik javne nabave?

Pogleda li se Elektronički oglasnik javne nabave, vidljivo je da je Općina Vidovec postupak javne nabave za izbor izvođača radova za gradnju etno-kuće pokrenula još u rujnu prošle godine. Iz objavljenog zapisnika je vidljivo da je stiglo ukupno šest ponuda, a GK Grupa je izabrana budući da je njihova ponuda bila najpovoljnija.

Žalbu na takvu odluku podnijeli su zajednica ponuditelja Zagorje-Tehnobeton i Vodolim, no Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ju je 17. siječnja ove godine odbila kao nepravodobnu.

Zanimljivo je da su javno dostupne i objavljene podatke, koje smo mi uspjeli naći za nekoliko minuta, oporbeni vijećnici odlučili zatražiti od načelnika Hranića, i to putem priopćenja.

Iz objavljenih dokumenata je vidljivo da je članica povjerenstva, koje je donosilo odluku o izboru ponuđača, bila i Livija Faić, članica SDP-a.

Zadnja stranica zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda objavljena na Elektroničkom oglasniku javne nabave

Reakcija tek nakon afere Euro Consulting…

Stoga se postavlja pitanje je li riječ o odgovoru HNS-a i SDP-a na aferu Euro Consulting, a riječ je o tvrtki u vlasništvu člana HNS-a Nikole Kučiša, donedavno najbližeg suradnika župana Predraga Štromara. Riječ je, naime, o bivšem direktoru AZRA-e.

Sumnja se na namještanje natječaja budući da su u javnost procurjeli dokumenti iz kojih je vidljivo da je, umjesto četiri nogometna kluba iz varaždinskih prigradskih naselja, postupak bagatelne javne nabave proveo Euro Consulting.

Vidovečki vijećnici sada, neposredno nakon otkrivanja te afere, od načelnika Hranića traže da javno kaže i odakle planira osigurati sredstva za projekt etno-kuće.

– U proračunu je, kako je poznato, osigurano pedeset posto sredstava spomenute vrijednosti projekta, a ostatak ste rekli da očekujete iz EU fondova. Međutim, projekt niste prijavili, pa nas zanima hoće li sve stati na rekla- kazala, što ne bi bilo prvi put, ili se novac preko ministarstava u vrijeme vaše vjerodostojne Vlade dijeli na temelju usmenih dogovora? Ako ste u međuvremenu bez našeg znanja projekt prijavili molimo vas da nas o tome izvijestite – istaknuli su u priopćenju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / Općina Vidovec

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati