Povežite se s nama

Novosti

Zašto sindikat (opet) šuti?

Objavljeno:

- dana

Lista potvrdila da Varteks više od dvije godine nije uplaćivao doprinose za obavezno osiguran

Nakon objave poreznih dužnika Hrvatske prošli tjedan, sve je jasno: tvrtka Varteks doprinose na plaće svojim radnicima očigledno nije isplaćivala više od dvije godine.

Naime, od  ukupnog Varteksovog poreznog duga državi koji iznosi 103,78 milijuna kuna, većina tog duga, točnije 84,9 milijuna kuna, otpada na dug doprinosa za obavezna osiguranja. 

Zašto opet šute?

Međutim, u najvećoj hrvatskoj tekstilnoj i modnoj tvrtki o tome šute. Na naš upit kako komentiraju poziciju Varteksa na listi poreznih dužnika, strukturu duga, pitanje otplate i znači li da Varteks s 84,9 milijuna kuna duga za doprinose nije zaposlenicima uplaćivao doprinose više od dvije godine, što je svojedobno za Regionalni tjednik potvrdila i predsjednica sindikata Varteks Melita Kliček, iz te su tvrtke odgovorili ono što je već manje-više poznato.
 
– Nelikvidnost u realnom sektoru, a osobito u industriji, manifestira se i u poslovanju Varteksa, čime je znatno otežano podmirenje financijskih obveza. U uvjetima smanjene potrošnje i rasta nezaposlenosti Varteks je bio prisiljen provesti restruktuiranje koje je dodatno opteretilo likvidnost. Porezni dug, koji je nastao zadnjih nekoliko kriznih godina, s državom nastojimo riješiti već dvije godine i o tome smo u više navrata informirali javnost. Nažalost, zbog izostanka antirecesijskih mjera, dug prema državi do danas nismo uspjeli riješiti, ali očekujemo rješenje do kraja rujna – očitovali su se iz Odjela korporativnih komunikacija Varteksa.
 
Zanimljivo je da dug Varteksa za obavezna osiguranja nije željela previše komentirati ni Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske (TOKG) pod čije okrilje spada i Varteksov sindikat. Ipak, poručila je da prava radnika nisu ugrožena u smislu da bi im bile uskraćene usluge zdravstva ili mirovinskog sustava ako poslodavac ne plaća doprinose.
 
– Radnici ostvaruju svoja prava kao osiguranici, a na vjerovniku, odnosno na osiguratelju i Poreznoj upravi je da se pobrinu za naplatu tražbine koju imaju prema poslodavcu. S tim u vezi može se pokrenuti stečaj radi naplate, zatražiti hipotekarno osiguranje na imovini poslodavca ili na drugi način zaštititi svoju tražbinu – pojasnila je Šokčević i poručila da bi bilo suludo inzistirati na stečaju Varteksa kako bi se naplatio dug po osnovi doprinosa. Čelnica tog sindikata uputila nas je na Varteksov sindikat. međutim, u njemu, očito je, o tome ne žele razgovarati.
– Na moru sam, ne čujem vas dobro – rekla je Melita Kliček, predsjednica sindikata Varteksa koja se nakon toga na telefon više nije javila.

Važna stvar

Da je riječ o pitanju koje itekako zanima Varteksove radnike, potvrdio je Franjo Veble, regionalni povjerenik SSSH. Iako nas je i on uputio na Varteksov sindikat, rekao je da bi se na osnovi dugovanja doprinosa za obavezna osiguranja moglo zaključiti da Varteks doprinose radnicima nije uplaćivao više od dvije godine.  
 
 – Posljedice toga radnici će osjetiti odlaskom u mirovinu, koja će im biti umanjena za sve što im nije uplaćivano u fondove – upozorio je Veble koji pozdravlja objavu lista poreznih dužnika, ali poručuje da se na tome sada ne smije stati. 
 
Na toj je listi upravo Varteks sa svojim dugom vodeći među poduzećima iz Varaždinske županije, odnosno peti na hrvatskoj listi najvećih poreznih dužnika među pravnim osobama. Varteksova pozicija na “Linićevoj crnoj listi” bila bi još gora da nije došlo do reorganizacije u sklopu koje su iz te kompanije izdvojena poduzeća koja su se također našla na popisu: Varteks odjeća s dugom od gotovo 19 milijuna kuna, Varteks Ludbreg s nešto više od četiri milijuna kuna te Varteks Bednja s dugom od 2,5 milijuna kuna. 

Pročelnik Vlašić: Znam za dug i otplaćujem ga!

Uz Varteks, među najvećim poreznim dužnicima iz Varaždinske županije na popisu Porezne uprave je tvrtka Bor iz Novog Marofa s dugom od oko 25 milijuna kuna, a na trećem mjestu s nešto manjim dugom u iznosu od oko 24,1 milijun kuna),  nalazi se tvrtka Bagerkop-Rauš. 
Od obrtnika najveći porezni dug ima Mladen Nađ iz Varaždina s dugom od 1,8 milijuna kuna.
 
– Ako netko tebi ne plaća, ne možeš ni ti državi – komentirao je Mladen Nađ, obrtnik koji uz soboslikarski obrt ima i građevinski inženjering, a koji je bio jedan od rijetkih koji je uopće bio spreman prokomentirati svoj porezni dug. 
 
Na drugom mjestu je Zvonimir Martinović s dugom od gotovo 1,4 milijuna kuna, a trećem Krunoslav Bešenić, sin bivše vlasnice tvornice BBS iz Podruta Barbare Bešenić s dugom od 1,3 milijuna kuna.
 
Među građanima najveći dužnik iz Varaždinske županije je Boris Rauš iz Novog Marofa, koji državi duguje čak 5,3 milijuna kuna, drugi je Franjo Cirković iz Varaždina s 3,8 milijuna, a treći Damir Golub iz Žigrovca s 3,1 milijuna.
 
Na listi poreznih dužnika našla su se i neka poznata imena poput bivših nogometaša NK Varaždin Ivana Režića i Igora Jančevskog, ali i poznate osobe za koje se kasnije pokazalo da s “pravim” osobama nemaju nikakve veze osim što dijele – isto ime i prezime! Među njima je varaždinska sopranistica Valentina Fijačko, koja je demantirala navode da je na listi dužnika Porezne uprave ukazujući na godine rođenja. 
– Ja sam 1977. godište – upozorila je s obzirom na to da je Valentina Fijačko s liste 1973. godište. 
 
Najviše pozornosti ipak su privukli porezni dužnici iz Grada Varaždina: pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline Vlado Vlašić s dugom od oko 220.000 kuna i bivša pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Darinka Hajduk-Vučić s dugom nešto većim od 15.000 kuna. 
 
– Vezano na vaš upit oko mog poreznog ,duga mogu reći da znam kakav je dug, kako je nastao i da ga otplaćujem – kratko se očitovao Vlado Vlašić. 
Kako na dugovanja gradskih dužnosnika gledaju u Gradu Varaždinu, ne znamo jer do zaključenja broja očitovanje u vezi toga nismo dobili. 

Novomarofski laburisti: gradio luksuznu kuću, a na porez zaboravio?!

– Među najvećim poreznim dužnicima s područja grada Novog Marofa su neki vodeći i utjecajni političari, pretežno iz redova HNS-a – izvijestili su u priopćenju članovi novomarofskog ogranka Hrvatskih laburista – stranke rada. Navode kako neslavnu listu poreznih dužnika, poduzetnika iz redova HNS-a predvodi gradski vijećnik i donedavni predsjednik MO-a Završje Dejan Biškup s 251.745,41 kunu duga.

– Njegov iznimno velik dug niti ne čudi s obzirom na to da je sa svojom suprugom u 2010. godini izgradio novu luksuznu kuću u Beli vrijednu više do 100.000 eura, pa su očito obveze prema državi i dobavljačima, kojima duguje više od milijun kuna, ostale u drugom planu – poručuju novomarofski laburisti.

Nadalje navode kako njega na listi dužnika slijedi gradski vijećnik Mario Košćak s 205.628,23 kuna duga u čijem slučaju pozamašni dug i problemi u vođenju vlastitog posla za HNS su očito bili zadovoljavajuća kvalifikacija, a na listi dužnika je još jedna gradska vijećnica Štefanija Zidar, koju porezni dug od 167.109,44 kuna nije spriječio da po drugi put obnaša dužnost predsjednice MO-a Purgari. Novomarofski laburisti su izračunali da zahvaljujući samo toj trojki Klub vijećnika HNS-a duguje preko 600.000 kuna poreza, zbog čega su ih nazvali “Klubom poreznih dužnika”. Upozoravaju da bi dug tog “kluba” bio još i veći da se neslavnoj trojki vijećnika pridodaju i brojni drugi istaknuti dužnosnici iz redova te stranke, poput Mladena Kovača, građevinskog poduzetnika iz Ključa čiji porezni dug premašuje čak 321.000 kuna. – Njemu na prošlim lokalnim izborima 2009. godine nije puno nedostajalo da postane gradski vijećnik HNS-a i time 4. član “Kluba poreznih dužnika” te stranke. Nama laburistima neshvatljivo je da vijećnici HNS-a sami ne plaćaju porez i privatno loše posluju, ali jako dobro znaju kako treba raspolagati s tuđim porezom i kako treba poslovati Grad i njegova trgovačka društva i ustanove – istaknuli su u svom priopćenju novomarofski labursiti te se pitaju: “Je li loše poslovanje i gomilanje dugova glavni kriterij za napredovanje u toj stranci?”

TKO NE PLAĆA POREZ DRŽAVI? 

Na listi poreznih dužnika za Varaždinsku županiju Porezne uprave Ministarstva financija nalazi se čak 3.761 građanin, 296 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, te 191 pravna osoba, odnosno poduzeća. Zanimanje javnosti, uz najveće dužnike, privukli su osobe poznate široj varaždinskoj javnosti, pa na toj listi, uz dva gradska službenika, ima nogometaša, odvjetnik…

 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje