Povežite se s nama

U fokusu

Zauvijek nas je napustio Varaždinac Krunoslav Lekić, plastični kirurg čiji je doprinos struci nemjerljiv

Objavljeno:

- dana

U 73. godini zauvijek nas je napustio poznati varaždinski liječnik Krunoslav Lekić.

On je preminuo u varaždinskoj Bolnici od posljedica koronavirusa.

Rođen je 4. listopada 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Varaždinu, da bi 1968. godine upisao Medicinski fakultet u Zagrebu. Diplomirao je 1975. godine, a godinu dana kasnije položio je stručni ispit.

U varaždinskoj Bolnici prvo je radio na hitnoj medicinskoj pomoći, da bi 1978. godine postao sekundarijat na odjelu kirurgije. Godine 1979. započeo je specijalizaciju iz plastične i rekonstruktivne kirurgije, a 1984. godine položio je specijalistički ispit iz plastične kirurgije te je postao  liječnik specijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije u OB Varaždin. Bio je voditelj odjela plastične kirurgije, a umirovio se 2018. godine.

Kao prvi uži specijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin dao je neizmjeran doprinos razvoju te grane kirurgije te je uveo nove metode i postupke u liječenju.

U više od 40 godina rada educirao je brojne liječnike svih kirurških struka.

– Slobodan sam reći da su svi sada aktivni specijalisti Službe naučili po barem jedan trik ili šav od Lekića.  Iznimno marljiv, iznimno uporan, često tvrdoglav, sa uvijek  punom čekaonicom redovito se borio za više sala, više instrumentarki i više posla – rekao je Marko Hlebar, šef varaždinske Kirurgije na komemoraciji u Općoj bolnici Varaždin za preminulog Lekića.

– U vrijeme teškog funkcioniranja odjela, kada smo imali manjak liječnika, usprkos svojim godinama i bolesti potpisao je više ugovora o produženju rada, dalje predano radio i educirao mlade kolege. Omogućio je opstojnost odjela plastične kirurgije. To se nikada neće zaboraviti. Danas je odjel plastične kirurgije jači nego ikada,  ima četiri uža specijalista i dvije liječnice na specijalizaciji.  Bez doprinosa doktora Lekića to ne bi bilo moguće. Prvo izražavam zahvalnost doktoru Lekiću, na više od 40 godina predanog rada i lijepe suradnje. Potom njegovoj obitelji od koje je uzimao vrijeme koje je nesebično provodio radeći s nama. Osjećam potrebu zahvaliti i kolegicama i kolegama odjela za anesteziju te njihovim medicinskim sestrama koji su uložili izniman trud u liječenju našeg kolege, pokušali mu pomoći i koji su bili uz njega u teškim trenutcima. Poštovanom kolegi želim mir i spokoj koji je čestito zaslužio – zaključio je u govoru Hlebar.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje