Povežite se s nama

Međimurje

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije bogatiji za reanimobil vrijedan 524 tisuće kuna

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

Objavljeno:

- dana

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije dobio je danas još jedno novo vozilo – reanimobil.

Nastavak je to najvećeg ulaganja u zdravstveni sustav od strane Međimurske županije.

Reanimobil koji će se koristiti u službi hitne medicinske pomoći opremljen je svom potrebnom opremom te će se moći obavljati reanimacija životno ugroženih pacijenata u vožnji, tijekom transporta ili intervencije. Vrijednost vozila je 524 000 kuna što je osigurano u Proračunu Međimurske županije.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Tomislav Novinšćak rekao je kako je ovo već sedmo vozilo u voznom parku što će podići standard hitne medicine u Međimurju, obzirom da Zavod za hitnu medicinu osim u Čakovcu ispostave ima u Prelogu i Murskom Središću.

– Brzina liječničke intervencije često puta spašava život stoga je važno imati moderna i opremljena vozila. Vozila hitne medicine rade u prosjeku 150 000 km godišnje u 11 000 vanjskih intervencija na terenu te 20 timova, od čega ih je 10 u Čakovcu i po 5 timova u Prelogu i Murskom Središću. Unutar reanimobila se nalazi vrlo važna oprema poput defibrilatora, respiratora, EKG uređaja koji su važni za reanimaciju. Vozilo je opremljeno prema zadnjim standardima te ima specifičnosti poput rasvjetnih tijela koje su integrirana u vozilo, a unutra se nalaze dva akumulatora za punjenje uređaja, klimatizacijski sustav i GPS lokatori. Cilj Zavoda za hitnu medicinu je obnova voznog parka sukladno svim standardima – kazao je Novinščak.

– Ovim vozilom moderniziramo i pomlađujemo naš vozni park. Vozilo je nove generacije s potpuno novim motorom i koncepcijski drugačiji od prethodnih, potpuno klimatizirano za pacijente – rekao je Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Župan Posavec spomenuo je i planove za iduću godinu: „U proračunu za 2019.godinu već su osigurana sredstva od gotovo pola milijuna kuna za financiranje ispostave hitne medicine u Murskom Središću, nastavit ćemo s obnovom zgrada i nabavkom nove opreme tako da će i iduće godine ovaj prostor biti veliko gradilište. Nakon toga očekuje nas izgradnja pristupne ceste s ciljem nesmetanog ulaska i izlaska vozila tj. rekonstrukcija ulaza u prostor gdje su naše zdravstvene ustanove.“

Međimurje

Grad Mursko Središće želi pomoći Općini Narda koja je stradala u poplavama i tornadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Mađarskom dijelu Gradišća uz samu granicu s Austrijom je Općina Narda koja je pobratimljena s Gradom Mursko Središće, a suradnja je na visokom nivou.

Ljudi se međusobno poznaju, razmjenjuju se kulturni, sportski i drugi sadržaji, Grad Mursko Središće pomagao je u očuvanju hrvatske kulture pjesme i plesa te je tako prošle godine izdana pjesmarica starih gradiščanskih pjesama. Grad Mursko Središće također je pomagao kod ponovnog otvaranja dječjeg vrtića na način da je donirao određena sredstva, a gradonačelnik Dražen Srpak se osobno založio kod Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine te su i oni također pomogli u tome.

Dugogodišnje veze i suradnja urodili su i iskrenim prijateljstvima te je stoga čelne ljude Murskog Središća izuzetno pogodilo ovo što im se desilo; poplava i tornado. Gradonačelnik Srpak je razgovarao s načelnicom Općine Narda Kristinom Glavanić te s našim veleposlanikom u Budimpešti Andrlićem u svrhu moguće pomoći pobratimljenoj općini. Načelnica Općine zamolila je gradonačelnika da se još pričeka jer se ionako zbog trenutne kiše i natopljenog terena ne može puno učiniti, a da će se o mogućoj pomoći još ubrzo očitovati, a nakon toga će Grad Mursko Središće u skladu sa svojim mogućnostima isto i učiniti.

Sreća je što nema stradalih, a vjerujemo da će se uz pomoć njihove Županije, Mađarske države, hrvatskog veleposlanstva pa i Grada Mursko Središće stvari brzo dovesti u red.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani Općine Nedelišće traju do 22. lipnja, a za zabavu je zadužen Leteći odred

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 6. lipnja, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak predstavio je program Dana Općine, ali i nove prostore Općine.

Općina je prošle godine kupila prostor na adresi Maršala Tita 1 od banke, a sada su tamo smjestili ured Turističke zajednice područja Srce Međimurja, ured gerontodomaćica iz projekta “Zaželi”, ured komunalnog redara te ured uprave komunalnog poduzeća Ned-Kom. Ukupno ulaganje u prostore od 110 metara četvornih iznosi oko 150.000 eura.

Predstavljen je i program Dana Općine Nedelišće koji traje od 6. do 22. lipnja.

Tijekom dolazećeg vikenda održat će se niz događanja; završna svečanost vrtića “Zvončić”, predstavljanje knjige, 40. smotra Međimurske popevke i ribolovni Kup Općine Nedelišće.

Svečana sjednica općinskog Vijeća održat će se u Atonu 13. lipnja od 18 sati.

Vrhunac proslave bit će 15. lipnja povodom blagdana svetog Vida, a najviše toga će se odvijati kod MESAP-a, u dvorištu. Utrka počinje u 9 sati, od 17 sati zabavlja bend “Izgubljeni”, a od 18 sati gleda se Europsko nogometno prvenstvo na kojem Hrvatska igra protiv Španjolske. Od 20 sati na pozornicu će stupiti bend “Dobre vibracije”, a zabavna subota završava koncertom Letećeg odreda od 22 sata.

Donosimo i kompletan program.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje