Povežite se s nama

Međimurje

Zavod za javno zdravstvo MŽ predavanjem obilježio Svjetski dan tuberkuloze

Objavljeno:

- dana

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pridružio se obilježavanju Svjetskog dana tuberkuloze predavanjem o toj zaraznoj bolesti članovima Udruge slijepih Međimurske županije.

Predavanje je održano u sklopu projekta “Rekrea(k)tiva” koji provodi Udruga slijepih u partnerstvu sa Zavodom. Održala ga je Maja Židov Megla, dr. med., dok je prim. Marina Payerl-Pal pozdravila sve uzvanike i spremno odgovarala na brojna pitanja članova Udruge.

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se 24. ožujka svake godine u čast Robertu Kochu koji je na taj dan prezentirao svoje otkriće, Mycobacterium tuberculosis, kao uzročnika tuberkuloze. Organiziranjem akcija diljem svijeta želi se zajednički pridonijeti kontroli i zaustavljanju tuberkuloze, koja i dalje predstavlja globalni javnozdravstveni problem te je jedan od vodećih uzroka smrti od zaraznih bolesti: od nje godišnje umire nekoliko milijuna ljudi.

Nacionalni program

Mnoge zemlje napravile su svoj nacionalni program suzbijanja tuberkuloze. Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske donijelo je još 1996. godine Nacionalni program za suzbijanje tuberkuloze, koji razrađuje mjere suzbijanja i sprečavanja te bolesti. Mjere se sastoje u prevenciji, otkrivanju i liječenju tuberkuloze, evidenciji oboljelih i liječenih te evaluaciji provedenih mjera i nadzoru nad njima.

Iako je tuberkuloza izlječiva bolest i unatoč velikim naporima da se pronađu, liječe i izliječe svi oboljeli od ove bolesti, to je još uvijek nedostižno. Rana i brža dijagnostika, liječenje svih osoba s tuberkulozom, učinkovita vakcinacija te djelotvorni i kraći terapijski režimi su ključne komponente u borbi protiv tuberkuloze.

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske donijelo je još 1996. godine Nacionalni program za suzbijanje tuberkuloze

Glavni moto ovogodišnjeg Svjetskog dana tuberkuloze je “It’s time” („vrijeme je”). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi je 2016. godine zabilježeno oko 60.000 novih slučajeva tuberkuloze, s prosječnom stopom incidencije od oko 12/100.000. Broj prijava novooboljelih na području Europe smanjuje se za oko četiri posto godišnje, što je daleko od barem deset posto godišnje, što je cilj ako se želi tuberkulozu eliminirati do 2030. godine. U svijetu je u 2017. bilo oko deset milijuna oboljelih, a čak je 1,6 milijuna ljudi umrlo.

U Hrvatskoj se u zadnjih nekoliko desetlljeća bilježi pad incidencije tuberkuloze. Broj novooboljelih u 2016. godini dosegao je 454, od kojih je 30 završilo smrtnim ishodom, a u 2017. broj oboljelih po prvi puta pada ispod 400. Prema stopi incidencije, Hrvatska se nalazi u europskom prosjeku (8,9/100.000 za 2017. godinu).

Velike razlike

Postoje velike razlike u incidenciji među županijama (od 4,1 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do 19,7 na 100.000 u Sisačko-moslavačkoj županiji). U Međimurskoj županiji je u 2017. bilo 8 novoboljelih, što je ispod prosjeka Hrvatske. Broj bolesnika s rezistentnom tuberkulozom u Hrvatskoj je nizak, u 2016. godini nije zabilježen nijedan slučaj multirezistentne tuberkuloze u Hrvatskoj, što govori o velikoj uspješnosti liječenja oboljelih pacijenata.

Iako je u našim krajevima broj novooboljelih od tuberkuloze sve manji, uz nastavak svih aktivnosti prema Nacionalnom programu borbe protiv tuberkuloze može se očekivati daljnje smanjenje incidencije tuberkuloze u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Međimurje

Dom za starije i nemoćne u Čakovcu energetski obnovljen, vrijednost projekta je 10 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

U samom središtu Čakovcu već više od 40 godina smješten je Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, najveći takav u Međimurju. Kako bi korisnicima boravak u Domu bio što ugodniji i kvalitetniji, Međimurska županija kao osnivač pokrenula je projekt energetske obnove vrijedan više od 10 milijuna kuna.

– Zgrada Doma sagrađena je davne 1979. godine u svrhu pružanja stanovanja, prehrane, njege, zdravstvene i socijalne skrbi te fizikalne i radne terapije starijim i nemoćnim osoba s područja Međimurske županije. Obnova je donijela novi standard življenja i ugodniji boravak za korisnike, ali i djelatnike Doma – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez.

Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a obuhvaća rekonstrukciju većeg dijela ostakljenih površina, zidova pročelja i krovova zgrade, kao i rekonstrukciju poda negrijanog tavana te podova iznad negrijanog vanjskog prostora.

Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, a kako bi se sačuvao izvorni izgled zgrade, postavljena je klinker opeka.

Zadržan je postojeći sustav grijanja, no uvedena je ventilacija s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja, što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. Rekuperacija, čime se dodatno štedi energija.

S obzirom na to da je većina postojeće rasvjete u Domu bila u lošem stanju, obavljena je kompletna zamjena rasvjete sa novim LED svjetiljkama.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić naglasio je da je nakon provedbe energetske obnove zgrada prešla iz energetskog razreda D u energetski razredu B te se očekuju godišnje uštede u grijanju od 72 posto.

Adaptiran i Dnevni boravak

Proteklog je tjedna predstavljen adaptiran i opremljen prostor Dnevnog boravka Depadanse u kojem će se obavljati aktivnosti za osobe oboljele od Azheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se zahvaljujući projektu, u život zajednice kroz rad Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života, dok je obnovom Doma za starije i nemoćne Čakovec omogućen kvalitetniji boravak institucionaliziranim korisnicima – istaknula je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Cjelovitom obnovom Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec uspješno će biti priveden kraju još jedan projekt usmjeren prema starijem stanovništvu.

– Završetak radova odvija se između dva važna datum – Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, i Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja. Važno je koristiti sredstva europskih fondova koju smo u Međimurskoj županiji itekako iskoristili na svim razinama uz pomoć naših stručnih službi. Nastavljamo sa socijalnim projektima i skrbi o osobama kojima je potrebna pomoć zajednice te smo pred početkom dva važna projekta – osnivanje Centra za pomoć u zajednici i priprema projekta za Centar palijativne skrbi – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi više od 10 milijuna kuna.

Dio sredstva pokriven je iz europskih fondova, dok je Međimurska županija kao prijavitelj projekta osigurala 2,7 milijuna kuna (27%) vlastitog sufinanciranja projekta.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Najmlađi će vrijeme provoditi na novom dječjem igralištu u Perivoju Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Svjetskog dana kretanja, u ponedjeljak, 10. svibnja, na radost najmlađih stanovnika Čakovca i njihovih roditelja, otvoreno je novo dječje igralište u Perivoju Zrinski.

Smješteno je kod zgrade stare trafostanice i donacija je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u okviru projekta „Živjeti zdravo“. Šest igrala, klupu za prematanje, antistresne podloge te tri klupice donirao je HZJZ, a građevinske radove, kao i uređenje staza i ostale infrastrukture, financirao je Grad Čakovec.

Projekt i novo igralište na prigodnom otvaranju predstavili su tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, kao i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u društvu svojih zamjenika Marija Medveda i Zorana Vidovića tom je prilikom naglasio da je riječ o projektu koji je dijelom obnove Perivoja Zrinskih. Isto tako, podsjetio je Kovač, Čakovec je grad sporta koji je lani proglašen Europskim gradom sporta i u kojem djeluje mnoštvo sportskih udruga, a razvijena je i rekreacija građana svih dobnih skupina.

– Ovo igralište dio je šireg plana uređenja dječjih igrališta na području Grada, kojem je krajnji cilj stvoriti uvjete za igru na otvorenom djeci u svim njegovim dijelovima. Grad Čakovec otvara po jedno dječje igralište godišnje, a više njih i temeljito obnavlja – zaključio je Kovač.

Novo igralište prvi su isprobali mališani iz skupine “Bubice” Dječjeg vrtića “Cipelica”, a kratko zagrijavanje prije igre predvodila je trenerica iz Gimnastičkoga kluba „Marijan Zadravec Macan“ Tanja Mesarić Novak. Vrpcu su prerezali gradonačelnik Kovač i ravnateljica Payerl-Pal, a pomogli su im Laura i Jako, polaznici vrtića “Cipelica”.

U okviru projekta „Živjeti zdravo“, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca od 2018. provode aktivnost „Volonteri u parku“, koja nije izostala ni ove godine na Svjetski dan kretanja. Cilj aktivnosti bio je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati pro-socijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Nastavite čitati