Povežite se s nama

Međimurje

Završna konferencija: u općini Nedelišće 20 žena se svakodnevno brinulo o više od 130 korisnika

Objavljeno:

- dana

U Općini Nedelišće od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine provodi se program „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u sklopu projekta „Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena“. 

Završna konferencija održana je u petak, 12. studenoga, u maloj dvorani MESAP-a u Nedelišću, na kojoj su o projektu govorili načelnik Nikola Novak, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Podružnice Čakovec Nikola Hren te Ana Jakupak uime djelatnica na projektu. Konferenciji je prisustvovao i zamjenik načelnika Zlatko Marciuš.

– Zapošljavanje 20 dugotrajno nezaposlenih žena i pružanje usluga korisnicima krenulo je s 1. studenim 2020., na godinu dana, do 31. listopada 2021. godine. Već na samom početku provedbe projekta suočili smo se s dva velika problema. Prvi je bio prikupiti 120 korisnika kojima će se pružati pomoć. Ljudi su bili skeptični prema projektu, no ubrzo su shvatili da je to jako vrijedan projekt koji će im pomoći i olakšati svakodnevnicu. I kad smo uspjeli savladati taj problem, došao je drugi s COVID pandemijom, kada su se korisnici bojali zaraze, a zaposlenice su bile ograničene s mjerama, pa nisu mogle pružati u to vrijeme punu podršku korisnicima. No, i to smo uspjeli savladati – rekao je načelnik Nikola Novak te dodao da se svakodnevnom skrbi zaposlenih žena pripadnica ciljane skupine radilo na povećanju razine kvalitete života krajnjih korisnika. 

Povećanje kvalitete života

Svaka žena imala je najmanje 6-9 korisnika koje je dnevno obilazila i skrbila o njima. Pomoć se odnosila na dostavu namirnica i lijekova, pripremu obroka, brigu o higijeni, socijalnu integraciju putem razgovora i druženja te uključivanje u razne društvene aktivnosti. 

Iako je projektom bila predviđena briga o 120 krajnjih korisnika, zbog povećanja potreba krajnjih korisnika i prepoznavanja kvalitete projekta, žene su se svakodnevno brinule za više od 130 korisnika, a ukupno je u projekt bilo uključeno 157 korisnika.

– Često sam svojim korisnicima dolazila i od njih odlazila suznih očiju. Najljepše je kad vam na rastanku stisnu ruku, zahvale na još jednom lijepom danu koji ste proveli s njima i kažu da vas ponovo očekuju za dva dana. Meni je stvarno bilo veliko zadovoljstvo raditi i radila bih ponovo taj posao jer volim pomagati starijima. I mi ćemo doći u te godine i nama će trebati pomoć – istaknula je Ana Jakupak, 57-godišnjakinja koja je na projektu angažirana nakon jedne i pol godine u evidenciji nezaposlenih.

Provedbom ovog projekta na području općine Nedelišće izravno se utjecalo na prevenciju prerane institucionalizacije 157 starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, povećavanje njihove kvalitete života, borbu protiv siromaštva, socijalnu isključenost te smanjenje nezaposlenosti žena u nepovoljnom položaju na lokalnom tržištu rada.

Ovim projektom obuhvaćeno je i dodatno obrazovanje te osposobljavanje za 20 zaposlenica kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Čestitke

Ispred HZZ-a, Podružnice Čakovec, također partnera na projektu, obratio se predstojnik Nikola Hren.

– Čestitam svim djelatnicama na volji i hrabrosti što su i u ovim pandemijskim vremenima riskirale svoje zdravlje kako bi pomogle svojim starijim mještanima i sumještanima kojima je pomoć potrebna. Na tome vam posebno čestitam i veliko vam hvala. Ovo je jedan hvalevrijedan projekt i nama je kao HZZ-u uvijek drago biti partner na takvim projektima. Jedna od prednosti ovakvih projekata je unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena s nižim razinama obrazovanja, poticanje njihovog zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti žena. Zahvaljujem se i pohvaljujem Općinu Nedelišće na uspješno provedenom projektu i visokom stupnju osviještenosti i senzibiliteta za one najranjivije u svojoj okolini – rekao je Hren.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Čakovec djelatnice zaposlene u okviru navedenog projekta završile su program osposobljavanja te je 12 djelatnica primilo svjedodžbu iz programa osposobljavanja za gerontodomaćicu, a 8 djelatnica za program operatera na računalu.

Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.857.300 kuna te je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Programa zapošljavanja žena „Zaželi“, faza II.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje