Povežite se s nama

Međimurje

Završna konferencija: u općini Nedelišće 20 žena se svakodnevno brinulo o više od 130 korisnika

Objavljeno:

- dana

U Općini Nedelišće od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine provodi se program „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u sklopu projekta „Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena“. 

Završna konferencija održana je u petak, 12. studenoga, u maloj dvorani MESAP-a u Nedelišću, na kojoj su o projektu govorili načelnik Nikola Novak, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Podružnice Čakovec Nikola Hren te Ana Jakupak uime djelatnica na projektu. Konferenciji je prisustvovao i zamjenik načelnika Zlatko Marciuš.

– Zapošljavanje 20 dugotrajno nezaposlenih žena i pružanje usluga korisnicima krenulo je s 1. studenim 2020., na godinu dana, do 31. listopada 2021. godine. Već na samom početku provedbe projekta suočili smo se s dva velika problema. Prvi je bio prikupiti 120 korisnika kojima će se pružati pomoć. Ljudi su bili skeptični prema projektu, no ubrzo su shvatili da je to jako vrijedan projekt koji će im pomoći i olakšati svakodnevnicu. I kad smo uspjeli savladati taj problem, došao je drugi s COVID pandemijom, kada su se korisnici bojali zaraze, a zaposlenice su bile ograničene s mjerama, pa nisu mogle pružati u to vrijeme punu podršku korisnicima. No, i to smo uspjeli savladati – rekao je načelnik Nikola Novak te dodao da se svakodnevnom skrbi zaposlenih žena pripadnica ciljane skupine radilo na povećanju razine kvalitete života krajnjih korisnika. 

Povećanje kvalitete života

Svaka žena imala je najmanje 6-9 korisnika koje je dnevno obilazila i skrbila o njima. Pomoć se odnosila na dostavu namirnica i lijekova, pripremu obroka, brigu o higijeni, socijalnu integraciju putem razgovora i druženja te uključivanje u razne društvene aktivnosti. 

Iako je projektom bila predviđena briga o 120 krajnjih korisnika, zbog povećanja potreba krajnjih korisnika i prepoznavanja kvalitete projekta, žene su se svakodnevno brinule za više od 130 korisnika, a ukupno je u projekt bilo uključeno 157 korisnika.

– Često sam svojim korisnicima dolazila i od njih odlazila suznih očiju. Najljepše je kad vam na rastanku stisnu ruku, zahvale na još jednom lijepom danu koji ste proveli s njima i kažu da vas ponovo očekuju za dva dana. Meni je stvarno bilo veliko zadovoljstvo raditi i radila bih ponovo taj posao jer volim pomagati starijima. I mi ćemo doći u te godine i nama će trebati pomoć – istaknula je Ana Jakupak, 57-godišnjakinja koja je na projektu angažirana nakon jedne i pol godine u evidenciji nezaposlenih.

Provedbom ovog projekta na području općine Nedelišće izravno se utjecalo na prevenciju prerane institucionalizacije 157 starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, povećavanje njihove kvalitete života, borbu protiv siromaštva, socijalnu isključenost te smanjenje nezaposlenosti žena u nepovoljnom položaju na lokalnom tržištu rada.

Ovim projektom obuhvaćeno je i dodatno obrazovanje te osposobljavanje za 20 zaposlenica kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Čestitke

Ispred HZZ-a, Podružnice Čakovec, također partnera na projektu, obratio se predstojnik Nikola Hren.

– Čestitam svim djelatnicama na volji i hrabrosti što su i u ovim pandemijskim vremenima riskirale svoje zdravlje kako bi pomogle svojim starijim mještanima i sumještanima kojima je pomoć potrebna. Na tome vam posebno čestitam i veliko vam hvala. Ovo je jedan hvalevrijedan projekt i nama je kao HZZ-u uvijek drago biti partner na takvim projektima. Jedna od prednosti ovakvih projekata je unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena s nižim razinama obrazovanja, poticanje njihovog zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti žena. Zahvaljujem se i pohvaljujem Općinu Nedelišće na uspješno provedenom projektu i visokom stupnju osviještenosti i senzibiliteta za one najranjivije u svojoj okolini – rekao je Hren.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Čakovec djelatnice zaposlene u okviru navedenog projekta završile su program osposobljavanja te je 12 djelatnica primilo svjedodžbu iz programa osposobljavanja za gerontodomaćicu, a 8 djelatnica za program operatera na računalu.

Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.857.300 kuna te je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Programa zapošljavanja žena „Zaželi“, faza II.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje