Povežite se s nama

Život i društvo

Završni Movember party: naučite kako brinuti o muškom zdravlju i sudjelujte u izboru za najbrk

Objavljeno:

- dana

Mjesec studeni posvećen je muškom zdravlju te se brojnim programima i aktivnostima nastoji skrenuti pozornost javnosti na potrebu brige o zdravlju muškaraca i preventivne preglede, posebno  prostate i testisa s ciljem ranog otkrivanja raka. U Varaždinskoj županiji prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 85.645 osoba muškog spola. Prostata je najčešće sijelo raka u muškaraca te svaki peti koji oboli od raka u Varaždinskoj županiji ima rak prostate, s incidencijom rasta. Ugroženiji su muškarci nakon 50. godine života pa se preporučaju preventivne kontrole prostate (PSA, digitorektalni pregled i UZV, prema indikaciji koju postavlja urolog).

Rak testisa nije tako čest, ali zahvaća mlade muškarce. U Hrvatskoj godišnje od raka testisa oboli 200 muškaraca koji su približno ravnomjerno raspoređeni po dobnim skupinama mahom od 20 do 55 godine života pa se preporuča mjesečni ili periodički samopregled palpacijom testisa, stoga je nedavno pokrenuta i nacionalna kampanja pod sloganom „Počeši s razlogom“. 

Zavod za javno zdravstvo u okviru nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ provodi periodičke edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju u srednjim školama pri čemu se koriste anatomski modeli muškog spolnog sustava te model testisa s karcinomom da bi učenici mogli naučiti kako napipati suspektan čvor u testisima.

Takvi edukativni modeli bit će dostupni i u subotu, 3. prosinca, na završnom Movember  partyju u Medinoj škrinji u Varaždinu. Riječ je o tradicionalnoj akciji koja uz zdravstveno-edukativni ima i zabavni karakter. Naime, kako tijekom studenoga brojni muškarci uključivanjem u Movember događanja puštaju brkove, na završnom druženju u Varaždinu očekuje ih izbor najbrka, brijanje i njega brade i brkova, a prikupljat će se i novčana sredstva koja će biti usmjeren Ligi za borbu protiv raka Varaždinske županije. Program počinje u 21 sat.

Također, ZZJZ poziva sve zainteresirane da se upišu u grupni program  za odvikavanje od pušenja pod nazivom „Škola nepušenja“, a to je moguće pozivom na broj 042 / 320 969.

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje