Povežite se s nama

Život i društvo

Završni Movember party: naučite kako brinuti o muškom zdravlju i sudjelujte u izboru za najbrk

Objavljeno:

- dana

Mjesec studeni posvećen je muškom zdravlju te se brojnim programima i aktivnostima nastoji skrenuti pozornost javnosti na potrebu brige o zdravlju muškaraca i preventivne preglede, posebno  prostate i testisa s ciljem ranog otkrivanja raka. U Varaždinskoj županiji prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 85.645 osoba muškog spola. Prostata je najčešće sijelo raka u muškaraca te svaki peti koji oboli od raka u Varaždinskoj županiji ima rak prostate, s incidencijom rasta. Ugroženiji su muškarci nakon 50. godine života pa se preporučaju preventivne kontrole prostate (PSA, digitorektalni pregled i UZV, prema indikaciji koju postavlja urolog).

Rak testisa nije tako čest, ali zahvaća mlade muškarce. U Hrvatskoj godišnje od raka testisa oboli 200 muškaraca koji su približno ravnomjerno raspoređeni po dobnim skupinama mahom od 20 do 55 godine života pa se preporuča mjesečni ili periodički samopregled palpacijom testisa, stoga je nedavno pokrenuta i nacionalna kampanja pod sloganom „Počeši s razlogom“. 

Zavod za javno zdravstvo u okviru nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ provodi periodičke edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju u srednjim školama pri čemu se koriste anatomski modeli muškog spolnog sustava te model testisa s karcinomom da bi učenici mogli naučiti kako napipati suspektan čvor u testisima.

Takvi edukativni modeli bit će dostupni i u subotu, 3. prosinca, na završnom Movember  partyju u Medinoj škrinji u Varaždinu. Riječ je o tradicionalnoj akciji koja uz zdravstveno-edukativni ima i zabavni karakter. Naime, kako tijekom studenoga brojni muškarci uključivanjem u Movember događanja puštaju brkove, na završnom druženju u Varaždinu očekuje ih izbor najbrka, brijanje i njega brade i brkova, a prikupljat će se i novčana sredstva koja će biti usmjeren Ligi za borbu protiv raka Varaždinske županije. Program počinje u 21 sat.

Također, ZZJZ poziva sve zainteresirane da se upišu u grupni program  za odvikavanje od pušenja pod nazivom „Škola nepušenja“, a to je moguće pozivom na broj 042 / 320 969.

Život i društvo

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković i rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se provoditi čitav niz zajedničkih projekata.

Potpisivanju Sporazuma u Slavonskom Brodu nazočili su i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever, te glavna tajnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu Mirjana Senić.

Dva će hrvatska sveučilišta jačati partnerstvo s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Planira se tako realizacija zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekta, objavljivanja znanstvenih radova u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim časopisima, povezivanje profesora i nastavnika, razmjena studenata, kao i sudjelovanje na konferencijama i znanstvenim skupovima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja, te sveučilišnog razvoja.

– Sveučilište u Slavonskom Brodu najmlađe je hrvatsko javno sveučilište i drago nam je da možemo podijeliti naša iskustva u razvoju Sveučilišta Sjever, na kojem danas studira 5200 studenata na 29 raznovrsnih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima 2300 studenata, neke od studijskih programa sličnih našima, pa u tome vidimo i mogućnost razmjene znanja, kako bi osnažili poziciju na znanstvenoj karti ovog dijela Europe. Razgovarali smo već o konkretnim projektima koje ćemo pokrenuti u novoj akademskoj godini, a uskoro će nas partneri iz Slavonskog Broda posjetiti u Varaždinu i Koprivnici kako bi ih upoznali s našim studentima i profesorima, te i velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima koji će uskoro u realizaciju – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Predsjednik Zoran Milanović posjetio Varaždin i Obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jutros je stigao u Varaždin na otvorenje 15. Obrtničkog uličnog sajma.

U društvu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Baisa te drugih političara prošetao je centrom grada i razgledao štandove.

Obrtnicima je poželio dobru zaradu te da se nada da naši obrtnici više neće morati odlaziti u inozemstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje