Povežite se s nama

U fokusu

Zbog gradnje novog hotela u centru tresla se Katedrala

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Zbog radova na novom hotelu, koji se od studenog prošle godine gradi u Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu, tresli su se stanari zgrada u središtu grada, a vibracije su se osjetile i u samoj varaždinskoj Katedrali! Iako se u javnosti moglo čuti kako su navodno zbog toga čak i popucali zidovi Katedrale, u Varaždinskoj biskupiji to su demantirali.

– Do puknuća zidova Katedrale nije došlo, unatoč vibracijama terena na samom početku radova oko gradnje budućeg hotela – izvjestio nas je dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije.

Da se zbog gradnje novog hotela tvrtke Gastrocom u Habdelićevoj ulici u Varaždinu trese cijela Gundulićeva ulica, požalili su se prije više od mjesec dana građani I. mjesnog odbora na aktualnom satu s gradonačelnikom. Iako gradski Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam nije službeno zaprimio pritužbe, o vibracijama terena obavješten je od strane Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koji je dojave primio s raznih strana, uključujući i Varaždinsku biskupiju.

Zbog toga je održan sastanak u gradskom Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam, na kojem su, uz predstavnike Konzervatorskog odjela, bili i predstavnici investitora, projektanata i izvoditelja radova.

Unatoč vibracijama, do puknuća zidova Katedrale nije došlo, izvjestio nas je dr. sc. Mario Kopjar

– Na tom je sastanku utvrđeno da se izvode radovi zaštite građevinske jame (pobijanje talpi), pri čemu se na određenoj dubini nailazi na tvrdi sloj (stijena), kojim se u pravcima pružanja šire vibracije uslijed udaraca stroja kojim se obavlja pobijanje talpi. Tom prilikom je traženo od izvoditelja radova da se pobijanje talpi obavlja do dubine kojom se neće doprijeti do navedenog sloja tla kako bi se spriječilo širenje vibracija. Nakon primjene dogovorenih mjera više nije bilo problema – izvjestili su iz Grada Varaždina, u kojem nemaju informacije o eventualno nastalim štetama na okolnim objektima.

Iako su daljnje vibracije terena, a time i moguće štete u zgradama koje se nalaze u blizini gradilišta novog hotela ovime spriječene, na početku radova na izgradnji novog hotela bilo je problema i s podzemnim vodama čija je razina bila visoka.  

Muka s vodama

– Hidrološki uvjeti u prošloj godini bili su ekstremni po pitanju padalina i poplava, a razina podzemne vode neočekivano visoka, što je utjecalo na potrebu za osiguranjem dodatne zaštite građevinske jame. Postupak zaštite građevinske jame uključuje zabijanje žmurja, koje je završeno još prije mjesec dana. Prilikom tog postupka javile su se neugodne vibracije, no tijekom tog postupka nisu se pojavila nikakva oštećenja na susjednim objektima. Zaštitom građevinske jame stvoreni su preduvjeti za nastavak radova – izvjestili su iz Gastrocoma.

Zbog visokih podzemnih voda na koje su naišlo kod radova građevinska jama morala se dodano zaštititi

Unatoč svemu, gradnja novog hotela u Varaždinu ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.
– Projektni tim intenzivno radi na realizaciji i nastoji na sve probleme i izazove odgovoriti kvalitetnim rješenjima u što je moguće kraćem roku – poručuju i građane još jednom mole za strpljenje jer Varaždin će u prosincu ove godine, kao što je to i planirano, dobiti boutique hotel Park s četiri zvijezdice.

Betonira se temeljna ploča podruma

Radovi na izgradnji novog hotela Park započeli su 17. studenoga prošle godine rušenjem restorana Park i pozornice koja se nalazila uz njega.
– Trenutno se izvode radovi na betoniranju temeljne ploče podruma. Planirani završetak radova na izgradnji novog hotela je prosinac ove godine – izvjestili su iz Gastrocoma.

Radove izvodi Zajednica ponuditelja: Marlex, Megrad 3B, Kontura, Krekić-avangard i Gim, koji su odabrani u postupku javne nabave. Novi varaždinski hotel imat će četiri zvjezdice i bit će namijenjen poslovnoj klijenteli te drugim gostima, prije svega kulturnjacima i sudionicima raznih skupova, najavljeno je na predstavljanju tog projekta još prošle godine. Prostor hotela savršeno je uklopljen u staru gradsku jezgru.

Unatoč vibracijama terena i visokoj razini podzemnih voda na koje se naišlo na početku gradnje novog hotela “teškog”  32,7 milijuna kuna, pri čemu je nešto manje od 12 milijuna kuna osigurano od Europskog fonda za regioanlni razvoj, u Gastrocomu tvrde da sve navedeno neće uzrokovati nove troškove. – Dodatna zaštita građevinske jame utjecala je na pojavu novih troškova, ali su oni osigurani u pričuvi za nepredvidljive okolnosti, tako da ta situacija neće poskupjeti cjelokupnu investiciju – navode u Gastrocomu

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje