Povežite se s nama

U fokusu

“Od jeseni bez novih minusa”

Objavljeno:

- dana

OPĆA BOLNICA VARAŽDIN

Opća bolnica Varaždin još uvijek svaki mjesec posluje s 1,7 milijuna kuna manjka, a tako bi trebalo biti do jeseni, kada bi napokon, zahvaljujući novom modelu financiranja, trebala prestati stvarati nove gubitke. Istaknuo je to Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj prošli tjedan na sjednici Županijske skupštine.

Bolnica je uspjela prepoloviti ukupni manjak s kojim je prije godinu i pol ušla u sanacijski postupak: ostvareno je gotovo 127 milijuna kuna viška prihoda, pa je ukupni manjak na kraju 2014. iznosio 86,4 milijuna kuna. To se dogodilo jer je HZZO na temelju asignacijskih ugovora podmirio obveze za lijekove, potrošne medicinske materijale, hranu, energiju i ostalo, koje su dospjele do 31. prosinca 2013. Problem je što se i dalje stvaraju novi gubici.
– Kada bismo izuzeli asignaciju i sanaciju iz prihoda, manjak u 2014. iznosio bi 54,7 milijuna kuna, što bi bilo 3,2 milijuna ili šest posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to zbog smanjenja visine limita bolnice. Rezultat bi bio za 9,5 milijuna kuna bolji da Oktal Pharma i Phonenix farmacija nisu uknjižile zatezne kamate – naveo je Smoljanec u izvješću.

 

Krtanjek (HDZ) upitao nisu li uštede nauštrb pacijenata, Smoljanec to oštro opovrgnuo

U ovoj godini će se svim bolnicama, pa tako i varaždinskoj, postepeno plaćati sve više, odnosno po učinku. – Sredstva se određuju svaka dva mjeseca na temelju faktura, tako da će se prvo plaćati 75 posto stvarno obavljenih usluga i potom će se taj postotak postupno povećavati do 100 posto. Prema tim izračunima, do rujna bi nam trebalo biti plaćeno sve što je obavljeno i što se potroši, čime bi mjesečno poslovanje trebalo biti pozitivno. Sljedeće godine ćemo početi vraćati obaveze iz 2014. i 2015. godine – rekao je Smoljanec.
Bolnički izdaci su lani smanjeni za 9,4 milijuna kuna, a vijećnici su primijetili da je istovremeno u bolnici bilo pet posto više pacijenata. – Pacijenata bilo više, ali je tri milijuna kuna manje potrošeno za posebno skupe lijekove, 3,5 milijuna kuna za lijekove, manje je potrošeno i za živežne namirnice te sve ostalo. To ukazuje da se radi o uštedama nauštrb pacijenata – rekao je Josip Krtanjek, vijećnik HDZ-a.

Smoljanec je to oštro opovrgnuo. – Ni u jednom slučaju se nije štedjelo na pacijentima. Uštede su nastale zbog racionalnije potrošnje i kontrole. Sada se za svaku tabletu zna kamo ide i gdje se potroši – rekao je.
U vezi spajanja četiriju odjela – Zaraze, Urologije, Očnog i Otorine – u varaždinskoj i čakovečkoj bolnici, sanacijski upravitelj je rekao da će proces početi postupno, sukladno dogovoru s Ministarstvom zdravlja. (vms)

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje