Povežite se s nama

Međimurje

Zimi izbjegavajte banane i kisele naranče jer one hlade organizam!

Objavljeno:

- dana

PREHRANA PREMA AJURVEDI

Želite iz prehrane izbaciti meso, ali vam se čini da je vegetarijanska kuhinja složena i skupa? Da to ipak nije tako, uvjerili su se polaznici radionice pod nazivom Brzi recepti za (pre)zaposlene što je održana prošle subote u organizaciji udruge Joga u svakodnevnom životu.

– Ovo je odlična radionica za sve koji tek počinju kuhati, kao i za sve koji žele obogatiti već postojeći način kuhanja novim okusima. Sva jela koja ovdje radimo gotova su za 20 minuta, uključujući i pripremu, pa su idealna za one koji nemaju vremena kuhati – istaknula je voditeljica radionice Ivona Peček Hemwati, diplomirani ajurvedski terapeut. Polaznici su pripremali tradicionalna jela, ali i orijentalna jela na vegetarijanski način, pa su tako naučili kako pripremiti vegetarijanski bakalar, kus-kus sa sokom naranče, upmu (jelo od grisa i povrća), tofu omlet, tempuru od povrća, sabđi (pirjano povrće sa začinima) i nekih slastica. Dobili su i nekoliko ideja za salate obogaćene poprženim sjemenkama i voćem.

Jaka probavna vatra osnova je dobrog zdravlja, ističe Ivona Peček

– Prema ajurvedi, meso, riba i jaja su teško probavljive namirnice, pa se zato preporučuje vegetarijanska prehrana. Jedite minimalno tri obroka dnevno, koji su udaljeni najmanje tri, a najviše šest sati, ali jedite samo kada ste gladni. Ako je od posljednjeg obroka prošlo više od šest sati, pojedite malo svježeg đumbira, za pojačanje probavne vatre jer je jaka vatra osnova dobrog zdravlja – kaže I. Peček.

Polaznici su na radionici naučili i o začinima, a za neke od njih nisu ni čuli poput ađvajena, asafetide ili methija, odnosno piskavice.

Zimi bez banana

– Danas na našem tržištu ima mnogo začina. Sve nam je dostupno, samo treba znati kako te začine primjenjivati. Ako bude zainteresiranih, imat ćemo i predavanje o primjeni začina o prehrani – rekla je Sanja Štrok, tajnica udruge Joga u svakodnevnom životu.

Svakoga bi dana u prehrani trebalo biti zastupljeno šest okusa

Svakog bi dana, kaže ajurveda, u prehrani trebalo biti zastupljeno šest okusa – slatko, slano, kiselo, gorko, trpko i ljuto. Ako ne različitim namirnicama, onda različitim začinima koji pojačavaju probavu.

– Što je više moguće, jedite sezonske namirnice, pogotovo voće i povrće. Zimi izbjegavajte banane, jagode, kisele naranče, jer to voće hladi organizam. Također, izbjegavajte jogurt zimi. Osim toga, nemojte spavati poslije jela, radije prošećite 100 koraka, jer ako zaspite, spava i probava – naglasila je I. Peček.

Upma tradicionalni doručak

Upma se spravlja se od 1 šalice grisa i 1 žlice ghija ili ulja,  četvrtine žličice mljevenog đumbira, pola žličice gorušice, pola žličice kumina, 2 šalice vode, soli po želji, soka od pola limuna i malo peršina. Gris se isprži na suhoj tavi dok ne posmeđi. Makne se s vatre, na ghiju se poprže začini u zrnu te doda gris i par minuta prži. Dvije šalice vode se zagriju i dodaju kombinaciji, miješa se dok se ne zgusne.

Ljekarna u malom

U ajurvedi, kurkuma je začin broj jedan. Najjači je antioksidans i svatko bi trebao uzimati barem čajnu žličicu dnevno. Djeluje dezinfekcijski, povoljno utječe na krv, koristi se za ublažavanje modrica, protiv žutice, žučnih kamenaca, regulira metabolizam, prirodan je antibiotik i zato je zovu “ljekarna u malom”. Smiruje kašalj, djeluje i na astmu, ublažava artritis, snižava kolesterol, smanjuje rizik od srčanog udara. Svakodnevnom uporabom kurkume nestaju i polipi na debelom crijevu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje