Povežite se s nama

U fokusu

Žene trebaju radna mjesta, veće plaće i jeftiniji vrtić s duljim radnim vremenom

Objavljeno:

- dana

REFORMISTI

Na okruglom stolu “Žene na tržištu rada” Martinčević je najavila dvije inicijative: zakonodavne promjene ugovora o radu na određeno i dulje radno vrijeme Dječjeg vrtića Varaždin

Kako bi dala jasnu poruku da će biti gradonačelnica svih Varaždinaca, u izbornu kampanju Natalija Martinčević, predsjednica Narodne stranke – Reformisti, nije krenula iz stranačkih prostorija, već iz varaždinskoga HNK-a, koje je svojom kvalitetom, ali i njezinom zaslugom kao saborske zastupnice, dobilo status nacionalnoga kazališta, kao što je njezinom inicijativom nacionalni status dobilo i Sveučilište Sjever. 

“Živi Varaždin”

– Ja zaista “živim Varaždin”. Poznajem sve probleme, ali i velike potencijale kojim bi  Varaždin ponovno postao perjanica Hrvatske. Moje iskustvo rada u gospodarstvu, ali i konkretni rezultati u politici daju mi za pravo da jasno kažem da ću to i ostvariti. Uz potrebno znanje i iskustvo kao svoju najveću prednost ipak vidim snažnu volju, energičnost i srčanost da se borim s ozbiljnim problemima, ponudim rješenja i konkretne projekte za naš grad – najavila je Martinčević prilikom objave kandidature za gradonačelnicu. Varaždina.  

– Voljela bih da se sučeljavamo s idejama i raspravljamo o programima koje nudimo – rekla je. Kako već više godina intenzivno radi na poboljšanju položaja žena u društvu, ovogodišnji je Dan žena posvetila radnicama u industrijskim pogonima i trgovinama. Tako je u 21.30 sati radnicama – koje će Dan žena dočekati u noćnoj smjeni – u autobusu podijelila cvijeće, a onda i rano ujutro radnicama u trgovačkim centrima, pekarnicama, mesnicama, obrtima i frizerskim salonima diljem Varaždina.
– Upravo te žene najviše su ugrožene i pogođene – istaknula je Martinčević, na što se osvrnula i na okruglom stolu kojem je tema bila ”Žene na tržištu rada”, organiziranom na sam Dan žena.

Pokrenut ćemo izmjenu radnog zakonodavstva kojim bi se ugovori na određeno sklapali samo iznimno

– Jedan od najvećih problema je potplaćenost. Velik broj žena u Varaždinskoj županiji radi u radno-intenzivnoj, prerađivačkoj industriji i trgovinama. Kako su prosječne plaće u Varaždinskoj županiji od 3.800 kn najniže u Hrvatskoj, to znači da žene u pogonima i trgovinama zarađuju i daleko manje, što je često na granici siromaštva. Uvjeti rada žena su teški, a mnoge rade u smjenama. Žene se teško zapošljavaju, lako gube zaposlenje, a jedan od glavnih problema je činjenica da se danas 94 % novih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme, što znači trajnu nesigurnost, nemogućnost planiranje djece i obitelji ili rješavanja stambenog pitanja – istaknula je Martinčević i najavila dvije inicijative koje bi trebale poboljšati status zaposlenih na određeno vrijeme, prvenstveno žena.

– Pokrenut ćemo izmjenu radnog zakonodavstva kojim bi se ugovori na određeno vrijeme mogli sklopiti samo u posebnim slučajevima, dok bi se svi ostali ugovori, nakon probnog rada od maksimalno šest mjeseci, morali sklopiti na neodređeno – istaknula je Martinčević, koja je otkrila i jedan od svojih prvih poteza koji će povući postane li gradonačelnica.

– Donijet ću odluku kojom ću produljiti radno vrijeme svih gradskih vrtića i cijene uskladiti s primanjima. Svi gradski vrtići godinama radi po ustaljenom radnom vremenu do najduže 16 sati, osim jednog, koji radi do 20.30 sati. Nažalost, ne radimo svi u Županiji ili gradskoj upravi te smo s poslom gotovi u 15 sati. Žene rade u svim mogućim smjenama i tim se uvjetima mora prilagoditi radno vrijeme vrtića, što uključuje i rad subotom. Međutim, to se mora adekvatno platiti i, ako je potrebno, zaposliti dodatne odgajatelje, a isto tako, cijena vrtića mora biti usklađena s imovinskim cenzusom, jer žena koja ima ovakvu plaću ili više djece, za nju je opcija vrtića nemoguća. 
Ne trebaju nama molitelji, ženama treba osigurati radno mjesto, veću plaću, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju – zaključila je. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati