Povežite se s nama

U fokusu

Žene trebaju radna mjesta, veće plaće i jeftiniji vrtić s duljim radnim vremenom

Objavljeno:

- dana

REFORMISTI

Na okruglom stolu “Žene na tržištu rada” Martinčević je najavila dvije inicijative: zakonodavne promjene ugovora o radu na određeno i dulje radno vrijeme Dječjeg vrtića Varaždin

Kako bi dala jasnu poruku da će biti gradonačelnica svih Varaždinaca, u izbornu kampanju Natalija Martinčević, predsjednica Narodne stranke – Reformisti, nije krenula iz stranačkih prostorija, već iz varaždinskoga HNK-a, koje je svojom kvalitetom, ali i njezinom zaslugom kao saborske zastupnice, dobilo status nacionalnoga kazališta, kao što je njezinom inicijativom nacionalni status dobilo i Sveučilište Sjever. 

“Živi Varaždin”

– Ja zaista “živim Varaždin”. Poznajem sve probleme, ali i velike potencijale kojim bi  Varaždin ponovno postao perjanica Hrvatske. Moje iskustvo rada u gospodarstvu, ali i konkretni rezultati u politici daju mi za pravo da jasno kažem da ću to i ostvariti. Uz potrebno znanje i iskustvo kao svoju najveću prednost ipak vidim snažnu volju, energičnost i srčanost da se borim s ozbiljnim problemima, ponudim rješenja i konkretne projekte za naš grad – najavila je Martinčević prilikom objave kandidature za gradonačelnicu. Varaždina.  

– Voljela bih da se sučeljavamo s idejama i raspravljamo o programima koje nudimo – rekla je. Kako već više godina intenzivno radi na poboljšanju položaja žena u društvu, ovogodišnji je Dan žena posvetila radnicama u industrijskim pogonima i trgovinama. Tako je u 21.30 sati radnicama – koje će Dan žena dočekati u noćnoj smjeni – u autobusu podijelila cvijeće, a onda i rano ujutro radnicama u trgovačkim centrima, pekarnicama, mesnicama, obrtima i frizerskim salonima diljem Varaždina.
– Upravo te žene najviše su ugrožene i pogođene – istaknula je Martinčević, na što se osvrnula i na okruglom stolu kojem je tema bila ”Žene na tržištu rada”, organiziranom na sam Dan žena.

Pokrenut ćemo izmjenu radnog zakonodavstva kojim bi se ugovori na određeno sklapali samo iznimno

– Jedan od najvećih problema je potplaćenost. Velik broj žena u Varaždinskoj županiji radi u radno-intenzivnoj, prerađivačkoj industriji i trgovinama. Kako su prosječne plaće u Varaždinskoj županiji od 3.800 kn najniže u Hrvatskoj, to znači da žene u pogonima i trgovinama zarađuju i daleko manje, što je često na granici siromaštva. Uvjeti rada žena su teški, a mnoge rade u smjenama. Žene se teško zapošljavaju, lako gube zaposlenje, a jedan od glavnih problema je činjenica da se danas 94 % novih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme, što znači trajnu nesigurnost, nemogućnost planiranje djece i obitelji ili rješavanja stambenog pitanja – istaknula je Martinčević i najavila dvije inicijative koje bi trebale poboljšati status zaposlenih na određeno vrijeme, prvenstveno žena.

– Pokrenut ćemo izmjenu radnog zakonodavstva kojim bi se ugovori na određeno vrijeme mogli sklopiti samo u posebnim slučajevima, dok bi se svi ostali ugovori, nakon probnog rada od maksimalno šest mjeseci, morali sklopiti na neodređeno – istaknula je Martinčević, koja je otkrila i jedan od svojih prvih poteza koji će povući postane li gradonačelnica.

– Donijet ću odluku kojom ću produljiti radno vrijeme svih gradskih vrtića i cijene uskladiti s primanjima. Svi gradski vrtići godinama radi po ustaljenom radnom vremenu do najduže 16 sati, osim jednog, koji radi do 20.30 sati. Nažalost, ne radimo svi u Županiji ili gradskoj upravi te smo s poslom gotovi u 15 sati. Žene rade u svim mogućim smjenama i tim se uvjetima mora prilagoditi radno vrijeme vrtića, što uključuje i rad subotom. Međutim, to se mora adekvatno platiti i, ako je potrebno, zaposliti dodatne odgajatelje, a isto tako, cijena vrtića mora biti usklađena s imovinskim cenzusom, jer žena koja ima ovakvu plaću ili više djece, za nju je opcija vrtića nemoguća. 
Ne trebaju nama molitelji, ženama treba osigurati radno mjesto, veću plaću, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju – zaključila je. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: nova tvornica u kompleksu Kalnika spremno dočekuje sezonu prerade rajčice  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Podravkina tvornica u Umagu lani odradila zadnju preradu rajčice, u ovoj sezoni, u 2024., rajčica će se definitivno početi prerađivati u Varaždinu.

Naime, u sklopu postojeće tvornice Kalnik u Varaždinu trenutno je u izgradnji vrlo moderna tvornica za preradu rajčice kapaciteta 40.000 tona i prema pisanju Gospodarskog lista, bit će spremna za ovogodišnju sezonu.

Podsjećamo, Podravka je u siječnju ove godine otvorila novi moderni pogon za proizvodnju tjestenine, a do kraja ove godine očekuju se dovršetak dviju kapitalnih investicija – spomenute gradnje nove tvornice za preradu rajčice u Varaždinu i gradnja novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici.

Dodajmo investicija u novu tvornicu za preradu rajčice uključuje i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje. Štoviše, organizirat će se i proizvodnja rajčice na vlastitim površinama te kod kooperanata na površini od 400 hektara.

Dobra vijest je i da se proizvodnja rajčice nastavlja u Istri, te navodno s transportom rajčice u Varaždin neće biti problema zato što će Podravka logistički odraditi sve što treba. U tijeku je nabavka transportnih sredstava, točnije specijaliziranih prikolica, kakve se primjerice koriste u Italiji, a s kojima će se obavljati prijevoz iz Umaga u tvornicu Kalnik.

Grupa Podravka ovih dana pohvalila se i iznimno dobrim poslovnim rezultatima. U 2023. ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 713,8 milijuna eura, što je 46,7 milijuna eura, odnosno sedam posto više u odnosu na godinu prije. Rast prihoda zabilježen je u oba segmenta u kojima Grupa posluje.

Prihodi u segmentu Prehrane porasli su šest posto i dosegli 553,7 milijuna eura dok su prihodi Belupa, koji čini segment Farmaceutike, porasli 10,5 posto i dosegli 160,2 milijuna eura. Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 66,4 milijuna eura.

Nastavite čitati

U fokusu

Provjerili smo koji su gradovi i općine povećali porez na kuće za odmor u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava pozvala je sve građane da do 31. ožujka ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine, dužnost i nadležnost gradova i općina je da to učine umjesto njih. Radi se o temi zanimljivoj svima koji posjeduju bilo koju vrstu kuće za odmor, a posljednjih je dana vrlo aktualna.

Porez na kuće za odmor reguliran je Zakonom o lokalnim porezima.

Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski. Gospodarstvene zgrade koje služe za smještaj poljoprivrednih strojeva, oruđa i drugog pribora ne spadaju u kuće za odmor.

Porezni obveznik je pravna i fizička osoba koja je vlasnik kuće za odmor i to ako je grad odnosno općina na čijem području se nalazi kuća za odmor propisala plaćanje toga poreza.
Podatke bitne za oporezivanje (mjesto gdje se nalazi kuća za odmor, korisnu površinu kuće za odmor te podatke o poreznom obvezniku) obveznik treba dostaviti nadležnom poreznom tijelu do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez na kuće za odmor. Za obveznike koji ne dostave podatke za utvrđivanje poreza na kuće za odmor predviđene su novčane kazne.

Porez na kuće za odmor plaća se u iznosu od 0,60 do 5 eura po metru četvornom korisne površine kuće za odmor. Visinu poreza na kuće za odmor propisuje svojom odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, znači grad ili općina na čijem se području kuća nalazi.

Prijava prebivališta na adresu kuće za odmor nije osnova za oslobođenje od plaćanja poreza nego stvarno postojanje prebivališta treba dokazati drugom dokumentacijom, objavila je Porezna uprava. To se može dokazati primjerice računima za komunalne usluge, dokumentacijom za mjesno izabranog obiteljskog liječnika, potvrdom o prijavi prebivališta članova uže obitelji odnosno za djecu ako se ista nalaze na poreznoj kartici i slično.
Plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja o utvrđivanju poreza.

Ovo znači da su mnogi već plaćali porez na kuće za odmor, samo će većina poreznim izmjenama plaćati više, a za druge se ne mijenja ništa.

Porezna uprava objavila je podatke o tome kakvi su bili porezi na kuće za odmor po lokalnim jedinicama u 2023. godini, a kakvi u ovoj godini. Za povećanje u aktualnoj godini odlučilo se u našoj zemlji 240 jedinica lokalne samouprave. Podsjetimo, u Hrvatskoj djeluje 566 jedinica lokalne samouprave.

Sjever

Provjerili smo podatke Porezne uprave za neke općine i gradove u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. U Čakovcu i Varaždinu vlasnici i dalje ništa ne naplaćuju. Porez na kuće za odmor u ova dva grada i dalje iznosi nula eura. Jednako je u brojnim gradovima i općinama.

U Murskom Središću, jednako kao lani, ovaj porez iznosi 1,20 eura, a u Prelogu i Nedelišću je on nula eura. U Međimurju najveći porez na kuće za odmor imaju Sveti Juraj na Bregu i Selnica te on iznosi 1,60 eura po metru četvornom.

U Varaždinskoj županiji u odnosu na 2023. porez na kuće za odmor povećao je Grad Ivanec, s 0,93 na 1,50 eura. U Ludbregu ovaj porez iznosi između 1,33 i 1,66 eura, a u Lepoglavi jedan euro, što je povećanje od 20 centi u odnosu na 2023. Varaždinske Toplice su također povećale navedeni porez, s 1,33 eura na 2,50 eura. Novi Marof je također za ovu godinu povećao ovaj porez – s 1,33 eura na 1,40.

Najveće poreze na kuće za odmor u Varaždinskoj županiji imaju Ljubešćica, Maruševec, Petrijanec i Vidovec te on iznosi tri eura po metru četvornom. Najveće povećanje je za Općinu Petrijanec; s nula eura na tri.

Liječnička potvrda za vikendicu?

Radi netočnih navoda medijskih članaka proteklih tjedana da stiže novi porez na vikendice te da će onome tko ga želi izbjeći trebati potvrda liječnika opće prakse oglasila se i Porezna uprava.

– Prema Zakonu o lokalnim porezima (ZLP), porez na kuće za odmor je opcijski porez što znači da jedinice lokalne samouprave svojom odlukom odlučuju o uvođenju poreza na kuće za odmor. Uz donošenje odluke o uvođenju poreza na kuće za odmor, jedinice lokalne samouprave ovlaštene su propisati visinu poreza, u granicama propisanim odredbama ZLP-a, ovisno o mjestu, starosti, stanju infrastrukture te drugim okolnostima bitnim za korištenje kuće za odmor te nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza. Za utvrđivanje obveze poreza na kuće za odmor bitno je utvrditi radi li se o zgradi ili dijelu zgrade ili stanu koji se koristi povremeno ili sezonski odnosno bitno je utvrditi da predmetna nekretnina nema namjenu trajnog korištenja (za stanovanje vlasnika ili druge osobe ili u drugu trajnu svrhu korištenja). Nekretnina koja se koristi tijekom cijele godine (neovisno o načinu njenog korištenja odnosno o tome koristi li je vlasnik za svoje stanovanje ili je ona u najmu ili zakupu tijekom cijele godine) ne smatra se kućom za odmor u smislu ZLP-a. Ako se pak nekretnina ili njen dio za iznajmljivanje koristi povremeno ili sezonski, dok se ostatak godine ne koristi, ta se nekretnina smatra kućom za odmor u smislu ZLP-a i njen je vlasnik obveznik plaćanja poreza na kuće za odmor. Teret dokazivanja svih činjenica i okolnosti prema kojima se utvrđuje da se određena nekretnina ne koristi povremeno ili sezonski nego za stalno stanovanje snosi porezni obveznik. Isto tako sama činjenica da porezni obveznik ima prijavljeno prebivalište na toj nekretnini i/ili činjenica da se radi o jedinoj nekretnini koju ima porezni obveznik ili porezni obveznik ima prijavljen privremeni boravak na mjestu gdje se nalazi nekretnina same po sebi ne znači da se nekretnina koristi za stalno stanovanje. Prilikom provođenja postupka dokazivanja statusa kuće za odmor prema odredbama Općeg poreznog zakona porezno tijelo dužno je utvrđivati sve činjenice koje su bitne za donošenje zakonite i pravilne odluke, pri čemu je s jednakom pažnjom dužno utvrditi i one činjenice koje idu u prilog poreznog obveznika, te samo utvrđuje koje će se radnje u postupku poduzimati i u kojem opsegu. Ovim putem naglašavamo kako Zakonom o lokalnim porezima nije propisana dokumentacija za postupak utvrđivanja statusa korištenja kuće za odmor, kao ni to da je primjerice liječnička potvrda odlučujući dokaz u provođenju tog postupka – pojasnili su iz Porezne uprave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje