Povežite se s nama

U fokusu

Žene trebaju radna mjesta, veće plaće i jeftiniji vrtić s duljim radnim vremenom

Objavljeno:

- dana

REFORMISTI

Na okruglom stolu “Žene na tržištu rada” Martinčević je najavila dvije inicijative: zakonodavne promjene ugovora o radu na određeno i dulje radno vrijeme Dječjeg vrtića Varaždin

Kako bi dala jasnu poruku da će biti gradonačelnica svih Varaždinaca, u izbornu kampanju Natalija Martinčević, predsjednica Narodne stranke – Reformisti, nije krenula iz stranačkih prostorija, već iz varaždinskoga HNK-a, koje je svojom kvalitetom, ali i njezinom zaslugom kao saborske zastupnice, dobilo status nacionalnoga kazališta, kao što je njezinom inicijativom nacionalni status dobilo i Sveučilište Sjever. 

“Živi Varaždin”

– Ja zaista “živim Varaždin”. Poznajem sve probleme, ali i velike potencijale kojim bi  Varaždin ponovno postao perjanica Hrvatske. Moje iskustvo rada u gospodarstvu, ali i konkretni rezultati u politici daju mi za pravo da jasno kažem da ću to i ostvariti. Uz potrebno znanje i iskustvo kao svoju najveću prednost ipak vidim snažnu volju, energičnost i srčanost da se borim s ozbiljnim problemima, ponudim rješenja i konkretne projekte za naš grad – najavila je Martinčević prilikom objave kandidature za gradonačelnicu. Varaždina.  

– Voljela bih da se sučeljavamo s idejama i raspravljamo o programima koje nudimo – rekla je. Kako već više godina intenzivno radi na poboljšanju položaja žena u društvu, ovogodišnji je Dan žena posvetila radnicama u industrijskim pogonima i trgovinama. Tako je u 21.30 sati radnicama – koje će Dan žena dočekati u noćnoj smjeni – u autobusu podijelila cvijeće, a onda i rano ujutro radnicama u trgovačkim centrima, pekarnicama, mesnicama, obrtima i frizerskim salonima diljem Varaždina.
– Upravo te žene najviše su ugrožene i pogođene – istaknula je Martinčević, na što se osvrnula i na okruglom stolu kojem je tema bila ”Žene na tržištu rada”, organiziranom na sam Dan žena.

Pokrenut ćemo izmjenu radnog zakonodavstva kojim bi se ugovori na određeno sklapali samo iznimno

– Jedan od najvećih problema je potplaćenost. Velik broj žena u Varaždinskoj županiji radi u radno-intenzivnoj, prerađivačkoj industriji i trgovinama. Kako su prosječne plaće u Varaždinskoj županiji od 3.800 kn najniže u Hrvatskoj, to znači da žene u pogonima i trgovinama zarađuju i daleko manje, što je često na granici siromaštva. Uvjeti rada žena su teški, a mnoge rade u smjenama. Žene se teško zapošljavaju, lako gube zaposlenje, a jedan od glavnih problema je činjenica da se danas 94 % novih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme, što znači trajnu nesigurnost, nemogućnost planiranje djece i obitelji ili rješavanja stambenog pitanja – istaknula je Martinčević i najavila dvije inicijative koje bi trebale poboljšati status zaposlenih na određeno vrijeme, prvenstveno žena.

– Pokrenut ćemo izmjenu radnog zakonodavstva kojim bi se ugovori na određeno vrijeme mogli sklopiti samo u posebnim slučajevima, dok bi se svi ostali ugovori, nakon probnog rada od maksimalno šest mjeseci, morali sklopiti na neodređeno – istaknula je Martinčević, koja je otkrila i jedan od svojih prvih poteza koji će povući postane li gradonačelnica.

– Donijet ću odluku kojom ću produljiti radno vrijeme svih gradskih vrtića i cijene uskladiti s primanjima. Svi gradski vrtići godinama radi po ustaljenom radnom vremenu do najduže 16 sati, osim jednog, koji radi do 20.30 sati. Nažalost, ne radimo svi u Županiji ili gradskoj upravi te smo s poslom gotovi u 15 sati. Žene rade u svim mogućim smjenama i tim se uvjetima mora prilagoditi radno vrijeme vrtića, što uključuje i rad subotom. Međutim, to se mora adekvatno platiti i, ako je potrebno, zaposliti dodatne odgajatelje, a isto tako, cijena vrtića mora biti usklađena s imovinskim cenzusom, jer žena koja ima ovakvu plaću ili više djece, za nju je opcija vrtića nemoguća. 
Ne trebaju nama molitelji, ženama treba osigurati radno mjesto, veću plaću, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju – zaključila je. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje