Povežite se s nama

Život i društvo

Žene za pet: članice DŠR Lančić-Knapić osvojile peto mjesto u Zadru, najbolje bile u vođenju nogometne lopte

Objavljeno:

- dana

Žene za pet

Žene iz Društva za športsku rekreaciju Lančić-Knapić osvojile su peto mjesto na 13.hrvatskom festivalu sportske rekreacije žena” u Zadru.

Konkurencija je bila jaka. Na festivalu je sudjelovalo ukupno 27 ekipa iz cijele Hrvatske, a žene iz DŠR Lančić–Knapić samo za tri boda zaostale su za trećeplasiranima.

Natjecanje se sastojalo od šest disciplina, a najbolji plasman  – prvo mjesto – žene iz Ivanca osvojile su u vođenju nogometne lopte.

Osim DŠR Lančić-Knapić, uspješne su bile i žene iz Međimurja. Udruga žena Strahoninec osvojila je drugo, a Udruga žena Dunjkovec treće mjesto.  

Izvor:
Foto: Foto: DŠR Lančić-Knapić

Život i društvo

FOTO Sv Ilija: nova školska zgrada i dvorana bit će pod krovom do kraja ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U općini Sveti Ilija imaju puno razloga za zadovoljstvo. Naime, prije devet mjeseci je položen kamen temeljac za novu školsku zgradu, a do kraja ožujka ona bi trebala biti „pod krovom“, a odmah potom slijedi nakon slijedi opremanje prostora.

Podsjećamo, vrijednost investicije je 55 milijuna kuna, a od tog novca je 80 % osigurano iz sredstava resornog ministarstva, 15 % iz proračuna Varaždinske županije, te 5 % iz općinskog proračuna. No,  Općina Sv, Ilija se nije kreditno zadužila već će kroz tri proračunske godine isplatiti svoj dio.

Po okončanju projekta, učenici i njihovi nastavnici raspolagat će s ukupno 3800 četvornih metara prostora. Dobit će 18 učionica, te 800 četvornih metara moderno opremljene školske-sportske dvorane.

Ovu školu za 21 stoljeće, u četvrtak, 4. ožujka, obišli su saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Marin Bosilj i ravnateljica tamošnje škole Anđelka Rihtarić.

– U proteklih devet mjeseci, mi smo na području Općine Sveti Ilija od jednoga ljupkoga brijega, odnosno livade na padini, došli do toga da se kompletna građevina naše škole već jasno vidi. U tih devet mjeseci obavili smo sve radove, pa sada možemo reći  da ćemo do kraja ovoga mjeseca kompletnu školsku zgradu i sportsku dvoranu natkriti. Nakon toga slijede obrtnički radovi, a konačni plan je da se početkom jeseni škola u cijelosti završi – naglasila je Rihrarić.

Na nju se nadovezao općinski načelnik, Marin Bosilj, koji je izjavio da je „iznimno zadovoljan dinamikom izvođenja radova.

– Prva ideja za gradnju škole obznanjena je još 2001. godine, gotovo pred punih 20 godina. No tek sada smo uspjeli proći trnovit put od otkupa zemljišta, pripreme projektne dokumentacije i konačno – gradnje. Iz toga se vidi da nije dovoljno samo imati ideju i želju, nego treba i znati zatvoriti financijsku konstrukciju, kako bi se nešto moglo graditi. Ovom prilikom zahvaljujem i županu, a prije svega premijeru Plenkoviću i Vladi, jer bez velikog postotka financiranja od strane države, Županija i Općina ne bi mogle iznjedriti ovaj projekt. Bit će uređena i tri školska igrališta, od kojih će dva biti osvjetljena, a nova će škola promijeniti vizuru mjesta i cijele Općine Sveti Ilija – rekao je Bosilj.

Dodao je da im predstoji raspisivanje natječaja za opremanje škole, te da očekuju kako bi taj posao mogao stajati oko 10 milijuna kuna. Saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjeća da je s domaćinima prvi sastanak odrađen 2017. godine, na inicijativu načelnika i ravnateljice, „i tada je prvi put javnosit upoznata s namjerom da se izgradi nova škola.

– Kada bismo danas pogledali komentare po portalima, vidjeli bismo da nitko u to nije vjerovao, doslovno ni jedan jedini komentar nije bio optimističan oko gradnje škole u Sv. Iliji.. No zahvaljujući naporu Općine, škole, Županije i državne razine, danas se ovdje gradi nova škola i iduće godine će učenici moći krenuti s nastavom u novoj školi. To veseli sve nas i kao što vidite, ni jedno obećanje nismo prekršili, realizirali smo sve i ubuduće će biti isto tako – zaključio je Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradnjom drvenih kućica osiguravamo mjesto za othranjivanje mladunaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa, pticama nedostaje mjesta za gniježđenje. Rušenjem starih stabala i obnovom kuća nestaju prirodne duplje koje mnoge ptice koriste za izgradnju gnijezda.

Stoga gradnjom jednostavnih drvenih kućica pomažemo pticama u gniježđenju. Time pticama osiguravamo mjesto za najvažniju godišnju aktivnost – othranjivanje mladunaca.

Dupljašice su ptice koje za gniježđenje odabiru duplje u drveću. Ulazni otvor u duplju je malen i veličinom odgovara veličini ptice. Dupljašice su uglavnom ptice šumskih staništa, a najbrojnije su u starim šumama bogatima drvećem s dupljama. Dupljašice su npr. velika, plavetna, crnoglava i jelova sjenica, čvorak, brgljez, djetlići, žune, golub dupljaš te neke vrste sova i ćukova.

Dupljašice su vrlo važne za normalno funkcioniranje šumskih ekosustava. To su uglavnom vrste koje se pretežito hrane ličinkama i odraslim kukcima (djetlići, sjenice) ili glodavcima (sove) te imaju važnu ulogu u kontroli brojnosti vrsta koje se smatraju štetnicima u šumama.

Čemu služi kućica za ptice?

Kućica za gniježđenje ptica dupljašica zamjena je za prirodnu duplju. U prirodi duplje nastaju na nekoliko načina, najčešće truljenjem unutrašnjosti drveta na mjestu gdje je polomljena grana ili duplju izrađuju primarne ptice dupljašice – djetlići i žune. Oni tijekom života naprave mnogo duplji za gniježđenje, noćenje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta. Kada primarne dupljašice prestanu koristiti te duplje, počinju ih koristiti sekundarne ptice dupljašice (sjenice, brgljezi, čvorci, poljski vrapci, vijoglavi, bjelovrate muharice, ćukovi itd.).

Poludupljašice se gnijezde u dupljama ili pukotinama u zidovima, strmim obalama, stijenama i sličnim zaklonjenim mjestima, a ponekad i na otvorenijim mjestima. Ulazni otvor duplje ili pukotine u kojima se gnijezde poludupljašice obično je znatno veći od ptice. Poludupljašice su vjetruša, zlatovrana, mrka crvenrepka, palčić, crvendać, gorska i bijela pastirica i druge.

Kućice za ptice izrađuju se u nekoliko osnovnih modela. O veličini i obliku kućice, veličini otvora i staništu u kojem su kućice postavljene ovisi koje će se vrste u njima nastaniti. Više o samoj izradi kućica za ptice možete potražiti u brošuri „Kućice za ptice“ Vesne Tutiš.

Gdje i kada postaviti kućicu?

Dobro mjesto za kućicu je ondje gdje neće biti izravno izložena suncu, gdje nije nadohvat šape znatiželjnih ljubimaca i gdje postoji prirodni zaklon u obliku krošnje stabla ili grmlja. Vrijeme postavljanja kućice mora biti prije sezone gniježđenja, idealno prije ožujka, kako bi ptice zatekle spremnu kućicu.

Dovoljno je osigurati da se nalazi na povoljnome mjestu i provjeriti ima li kakvih uljeza prije nego što dođu ptice. Ujesen je potrebno izvaditi iskorišteno gnijezdo i očistiti ga od biljnih ostataka kako ne bi trunulo preko zime.

Ne ometajte ptice!

Od trenutka kada ptice počnu graditi gnijezdo pa sve dok ptići ne izlete, iz njega pticama moramo osigurati privatnost i ne ih ometati. Želite li pratiti zbivanja u kućici i oko nje, koristite dalekozor!
U današnje vrijeme, kada su intenzivnim uređivanjem parkova, voćnjaka, šuma i ostalih staništa prirodne duplje postale prava rijetkost, kućice za ptice mogu znatno pridonijeti njihovoj zaštiti i povećanju brojnosti. Iz tog razloga „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode svake godine izrađuje i postavlja kućice za ptice, a nedavno je bio aktualan i projekt 111 duplji. Tim projektom izradili smo 111 kućica za ptice koje smo podijelili školama, vrtićima i ljubiteljima prirode, koji su ih pažljivo postavili u mnogim šumama, gajevima i parkovima diljem Međimurja!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!