Povežite se s nama

Život i društvo

“Žila kucavica” Varaždina

Objavljeno:

- dana

TIJESNA ULICA

Duga 50-ak metara i široka oko dva metra povezuje Trenkovu ulicu i Trg bana Jelačića u Varaždinu. Svakodnevno je koriste kao prečac mnogi Varaždinci koji s Banfice idu do varaždinskog placa. I obrnuto. I sami ste sigurno puno puta njome prošli kako biste si prikratili put. No ova svima poznata prečica zapravo je ulica. I to ne bilo kakva.

– To je najmanja ulica u Varaždinu, koja se zove Tijesna ulica – tvrdi Željko Brkljačić, koji je dugi niz godina sa svojom suprugom Vesnom živio u kući koja se nalazi na uglu Trenkove i Tijesne ulice. Sada u toj kući stanuje njihova kći Dubravka, no Željko je gotovo svakodnevno u najmanjoj varaždinskoj ulici za koju kaže da je vrlo važna.

– Ova je ulica zapravo “žila kucavica” grada. Njome dnevno prođe nekoliko tisuća ljudi i puno znači za stanovnike Banfice koji je koriste kao prečac kojim brže stignu do središta grada. I obrnuto – kaže Brkljačić.

Kuće koje su ovdje sada, i nekad su se ovdje nalazile, kaže naš sugovornik. Samo su se s godinama malo “povećale”, a najmanja ulica oduvijek je imala status ulice i njezino se ime kroz sve te godine nije mijenjalo.

– Sjećam se da je ovo bila Tijesna ulica još iz svojih studentskih dana. Doduše, neko vrijeme nije bilo table s imenom koja bi označavala da se radi o ulici. Zbog toga vjerojatno mnogi misle da se radi o prolazu. No ima već dugo otkako je tabla s imenom Tijesna ulica ponovno postavljena – kaže Brkljačić.

No, koliko god bila uska i kratka, Tijesna ulica nije i najkraća varaždinska ulica.

U Gradu Varaždinu kažu da je najkraća varaždinska ulica Školska ulica duga 47 metara. Ova ulica nalazi se u samom središtu grada, a spaja Trg slobode i Uršulinsku ulicu. Ove godine u planu je i njezina rekonstrukcija, koja će biti gotova do ovogodišnjeg Špancirfesta.

Dakle, iako nije najkraća, sigurno je da će Tijesna ulica i dalje biti vrlo frekventna te će njome svakodnevno prolaziti tisuće i tisuće građana.
Još da se i malo popravi kako se u njoj za vrijeme obilnih kiša ne bi nakupljala voda i onemogućavala prolaz građanima, na što nas je upozorio naš sugovornik, bila bi to uistinu – ulica za pet.

Inspiracija za imena u povijesnim događanjima

– Odluku o imenovanju ulica i trgova Gradsko vijeće donosi na prijedlog Povjerenstva za davanje imena i preimenovanja ulica i trgova na području grada Varaždina. Imenovanje i preimenovanje ulica na području Varaždina provodi se na temelju Zakonu o naseljima iz 1988. godine i Odluke o načinu, postupku i kriterijima za davanje imena i preimenovanja ulica i trgova na području grada Varaždina koju je donijelo Gradsko vijeće – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Ulice i trgovi mogu imati imena po zemljopisnim i drugim pojmovima, po imenima i datumima koji su vezani za povijesne događaje te po imenima osoba koje su dale značajan doprinos političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, sportskom i drugom društvenom razvoju općenito, a posebice grada Varaždina, od čije smrti je u pravilu prošlo više od pet godina.

– Postojeća imena ulica i trgova u pravilu se neće mijenjati, a davat će se imena novim ulicama i trgovima koji nastaju na području Varaždina – poručuju iz Grada Varaždina.

Varteksov dimnjak najviši

Koja je najviša građevina u Varaždinu? Iako bi na ovo pitanje većina Varaždinaca odgovorila Vodotoranj, odgovor je pogrešan. Naime, vodotoranj ne samo da nije najviši, nego je po visini tek peti objekt izgrađen u Varaždinu! Najviši je Varteksov dimnjak s 81 metrom, slijedi toranj varaždinske katedrale visok 57,2 metara, zatim toranj franjevačke crkve s 54,33 metra, a slijedi onaj crkve sv. Nikole visok 43 metra, što je otprilike i visina Vodotornja. Pokazala su to mjerenja koja su objavljena još prije nekoliko godina, o čemu smo tada i pisali u 7Plus Regionalnom tjedniku. (vms)

“DUGI KONEC”

Dok je najkraća ulica Školska ulica, najduža je Zagrebačka ulica. Ona je duga čak 4140 metara, a zbog njezine dužine nekad su je nazivali “Dugi konec”. Najnovija varaždinska ulica je pak Ulica grada Koblenza, koja se proteže od Istarske ulice do Ulice Vilka Novaka.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje