Povežite se s nama

Život i društvo

“Žila kucavica” Varaždina

Objavljeno:

- dana

TIJESNA ULICA

Duga 50-ak metara i široka oko dva metra povezuje Trenkovu ulicu i Trg bana Jelačića u Varaždinu. Svakodnevno je koriste kao prečac mnogi Varaždinci koji s Banfice idu do varaždinskog placa. I obrnuto. I sami ste sigurno puno puta njome prošli kako biste si prikratili put. No ova svima poznata prečica zapravo je ulica. I to ne bilo kakva.

– To je najmanja ulica u Varaždinu, koja se zove Tijesna ulica – tvrdi Željko Brkljačić, koji je dugi niz godina sa svojom suprugom Vesnom živio u kući koja se nalazi na uglu Trenkove i Tijesne ulice. Sada u toj kući stanuje njihova kći Dubravka, no Željko je gotovo svakodnevno u najmanjoj varaždinskoj ulici za koju kaže da je vrlo važna.

– Ova je ulica zapravo “žila kucavica” grada. Njome dnevno prođe nekoliko tisuća ljudi i puno znači za stanovnike Banfice koji je koriste kao prečac kojim brže stignu do središta grada. I obrnuto – kaže Brkljačić.

Kuće koje su ovdje sada, i nekad su se ovdje nalazile, kaže naš sugovornik. Samo su se s godinama malo “povećale”, a najmanja ulica oduvijek je imala status ulice i njezino se ime kroz sve te godine nije mijenjalo.

– Sjećam se da je ovo bila Tijesna ulica još iz svojih studentskih dana. Doduše, neko vrijeme nije bilo table s imenom koja bi označavala da se radi o ulici. Zbog toga vjerojatno mnogi misle da se radi o prolazu. No ima već dugo otkako je tabla s imenom Tijesna ulica ponovno postavljena – kaže Brkljačić.

No, koliko god bila uska i kratka, Tijesna ulica nije i najkraća varaždinska ulica.

U Gradu Varaždinu kažu da je najkraća varaždinska ulica Školska ulica duga 47 metara. Ova ulica nalazi se u samom središtu grada, a spaja Trg slobode i Uršulinsku ulicu. Ove godine u planu je i njezina rekonstrukcija, koja će biti gotova do ovogodišnjeg Špancirfesta.

Dakle, iako nije najkraća, sigurno je da će Tijesna ulica i dalje biti vrlo frekventna te će njome svakodnevno prolaziti tisuće i tisuće građana.
Još da se i malo popravi kako se u njoj za vrijeme obilnih kiša ne bi nakupljala voda i onemogućavala prolaz građanima, na što nas je upozorio naš sugovornik, bila bi to uistinu – ulica za pet.

Inspiracija za imena u povijesnim događanjima

– Odluku o imenovanju ulica i trgova Gradsko vijeće donosi na prijedlog Povjerenstva za davanje imena i preimenovanja ulica i trgova na području grada Varaždina. Imenovanje i preimenovanje ulica na području Varaždina provodi se na temelju Zakonu o naseljima iz 1988. godine i Odluke o načinu, postupku i kriterijima za davanje imena i preimenovanja ulica i trgova na području grada Varaždina koju je donijelo Gradsko vijeće – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Ulice i trgovi mogu imati imena po zemljopisnim i drugim pojmovima, po imenima i datumima koji su vezani za povijesne događaje te po imenima osoba koje su dale značajan doprinos političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, sportskom i drugom društvenom razvoju općenito, a posebice grada Varaždina, od čije smrti je u pravilu prošlo više od pet godina.

– Postojeća imena ulica i trgova u pravilu se neće mijenjati, a davat će se imena novim ulicama i trgovima koji nastaju na području Varaždina – poručuju iz Grada Varaždina.

Varteksov dimnjak najviši

Koja je najviša građevina u Varaždinu? Iako bi na ovo pitanje većina Varaždinaca odgovorila Vodotoranj, odgovor je pogrešan. Naime, vodotoranj ne samo da nije najviši, nego je po visini tek peti objekt izgrađen u Varaždinu! Najviši je Varteksov dimnjak s 81 metrom, slijedi toranj varaždinske katedrale visok 57,2 metara, zatim toranj franjevačke crkve s 54,33 metra, a slijedi onaj crkve sv. Nikole visok 43 metra, što je otprilike i visina Vodotornja. Pokazala su to mjerenja koja su objavljena još prije nekoliko godina, o čemu smo tada i pisali u 7Plus Regionalnom tjedniku. (vms)

“DUGI KONEC”

Dok je najkraća ulica Školska ulica, najduža je Zagrebačka ulica. Ona je duga čak 4140 metara, a zbog njezine dužine nekad su je nazivali “Dugi konec”. Najnovija varaždinska ulica je pak Ulica grada Koblenza, koja se proteže od Istarske ulice do Ulice Vilka Novaka.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje