Povežite se s nama

Život i društvo

Život obitelji Batthyany Ludbregu donio novi projekt vrijedan 300 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Počinje u 2018. godini

Grad Ludbreg uključio se u novi projekt u kojem će se istraživati život plemićke obitelj Batthyany.

Riječ je o projektu u okvirima Dunavskog transnacionalnog programa “Povijesno kulturna baština obitelji Batthyany”.

Grad Ludbreg je s parterima – Knjižnicom i Informacijskim centrom Mađarske akademije znanosti, Batthyany zakladom, Sveučilištem Regensburg, Transilvanijskim muzejskim društvom, Muzejom Murska Sobota te Lira udruženjem – prijavio novi projekt “Razvoj održivog turzima temeljem zajedničke povijesno-kulturne bašine Batthyany obitelji u zemljama Dunavske regije” u okvirima Interreg Dunavskog transnacionalnog programa.

Projekt se odnosi na razvoj transnacionalne suradnje, osnaživanje i valorizaciju kulturne baštine koju je obitelji Batthyány ostavila iza sebe u svim državama Dunavske regije.

Kroz projekt provest će se istraživanje s ciljem prikupljanja relevantih informacija o svim mjestima na kojima je obitelj Batthyany ostavila svoj trag, bilo da se radi infrastrukturi, bibliotekama, kulturnoj ili prirodnoj baštini, a razvit će se i zajednički turistički proizvod te provest inovativni pilot projekti usmjereni na lokalni razvoj turističke ponude.

Cijeli projekt trajat će 36 mjeseci, a planirani početak aktivnosti jest 1. siječnja 2018. godine.

Ukupna vrijednost projekta na kojemu sudjeluje sedam partnera iz Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Hrvatske jest 1.925.750 eura, a udio Grada Ludbrega iznosi 300.600 eura.

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marija Ivanušić s Varaždin Brega dobila nagradu za izvanredna postignuća i promicanje udomiteljstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ministrastvo rada

Ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su 16. lipnja uručili nagrade udomiteljima za izvanredna postignuća i njihovu predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.

– Upravo je udmiteljstvo način da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje. Sretno i nesmetano djetinjstvo trebalo bi biti pravo, a ne privilegija. Svako dijete zaslužuje da o njemu skrbi netko kome je interes tog djeteta na prvom mjestu – naglasio je ministar Aladrović.

Ministar Aladrović istaknuo je kako se kroz Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi predviđa dodatno poboljšanje udomiteljstva te kako će se pojednostaviti uvjeti za obavljanje udomiteljstva i dobivanje statusa udomitelja, povećat će se udomiteljske naknade i opskrbnine za djecu. Radimo na povećanju broja udomitelja, a samim time i djece koje će imati priliku odrastati izvan institucija.

Sukladno općim kriterijima vrednovala se inovativnost u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja za korisnika, postignuća u obavljanju udomiteljstva u smislu pozitivnog utjecaja na poboljšanje stanja korisnika, zainteresiranost i predanost udomiteljskom pozivu i promicanje udomiteljstva u zajednici.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada udomiteljma donijelo je odluku da se za 2021. godinu dodijeli pet Godišnjih nagrada udomiteljicama: Gordani Štrbo iz Vinkovaca, Dubravki Čordašev iz Đurđevca, Silviji Vrgoč iz Solina, Mariji Ivanušić s Varaždin Brega i Mari Anđelić iz Trnjana.

Podsjetimo, Marija Ivanušić, po zanimanju trgovkinja, udomiteljstvom se bavi od 1986. godine. Udomila je više od 60-ero djece te kaže da joj je to životni poziv. Marija je i sama odrasla bez roditelja i brinula o svojoj mlađoj braći.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!