Povežite se s nama

Život i društvo

Jedan od najboljih gitarista svijeta Eric Gales danas otvara Festival letećih gitara

Objavljeno:

- dana

PROČITAJTE PROGRAM

Ovogodišnje otvorenje Festivala letećih gitara, koje se održava danas u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, u 20:30 sati otvara jedan od najboljih gitarista svijeta Eric Gales.

Prije nastupa ovog slavnog gitarista, u multimedijalnoj dvorani Palače Herzer s početkom u 17 sati održat će se promocija knjige „Atlantis“ riječkog gitarista i skladatelja Damira Halilića Hala.

Ovogodišnji festival donosi i dvije novosti: Varaždinsku eskadrilu letećih gitara – Varaždin Flying Guitars Squad i Ujedinjene gitarske snage – Flying Guitar Forces United. Riječ je o svojevrsnim oznakama pod kapom ovog Festivala kojima će se jasnije diferencirati te okupljati i promovirati, a svijetu predstavljati zapostavljena vrijedna baština rock svijeta.

Subotu, 14. listopada obilježit će dvije radionice koje vode dva Amerikanaca: Yogi Lonich, hrvatskih korijena, rođen i odrastao u Kaliforniji, i Zack Dust, varaždinac kojega vole i s one stranu oceana.

Ova dvojica izvođača, uz dostojna pojačanja, ispunjavaju i večernji koncertni program kada s početkom u 20 sati nastupa prigodni bend Yogi Lonich & Friends, a u 21.30 sati Zack Dust i Jura Geci.

Prije samih koncertnih nastupa održati će se promocija dokumentarnog filma “Črni kastavec” autora Igora Modrića. Gitarist u fokusu je Gerald Lawrence Ricks, s nadimkom Jerry, po kojemu ga većina zna, a i po predmetku Philadelphia. Bio je veliki blues gitarist i pjevač, a važan je i po tome što mu svoju slavu doživotno duguju mnogi jučerašnji i današnji velikani gitare.

Nedjelja u znaku radionica

Nedjelja, 15. listopada, u poslijepodnevnim satima obilježit će dvije radionice koje će voditi varaždinski majstori gitara, Nenad Resnik i profesor Ninoslav Plantak.

Od 18 sati, u predvorju  glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište, posjetitelji će moći vidjeti izložbu domaćih graditelja glazbala, a večernji program posljednjeg dana festivala počinje u 19 sati nastupom domaćeg benda The Farpoint Station. Program se nastavlja u jazz ritmu poznatog Ratka Zjace i njegovog ZZ Quarteta.

Bob Dylan cijeli dan

Subota donosi i „Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana“ Galerijskom centru Varaždin. Posjetitelji će se u iznimno kratkom vremenu održavanja izložbe ‒ svega jedan dan ‒ moći suočiti s predmetima Boba Dylana koji zrače njegovu intimu, dio u koji javnost može zaviriti tek u iznimnim prilikama.

Prateći program Flying Guitars Festivala 2017. bit će ponovno svakodnevne gitarske radionice, te niz drugih događanja, ali i neizostavni Jam sessioni koji će se održavati svaki dan, nakon koncertnih programa, u prostorima Scene & Bara Rogoz.

Glavni organizator festivala je Turistička zajednica Varaždinske županije, izvršni organizator je udruga “Muzički vremplov, suorganizatori su Varaždinska županija i Grad Varaždin, a program se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice

Karte po cijeni od 50 kuna za jedan dan, ili 100 kuna za paket za tri dana, mogu se kupiti preko sustava Entrio.hr.

Izvor: ILUSTRACIJA/ericgalesfacebook
Foto:

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje