Povežite se s nama

U fokusu

Značajne proračunske uštede

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Novog Marofa

Grad Novi Marof uspješno provodi zacrtane mjere štednje s ciljem smanjivanja dva milijuna kuna naslijeđenog manjka još iz 2014. godine.

Tako je od planiranih 20,6 milijuna kuna utrošeno 17, 4 milijuna.

Izvještaj o izvršenju lanjskog proračunabio je glavna tema sjednice Gradskog vijeća Novog Marofa u ponedjeljak.

Štedilo se gotovo po svim djelovima proračuna. Tako je na rashode za zaposlene umjesto predviđenih 4,5 milijuna, utrošeno 4,3 milijuna kuna. Znatnijje se uštedilo na materijalnim rashodima. Umjesto predviđenih gotovo pet milijuna kuna, potrošeno je 800 tisuća kuna manje. Velike su uštede, nešto više od 600 tisuća kuna, ostvarene i u stavki “ostali rashodi” dok je za “nabavu neproizvodne imovine” ušteđeno gotovo 700 tisuća kuna. Tako je od planiranih 20,6 milijuna kuna utrošeno 17, 4 milijuna.

Unatoč štednjama, obaveze su se redovno podmirivale.

Stabilizacija proračuna

Time se gradonačelnikova najava o “unošenju reda” na rashodovnoj strani proračuna pokazala realnom. Također, unatoč štednjama, obaveze su se redovno podmirivale. – U pola godine smo uspjeli stabilizirati proračun dok će se pravi pomaci i efekti vidjeti tek u izvršenju godišnjeg proračuna, rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Izvešće o izvršenju proračuna prihvaćeno je većinom glasova.

Vijećnici Novog Marofa prihvatili su i izvješće o stanju organiziranog vatrogastva na području Grada. Gradonačelnik je u raspravi naglasio da se Vatrogasna zajednica sprema za nova ulaganja. Konkretno, radi se o nabavi novog navalnog vozila koje se namjerava dobaviti putem leasinga. Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada dodatno je pojasnio kako će se u roku godinu dana nabaviti auto-cisterna

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje