Povežite se s nama

Međimurje

Županija će nastaviti pomagati štićenicima “Kuće mogućnosti“

Objavljeno:

- dana

DRUŽENJE

S navršenih 18 godina ili najkasnije po završetku školovanja, korisnici socijalne skrbi moraju napustiti sustav.

Većina njih u tom trenutku nema stan, posao, novac, obitelj, a često ni predodžbu o životu izvan ustanove ili udomiteljske obitelji.

Osjećaj pripadnosti

Upravo iz tog razloga “Kuća mogućnosti“, koja je u rujnu prošle godine otvorena u Čakovcu, itekako opravdava svoje postojanje. Naime, ona, između ostaloga, ima za cilj mlade pripremiti za svakodnevicu, društveni život i situacije koje ih očekuju. Važno je da ih se usmjeri k potrebnim životnim vještinama kako bi u periodu od jedne do dvije godine postali spremni i sposobni osamostaliti se. Osim stambenog zbrinjavanja, kroz program mentorstva pruža im se osjećaj pripadnosti i prihvaćanja te im se daje prava slika svakodnevnog života, kakvu dosad nisu imali prilike uživati. Podsjećamo, projekt zajedno provode Međimurska županija, Grad Čakovec, Udruga „Nada za život“, Udruga udomitelja djece Međimurja i Zaklada za društvene promjene i uključivost, te je zajedničkim naporima pronađena idealna lokacija za samu kuću, u Čakovcu na adresi Ante Starčevića 49a. Od samog osnutka „Kuće mogućnosti“ u Čakovcu, njezini korisnici uživaju i potporu Međimurske županije, te je iz tog razloga, da im na tome i zahvale, upriličen prijem kod zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman. Ugodnom druženju prisustvovali su voditelj “Kuće mogućnosti” Vlado Hoblaj, mentor Dejan Peras i korisnici “Kuće mogućnosti” Velimir Oršuš, Gordan Oršoš i Jasmin Oršuš. 

Tijekom razgovora sa zamjenicom dotakli su se tema svoje svakodnevice te objasnili načine na koje se pripremaju za tržište rada. Izvijestili su je o proteklom djelovanju i napretku, ali i prezentirali viziju njihova zajedničkog projekta. Ujedno, iskoristili su prigodu predstaviti svoje umijeće pečenja kolača, koje su pripremili za ovo druženje. 
Zamjenica župana potaknula ih je da se što jače potrude za budućnost te im obećala da će ih Županija pratiti i nadalje. Svečani prijem i ugodno druženje uz pozitivnu atmosferu zaključili su zajedničkom fotografijom za uspomenu.

5 partnera involviranih u projekt prepoznalo je potrebu mladih ljudi koji nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi nemaju vještine ni obitelj ni posao

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo dugogodišnji profesor njemačkog i latinskog u čakovečkoj Gimnaziji Branko Stojko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Facebook stranici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec objavili su tužnu vijest.

– S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš cijenjeni i dragi kolega, dugogodišnji gimnazijski profesor njemačkoga i latinskoga jezika, Branko Stojko. Riječi zahvalnosti uputit ćemo mu na komemoraciji koja će se održati u petak, 6. kolovoza, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec u 12 sati.

Posljednji ispraćaj dragog nam kolege i profesora bit će u petak u 15 sati na groblju u Mihovljanu. Uspomenu na našega dragog profesora Stojka vječno ćemo nositi u srcima i mislima – stoji u objavi.

Obitelji i najbližima redakcija Regionalnog tjednika iskazuje iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

Ovog vikenda u Žabniku predstavljanje knjige “Makovo zrno” i prekrasan koncert “Klasika uz Muru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su zanimljivi i sadržajno bogati programi u sklopu manifestacije „Dani turizma 2021.” u Svetome Martinu na Muri.

U subotu, 7. kolovoza, od 19 sati kod Centra za posjetitelje u Žabniku održavat će se predstavljanje knjige “Makovo zrno” Božene Malekoci-Oletić, koja govori o dugogodišnjem načelniku Općine Sveti Martin na Muri Franji Makovcu, koji je iz potencijala malenih kao makovo zrno preobrazio svoj kraj.

Padarić, Zamuda i gošće

Volite li klasičnu glazbu, u subotu ponesite svoju dekicu i na neklasičan način uživajte na tradicionalnom koncertu „Klasika uz Muru“ u režiji baritona Dominika Padarića, studenta Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratit će ga pijanist virtuoz Patrik Zamuda, dok će se kao gošće pojaviti i Gabriela Hrženjak te Barbara Suhodolčan.

Što se tiče ostalih sadržaja “Dana turizma 2021.”, možete ih pogledati na priloženom plakatu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje