Povežite se s nama

Međimurje

Županija i gradovi u međimurju bez drugoga kruga, gradonačelnicima većina u vijećima

Objavljeno:

- dana

LOKALNI IZBORI

Lokalni izbori u Međimurskoj županiji nisu donijeli velike turbulencije. Na četiri najvažnije pozicije, mjestu međimurskog župana i tri gradonačelničke fotelje, nema nijedne promjene.

Štoviše, svi kandidati za ove dužnosti uvjerljivo su slavili već u prvom krugu, čime su potvrdili dominaciju, ali i predviđanja tijekom predizbornog perioda.

Uvjerljivi Posavec

Župan Matija Posavec drugi je mandat osvojio uvjerljivom pobjedom s 58,71 posto. Daleko iza sebe ostavio je Mladena Novaka (17,83 posto) i HDZ-ovog Darka Horvata (16,03 posto), dvojicu najljućih protukandidata. I dok je kandidat HNS-a, HSLS-a i Reformista odnio uvjerljivu pobjedu za mjesto župana, lista za Županijsku skupštinu upisala je ipak skromniji rezultat. S 37,21 posto osvojenih glasova za vrat im puše lista SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a i Laburista s 29,97 posto. Slijedi čakovečki HDZ, koji je na izbore izašao samostalno i skupio visokih 18,37 posto glasova, a izborni prag prešla je i koalicija Živog zida.

Rezultat je dokaz da su građani prepoznali naš rad i trud, rekao je Kovač

– Zahvaljujem se svim Međimurkama i Međimurcima koji su nam dali svoj glas. Naša koalicija je u protekle četiri godine radila odgovorno, predano, časno i pošteno, a tako ćemo nastaviti i u sljedećem mandatu. Nismo trošili veliki novac na veliku kampanju i nismo davali obećanja za koja nismo znali da li će se moći izvršiti, a takav odnos je prepoznat i od strane naših građana. Ovako uvjerljiva pobjeda pred nas stavlja veću odgovornost da budemo još bolji, radišniji i energičniji te da težimo još boljim rezultatima – rekao je župan Matija Posavec nakon objave rezultata izbora, koji će u timu i dalje na mjestima zamjenika imati Sandru Herman i Josipa Griveca, ali je najavio i nove ljude koji će biti u savezu s građanima.

– Veseli me da građani prepoznaju dobar rad i kvalitetne ljude naše koalicije, koji su važniji od bilo kakve stranačke ideologije ili političke stranke. Najavljujem daljnju borbu za veće plaće u Međimurju, a Županija nastavlja s projektima kao što su besplatni udžbenici, besplatan prijevoz, stipendije i osiguravanje asistenata u nastavi i odgoju. Svi ćemo raditi predano da se veći dio novca usmjerava prema građanima u svakom segmentu našeg društva – zaključio je Posavec.

Prepoznali rad

Uvjerljivu pobjedu (56,23 posto) odnio je i Stjepan Kovač, koji će još četiri godine voditi Grad Čakovec. Iako se predviđala neizvjesnija borba s Ljerkom Cividini, kandidatkinja HNS-a, HSLS-a i Reformista ostala je na 19,41 posto.

– Neizmjerno sam ponosan i zahvalan svim biračima koji su glasali za mene i moj tim. Pobjeda u prvom krugu dokaz je da su građani prepoznali sve ono što smo u zadnje četiri godine napravili za grad. Hvala i mojim političkim suparnicima, osobito onima koji su vodili poštenu političku kampanju temeljenu na programskim smjernicama. Svaka ideja koja može unaprijediti naš grad je dobrodošla – napisao je na svom Facebook profilu Stjepan Kovač, koji je sa svojom listom osvojio i najviše glasova za Gradsko vijeće, 43,03 posto, odnosno 11 vijećnika, čime će imati natpolovičnu većinu. Još uvjerljivije prošli su stari/novi gradonačelnici Murskog Središća i Preloga. Ljubomir Kolarek u Prelogu je slavio s visokih 63,58 posto osvojenih glasova, dok će njegova lista u novom sazivu Gradskog vijeća imati devet od ukupno 15 mjesta.

– Prezadovoljan sam. Prepoznat je naš rad u protekle četiri godine te su nas birači nagradili novim mandatom – kratko je poručio Kolarek.
Tek nešto manje glasova, 62,11 posto, osvojio je Kolarekov kolega iz Murskog Središća Dražen Srpak. Lista HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i HDS-a s osam osvojenih vijećničkih mandata imat će natpolovičnu većinu.

Solidna izlaznost

– Riječi hvale izgovaramo u raznim prilikama. Ova ponovna prilika koju sam dobio od birača da im ponovno služim u našem najsjevernijem gradu zaslužuje uistinu veliko hvala. U mandatu koji je završio zajedno s koalicijskim partnerima odrađeno je 25 milijuna kuna investicija i mnogi dugogodišnji problemi su uspješno riješeni, a grad je u mnogim segmentima promijenio svoje lice. Bit ću kao i dosad gradonačelnik svih stanovnika u svim naseljima koja čine naš grad. Odgovornost je na svima, jer nas u ovom mandatu čekaju veliki projekti, a za njih nam treba mirno okruženje, potrebna nam je suradnja na dobrobit svih stanovnika. Treba nam stabilnost kako bi se razvoj Murskog Središća nesmetano nastavio. To je naša obveza. To je ono što žele naši građani – rekao je gradonačelnik Dražen Srpak te se osvrnuo i na osobni uspjeh.

Većina u gradskim vijećima garancija je nastavka provođenja projekata

– Rezultat koji sam osobno postigao zajedno sa zamjenikom Cmrečakom jako je dobar, ali vidim ga samo kao novu priliku za služenje svim segmentima našeg grada. Truditi ću se kao i dosad. Želim zahvaliti mojim koalicijskim partnerima na doprinosu ovom uspjehu. Već u ponedjeljak dočekao nas je novi radni dan – zaključio je Srpak. Inače, izlaznost na lokalnim izborima na razini cijele Međimurske županije bila je 44,67 posto. Od gradskih središta najveća je bila u Prelogu, 49,37 posto, dok je u ostala dva grada bila gotovo identična, odnosno u Čakovcu 43,22 posto, a u Murskom Središću 43,17 posto. Od općina uvjerljivo najslabija izlaznost zabilježena je u Donjem Vidovcu, 27,7 posto, što i ne treba posebno čuditi s obzirom na to da je na “izbor” bio samo jedan kandidat. Najveći postotak zabilježen je u Goričanu, 60,02 i Dekanovcu, 59,14.

ČAKOVEC

Gradsko vijeće

UKUPNO: 21 vijećnik
SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
43,03 posto – 11 mandata
HNS, HSLS, Reformisti
25,71 posto – 6 mandata
HDZ, HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku
11,15 posto – 2 mandata
Živi zid, MS, AM, SNAGA
5,63 posto – 1 mandat
Nezavisna lista Predraga Kočile
5,20 posto – 1 mandat

Županija

Županijska skupština

UKUPNO: 41 vijećnik
HNS, HSLS, Reformisti
37,21 posto – 17 mandata
SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
29,97 posto – 13 mandata
HDZ
18,37 posto – 8 mandata
Živi zid, MS, SNAGA, AM
7,07 posto – 3 mandata

Rezultati gradovi

MURSKO SREDIŠĆE
Dražen Srpak (HDZ, HNS, HSLS, HDS) – 62,11 posto
HDZ, HNS, HSLS, HDS
50,38 posto – 8 mandata
SDP, HSU, Laburisti, HSS, MDS, Reformisti
35,49 posto – 5 mandata
Živi zid
8,06 posto – 1 mandat
Nezavisna lista Matije Varge
6,05 posto – 1 mandat

PRELOG
Ljubomir Kolarek (HDZ, HSS) – 63,58 posto
HDZ, HSS
57,64 posto – 9 mandata
SDP, HNS, HSU, MDS, Laburisti
33,02 posto – 5 mandata
Nezavisna lista Dubravka Cvetka
9,32 posto – 1 mandat

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani otvorenih vrata Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani dr. Rudolfa Steinera, povodom obilježavanja njegovog 163. rođendana, će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Program događanja obuhvaća predavanje Indijskog veleposlanika Nj. E. Raja Kumara Srivastave i ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, na temu Biodinamika i Ayurveda.

Također, biti će otvorena izložba radova mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec, a na kraju večeri slijedi rođendanska torta.

Detaljan raspored događanja možete pronaći u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje