Povežite se s nama

Međimurje

Devet projekata dobilo milijun kuna od države

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

Grad Prelog bio je domaćin potpisivanja devet ugovora za devet odobrenih projekata ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira s oko milijun kuna.

Riječ je o odobrenim projektima u sklopu Javnog poziva za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.
Prelogu 150.000 kn

– Vlada Republike Hrvatske razumije kako je regionalni razvoj glavna karika u razvoju čitave zemlje. Stoga nam je želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave, kako bismo komunalni standard izjednačila u cijeloj Lijepoj Našoj. To je i razlog zašto smo potpisali ovih devet odluka o sufinanciranju devet projekata – rekao je ministar Lovro Kuščević, koji je u ime svog ministarstva potpisao ugovore s predstavnicima devet međimurskih gradova i općina. Projekti poticanja razvoja komunalnoga gospodarstva i komunalnog standarda odobreni su gradovima Prelog i Mursko Središće te općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Sveta Marija, Dekanovec, Donja Dubrava, Strahoninec i Donji Kraljevec.

Dobivenim novcem uredit će se komunalna infrastruktura u južnom dijelu grada

– Grad Prelog svakim se danom sve više širi. S odobrenih 150 tisuća kuna uredit ćemo komunalnu infrastrukturu u južnom dijelu grada. S nestrpljenjem očekujemo nove natječaje, kako bismo obiteljima osigurali što bolje uvjete prilikom kupnje građevinskih parcela za izgradnju kuća – rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Druženje s ministrom Kuščevićem bila je prilika da međimurski čelnici otkriju probleme s kojima se susreću prilikom prijava na natječaje. Tako je župan Matija Posavec predložio osnivanje fonda koji bi jedinicama lokalne samouprave pomogao u predfinanciranju i sufinanciranju projekata.

– Međimurska županija se brojem i vrijednošću projekata našla u poziciji da iz vlastitog proračuna sve teže može predfinancirati i sufinancirati nove projekte u trenutku kad se raspišu pojedini natječaji. U sličnoj situaciji se nalaze i neki gradovi te općine. U Međimurskoj županiji znamo kako privući novac iz europskih fondova, ali postoji mogućnost da zbog malih lokalnih proračuna ne prođemo na natječajima – rekao je Posavec. Ministar Lovro Kuščević rekao je kako je Vlada upoznata s ovim problemom na terenu te da je već poduzela konkretni korak.

Energetska obnova

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 100 milijuna kuna za potrebe predfinanciranja. Kroz taj fond će županije, gradovi i općine moći dobiti do čak 90 posto iznosa za dio ulaganja koji nije pokriven novcem iz EU fondova. Inače, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ove je godine za sufinanciranje komunalnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguralo 40 milijuna kuna. Prošle godine u istu je svrhu izdvojeno 30 milijuna, a pretprošle 5 milijuna.
– Konstantno povećanje iznosa dokaz je naše ozbiljnosti u provođenju projekta – istaknuo je Lovro Kuščević. Osim toga provodi se i veliki projekt energetske obnove.

– Ovog trenutka u Međimurskoj županiji provodimo energetsku obnovu 13 tisuća stambenih zgrada. Riječ je o projektu vrijednom velikih 24 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira gotovo 13 milijuna. Također želim spomenuti i projekt energetske obnove škola i dječjih vrtića. U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji će se obnoviti osam škola i dječjih vrtića. Vrijednost ovog projekta je 28 milijuna kuna, od čega naše Ministarstvo daje čak 16 milijuna – zaključio je ministar Lovro Kuščević.

FOND

Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 100 milijuna kuna u fondu koji će županijama, gradovima i općinama pomoći u predfinanciranju njihovih važnih projekata

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje