Povežite se s nama

Međimurje

Devet projekata dobilo milijun kuna od države

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

Grad Prelog bio je domaćin potpisivanja devet ugovora za devet odobrenih projekata ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira s oko milijun kuna.

Riječ je o odobrenim projektima u sklopu Javnog poziva za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.
Prelogu 150.000 kn

– Vlada Republike Hrvatske razumije kako je regionalni razvoj glavna karika u razvoju čitave zemlje. Stoga nam je želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave, kako bismo komunalni standard izjednačila u cijeloj Lijepoj Našoj. To je i razlog zašto smo potpisali ovih devet odluka o sufinanciranju devet projekata – rekao je ministar Lovro Kuščević, koji je u ime svog ministarstva potpisao ugovore s predstavnicima devet međimurskih gradova i općina. Projekti poticanja razvoja komunalnoga gospodarstva i komunalnog standarda odobreni su gradovima Prelog i Mursko Središće te općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Sveta Marija, Dekanovec, Donja Dubrava, Strahoninec i Donji Kraljevec.

Dobivenim novcem uredit će se komunalna infrastruktura u južnom dijelu grada

– Grad Prelog svakim se danom sve više širi. S odobrenih 150 tisuća kuna uredit ćemo komunalnu infrastrukturu u južnom dijelu grada. S nestrpljenjem očekujemo nove natječaje, kako bismo obiteljima osigurali što bolje uvjete prilikom kupnje građevinskih parcela za izgradnju kuća – rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Druženje s ministrom Kuščevićem bila je prilika da međimurski čelnici otkriju probleme s kojima se susreću prilikom prijava na natječaje. Tako je župan Matija Posavec predložio osnivanje fonda koji bi jedinicama lokalne samouprave pomogao u predfinanciranju i sufinanciranju projekata.

– Međimurska županija se brojem i vrijednošću projekata našla u poziciji da iz vlastitog proračuna sve teže može predfinancirati i sufinancirati nove projekte u trenutku kad se raspišu pojedini natječaji. U sličnoj situaciji se nalaze i neki gradovi te općine. U Međimurskoj županiji znamo kako privući novac iz europskih fondova, ali postoji mogućnost da zbog malih lokalnih proračuna ne prođemo na natječajima – rekao je Posavec. Ministar Lovro Kuščević rekao je kako je Vlada upoznata s ovim problemom na terenu te da je već poduzela konkretni korak.

Energetska obnova

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 100 milijuna kuna za potrebe predfinanciranja. Kroz taj fond će županije, gradovi i općine moći dobiti do čak 90 posto iznosa za dio ulaganja koji nije pokriven novcem iz EU fondova. Inače, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ove je godine za sufinanciranje komunalnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguralo 40 milijuna kuna. Prošle godine u istu je svrhu izdvojeno 30 milijuna, a pretprošle 5 milijuna.
– Konstantno povećanje iznosa dokaz je naše ozbiljnosti u provođenju projekta – istaknuo je Lovro Kuščević. Osim toga provodi se i veliki projekt energetske obnove.

– Ovog trenutka u Međimurskoj županiji provodimo energetsku obnovu 13 tisuća stambenih zgrada. Riječ je o projektu vrijednom velikih 24 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira gotovo 13 milijuna. Također želim spomenuti i projekt energetske obnove škola i dječjih vrtića. U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji će se obnoviti osam škola i dječjih vrtića. Vrijednost ovog projekta je 28 milijuna kuna, od čega naše Ministarstvo daje čak 16 milijuna – zaključio je ministar Lovro Kuščević.

FOND

Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 100 milijuna kuna u fondu koji će županijama, gradovima i općinama pomoći u predfinanciranju njihovih važnih projekata

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!