Povežite se s nama

Međimurje

Devet projekata dobilo milijun kuna od države

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

Grad Prelog bio je domaćin potpisivanja devet ugovora za devet odobrenih projekata ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira s oko milijun kuna.

Riječ je o odobrenim projektima u sklopu Javnog poziva za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.
Prelogu 150.000 kn

– Vlada Republike Hrvatske razumije kako je regionalni razvoj glavna karika u razvoju čitave zemlje. Stoga nam je želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave, kako bismo komunalni standard izjednačila u cijeloj Lijepoj Našoj. To je i razlog zašto smo potpisali ovih devet odluka o sufinanciranju devet projekata – rekao je ministar Lovro Kuščević, koji je u ime svog ministarstva potpisao ugovore s predstavnicima devet međimurskih gradova i općina. Projekti poticanja razvoja komunalnoga gospodarstva i komunalnog standarda odobreni su gradovima Prelog i Mursko Središće te općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Sveta Marija, Dekanovec, Donja Dubrava, Strahoninec i Donji Kraljevec.

Dobivenim novcem uredit će se komunalna infrastruktura u južnom dijelu grada

– Grad Prelog svakim se danom sve više širi. S odobrenih 150 tisuća kuna uredit ćemo komunalnu infrastrukturu u južnom dijelu grada. S nestrpljenjem očekujemo nove natječaje, kako bismo obiteljima osigurali što bolje uvjete prilikom kupnje građevinskih parcela za izgradnju kuća – rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Druženje s ministrom Kuščevićem bila je prilika da međimurski čelnici otkriju probleme s kojima se susreću prilikom prijava na natječaje. Tako je župan Matija Posavec predložio osnivanje fonda koji bi jedinicama lokalne samouprave pomogao u predfinanciranju i sufinanciranju projekata.

– Međimurska županija se brojem i vrijednošću projekata našla u poziciji da iz vlastitog proračuna sve teže može predfinancirati i sufinancirati nove projekte u trenutku kad se raspišu pojedini natječaji. U sličnoj situaciji se nalaze i neki gradovi te općine. U Međimurskoj županiji znamo kako privući novac iz europskih fondova, ali postoji mogućnost da zbog malih lokalnih proračuna ne prođemo na natječajima – rekao je Posavec. Ministar Lovro Kuščević rekao je kako je Vlada upoznata s ovim problemom na terenu te da je već poduzela konkretni korak.

Energetska obnova

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 100 milijuna kuna za potrebe predfinanciranja. Kroz taj fond će županije, gradovi i općine moći dobiti do čak 90 posto iznosa za dio ulaganja koji nije pokriven novcem iz EU fondova. Inače, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ove je godine za sufinanciranje komunalnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguralo 40 milijuna kuna. Prošle godine u istu je svrhu izdvojeno 30 milijuna, a pretprošle 5 milijuna.
– Konstantno povećanje iznosa dokaz je naše ozbiljnosti u provođenju projekta – istaknuo je Lovro Kuščević. Osim toga provodi se i veliki projekt energetske obnove.

– Ovog trenutka u Međimurskoj županiji provodimo energetsku obnovu 13 tisuća stambenih zgrada. Riječ je o projektu vrijednom velikih 24 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira gotovo 13 milijuna. Također želim spomenuti i projekt energetske obnove škola i dječjih vrtića. U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji će se obnoviti osam škola i dječjih vrtića. Vrijednost ovog projekta je 28 milijuna kuna, od čega naše Ministarstvo daje čak 16 milijuna – zaključio je ministar Lovro Kuščević.

FOND

Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 100 milijuna kuna u fondu koji će županijama, gradovima i općinama pomoći u predfinanciranju njihovih važnih projekata

Izvor:
Foto:

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje