Povežite se s nama

Međimurje

Devet projekata dobilo milijun kuna od države

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

Grad Prelog bio je domaćin potpisivanja devet ugovora za devet odobrenih projekata ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira s oko milijun kuna.

Riječ je o odobrenim projektima u sklopu Javnog poziva za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.
Prelogu 150.000 kn

– Vlada Republike Hrvatske razumije kako je regionalni razvoj glavna karika u razvoju čitave zemlje. Stoga nam je želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave, kako bismo komunalni standard izjednačila u cijeloj Lijepoj Našoj. To je i razlog zašto smo potpisali ovih devet odluka o sufinanciranju devet projekata – rekao je ministar Lovro Kuščević, koji je u ime svog ministarstva potpisao ugovore s predstavnicima devet međimurskih gradova i općina. Projekti poticanja razvoja komunalnoga gospodarstva i komunalnog standarda odobreni su gradovima Prelog i Mursko Središće te općinama Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, Sveta Marija, Dekanovec, Donja Dubrava, Strahoninec i Donji Kraljevec.

Dobivenim novcem uredit će se komunalna infrastruktura u južnom dijelu grada

– Grad Prelog svakim se danom sve više širi. S odobrenih 150 tisuća kuna uredit ćemo komunalnu infrastrukturu u južnom dijelu grada. S nestrpljenjem očekujemo nove natječaje, kako bismo obiteljima osigurali što bolje uvjete prilikom kupnje građevinskih parcela za izgradnju kuća – rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Druženje s ministrom Kuščevićem bila je prilika da međimurski čelnici otkriju probleme s kojima se susreću prilikom prijava na natječaje. Tako je župan Matija Posavec predložio osnivanje fonda koji bi jedinicama lokalne samouprave pomogao u predfinanciranju i sufinanciranju projekata.

– Međimurska županija se brojem i vrijednošću projekata našla u poziciji da iz vlastitog proračuna sve teže može predfinancirati i sufinancirati nove projekte u trenutku kad se raspišu pojedini natječaji. U sličnoj situaciji se nalaze i neki gradovi te općine. U Međimurskoj županiji znamo kako privući novac iz europskih fondova, ali postoji mogućnost da zbog malih lokalnih proračuna ne prođemo na natječajima – rekao je Posavec. Ministar Lovro Kuščević rekao je kako je Vlada upoznata s ovim problemom na terenu te da je već poduzela konkretni korak.

Energetska obnova

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 100 milijuna kuna za potrebe predfinanciranja. Kroz taj fond će županije, gradovi i općine moći dobiti do čak 90 posto iznosa za dio ulaganja koji nije pokriven novcem iz EU fondova. Inače, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ove je godine za sufinanciranje komunalnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguralo 40 milijuna kuna. Prošle godine u istu je svrhu izdvojeno 30 milijuna, a pretprošle 5 milijuna.
– Konstantno povećanje iznosa dokaz je naše ozbiljnosti u provođenju projekta – istaknuo je Lovro Kuščević. Osim toga provodi se i veliki projekt energetske obnove.

– Ovog trenutka u Međimurskoj županiji provodimo energetsku obnovu 13 tisuća stambenih zgrada. Riječ je o projektu vrijednom velikih 24 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira gotovo 13 milijuna. Također želim spomenuti i projekt energetske obnove škola i dječjih vrtića. U sklopu ovog projekta u Međimurskoj županiji će se obnoviti osam škola i dječjih vrtića. Vrijednost ovog projekta je 28 milijuna kuna, od čega naše Ministarstvo daje čak 16 milijuna – zaključio je ministar Lovro Kuščević.

FOND

Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 100 milijuna kuna u fondu koji će županijama, gradovima i općinama pomoći u predfinanciranju njihovih važnih projekata

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje